DA LI STE VIDELI NOVI GRB FUDBALSKOG SAVEZA SRBIJE? Tradicionalni motivi i simboli
Stara Pazova, Foto: Filip Plavčić

fss

DA LI STE VIDELI NOVI GRB FUDBALSKOG SAVEZA SRBIJE? Tradicionalni motivi i simboli

Novi grb Fudbalskog saveza Srbije.

Objavljeno:

Fudbalski savez Srbije održao je sednicu Izvršnog odbora na kojem je bilo reči o saopštenjima FK Crvena zvezda i napadima na selektora Dragana Stojkovića Piksija, ali su donete i mnoge druge važne odluke.

Jedna od njih je i usvajanje novog grba Fudbalskog saveza Srbije, na kojem će pored dvoglavog orla biti i ljiljani. Upravo to su u tekstu na sajtu Saveza dodatno i objasnili, kako ne bi bilo polemike, jer ljiljane kao simbol koriste i u Bosni i Hercegovini.

- Usvojen je grb koji će krasiti novi dres svih reprezentativnih selekcija Srbije. Institucionalni, dosadašnji grb Sveza, ostaje kao zvanični grb FSS a novi grb će biti novi simbol sa kojim će se indentifikovati navijači i krasiće dres svih selekcija FSS.

Ovo odvajanje grbova urađeno je na preporuku UEFA i to je trend koji su pratile mnoge evropske reprezentacije. Novi grb fudbalske reprezentacije Srbije inspirisan je tradicionalnim motivima i simbolima naše zemlje kroz istoriju: dvoglavi beli orao, ocila, ljiljani, crveni štit…Iz svakog perioda uzeto je po nešto i predstavlja miks naših najistaknutijih i najprepoznatljivijih simbola.

Usvojen je grb koji će krasiti novi dres svih reprezentativnih selekcija Srbije. Institucionalni, dosadašnji grb Sveza, ostaje kao zvanični grb FSS a novi grb će biti novi simbol sa kojim će se indentifikovati navijači i krasiće dres svih selekcija FSS.

Novi grb fudbalske reprezentacije Srbije inspirisan je tradicionalnim motivima i simbolima naše zemlje kroz istoriju: dvoglavi beli orao, ocila, ljiljani, crveni štit…Iz svakog perioda uzeto je po nešto i predstavlja miks naših najistaknutijih i najprepoznatljivijih simbola.

Dvoglavi beli orao datira još iz doba Nemanjića, a simbol je preuzet iz Vizantije. Nalazi se na crvenoj pozadini (štitu) što simbolizuje hrabrost i nekadašnje srpsko carstvo, uz motive zlatne boje. Kroz našu istoriju pojavljivali su se različiti tipovi orlova, a izabrani sa grba je jedan od njih. U sredini se nalazi osmougaoni štit sa ocilima i inspiraciju je pronašlo iz grba Kraljevine Srbije iz 1882. godine.

Ljiljan je jedan od najučestalijih motiva u heraldici. Kod nas ih srećemo iz doba Nemanjića (grbovi, kruna, novac), a njihov simbol oslanja se na stihove iz Starog i Novog zaveta i na kult Bogorodice. Ljiljane su od nas preuzeli Kotromanići, pa su odatle potom uveli i u Bosnu. Identični ljiljani sa grba reprezentacije nalaze se i na sadašnjoj zastavi i grbu Republike Srbije - navodi se na sajtu Fudbalskog saveza Srbije.

Espreso


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.