SRBIJA ĆE BITI ŠAMPION EVROPE U KOŠARCI! Evo i zašto (FOTO) (VIDEO)
Foto: AP

dnevnik 3. deo

SRBIJA ĆE BITI ŠAMPION EVROPE U KOŠARCI! Evo i zašto (FOTO) (VIDEO)

Do kraja Evropskog prvenstva čitajte tekstove našeg specijalnog izveštača iz Istanbula

Objavljeno: 16:26h
Saša M. Stajić

Ovaj naslov iznerviraće mnoge. One sujeverne, jasno je zbog čega. One koji mrze click bait naslove i navlakuše tipa "evo zašto" i "nikad nećete verovati", među koje i sam spadam, takođe.

Zašto sam ga onda dao? Evo nekoliko mogućih odgovora.

Fale nam Teo, Jokić, Bjelica, Kalina i Nedović. Maltene cela prva petorka (Bogdan umesto Nede). Fale nam Simonović, Raduljica i Milutinov. Bar sedmorica od ovih osam danas bi bili u Istanbulu, spremajući se za polufinale protiv Rusa.

Njihove kolege i, grubo je reći, zamene, ne umiru u lepoti kao Slovenci, Rusi ili Letonci. Nisu granitno jaki i popunjeni na svakoj poziciji kao Španci. Nemaju statističke alfa mužjake poput Dragića, Šveda ili Porzingisa.

Nisu mnogo toga, muče se povremeno i kilave, ali su TIM.

Tim koji gine u odbrani.

SRBIJAAAAAAA JE U POLUFINALU!!!!!!!!!!!!!! #SRBIJA #EUROBASKET2017

A post shared by Aca Informacija (@acainformacija) on

Tim koji savršeno kompenzuje rupe drugih, tim koji dobija i kad mu najbolji igrač šutira 1 od 9 za tri.

Tim u kome kapiten igra s temperaturom od 39 i koga posle dva dana bukvalno vraćaju u život.

Tim koji iz borbe izlazi izranjavan, ali ponosan.

foto: Espreso

Tim koji ima Vođu u koga njegovi igrači gledaju kao što smo ga mi, pa i oni kad su bili deca, gledali svih onih godina kad nam je donosio toliko sreće.

Šta još ima Srbija za ovako smelu tvrdnju iz naslova?

Ima Žoca i Dudu pored terena.

LEGENDS❗#EuroBasket2017

A post shared by FIBA (@fiba) on

Ima još jednu igračku ikonu, Sašu Danilovića, koji ustaje iz prvog reda u VIP loži, na svaku našu trojku ili "bananu", čvrsto stiskajući pesnice i glasno bodreći momke.

Takođe, nije mu teško da na treninzima vežba bacanja s našim igračima i daje zlata vredne savete.

Tu je, rezervisan kao i uvek, Dejan Bodiroga, a svi oni tamo dole znaju kome je išla lopta kad je bilo teško i zašto je važno da baš On bude tu.

Dakle, minus Divac, Paspalj, Stojaković, te Kari Pešić, Duško Vujošević i Boža Maljković, sve što ima naša košarka i što je imala, danas je u Istanbulu. Na istom zadatku.

Put do finala vodi nas preko Rusa. Malo je načina na koji danas bilo ko može da brani Alekseja Šveda (pitajte Marka Tomasa), ali neka on ubaci svoju kvotu uz procenat od 25% za trojku, ostalo je zatvoriti Mozgova i Voronceviča. A Bobi, Kuzmara, Maki, Birča i Luče to mogu. I pola posla je odrađeno.

Za drugu polovinu pobrinuće se gore pobrojani majstori. Svi zajedno, svako na svoj način.

Jer, kad posmatrate naš tim, on ne tone ni kad gubi. Ne gubi glavu ni kad protivnik (neočekivano) vodi.

On melje svojom odbranom.

Srbija u polufinalu Evropskog prvenstva u košarci #kosarka #eurobasket2017? Foto: @epaphotos /SEDAT SUNA

A post shared by Dnevni list Danas (@danas.rs) on

Strpljivo gradi šanse i čeka Bogdana. Kao što smo ga sačekali protiv Italije. Kao što ćemo ga sačekati protiv Rusa i u nedelju, ko god da nam dođe.

Iako svi misle da će protiv Španaca biti teže, jer - Gasoli, Ernangomezi, Rodrigez, Rubio - mislim da će utakmica protiv Slovenije (ako do nje dođe, kao što mnogi, poput Saše Dončića, oca vunderkinda Luke, predviđaju), biti teža.

Zašto? Slovenija igra najlepšu košarku na EP. Imaju najbolju hemiju. Najbolji bekovski tandem. Dobrog trenera i puni su samopouzdanja.

Ta utakmica biće u rangu one epske iz 2009. u Poljskoj, kad smo u polufinalu, posle produžetaka, zahvaljući Teu i Tepiću pre svih, izbacili te iste Slovence.

Živi bili, pa videli. I slavili u nedelju uveče :)

A šta smo to još imali, na i oko terena, kao i u Stambol gradu ovih dana?

- čitava je galerija vrhunskih asova u Sinan Erdemu ovih dana; ko sve, pročitajte OVDE;

- u areni je i Dejvid Blat; gledao je i nervirao se glupostima ruskih košarkaša u prvom poluvremenu protiv Grka, ali je na kraju dana bio akter najsimpatičnijeg momenta, kad mu je Kirilenko, dok je na velikom semaforu iznad terena bio "Hug Cam" (zagrli osobu do tebe, u prevodu), bukvalno skočio u krilo :)

Andrey: Hey coach, remember 2007? Blatt: Yes, I do! #EuroBasket2017

A post shared by FIBA (@fiba) on

- između Kirilenka i Blata sedeo je prvi čovek CSKA Andrej Vatutin, koji se pre utakmice naših s Italijom srdačno pozdravio s Predragom Danilovićem;

- Grk koji je sedeo do mene sinoć je upadljivo hejtovao igrače Panatinaikosa, a pozdravljao aplauzom poteze igrača Olimpijakosa; priznajem, teško da bih se mogao nazvati fanom Zvezde, ali u reprezentaciji Jovića (juče Simonovića, Tea iznad svih) volim kao najrođenije;

- izvesna Turkinja probala je na pres konferenciji da isprovocira Serđa Skariola i Marka Gasola pitanjem: lako vam je da igrate protiv Mađara i Rumuna, ovde se ipak malo više mučite: inače vrlo elokvetni mlađi Gasol učtivo joj je i džentlmenski očitao bukvicu rečima: "hej, mi smo i dalje šampioni, poštujte to".

Za kraj, podsećanje na PRVI i DRUGI deo istanbulskih košarkaških dnevnika, na intervju sa SAŠOM DONČIĆEM, na intervju s HIDOM TURKOGLUOM, te na intervju s PETEROM VILFANOM.

Ostale vesti s Eurobasketa 2017. pratite OVDE.

Spavas li mirno Aleksej Svede? #eurobasket2017

A post shared by Nemanja Blazic Tricky (@thetricky10) on

Šta još reći na ovu fotku, nego - do medalje :)

(Saša M. Stajić, specijalni izveštač Espresa sa EP u Istanbulu)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.