ZAGREVANJE ZA EUROBASKET - predstavljamo grupu C: Uz nas, ona nam je najvažnija, a tu su moćni Španci, napaljeni Hrvati, talentovani Crnogorci i košarkaški liliputanci! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Printscreen/Fiba

pratimo je sa pažnjom

ZAGREVANJE ZA EUROBASKET - predstavljamo grupu C: Uz nas, ona nam je najvažnija, a tu su moćni Španci, napaljeni Hrvati, talentovani Crnogorci i košarkaški liliputanci! (FOTO) (VIDEO)

Espreso će vam do početka Eurobasketa predstavljati svakog dana po jednu grupu i reprezentacije učesnice

Objavljeno:

Evropsko prvenstvo u košarci, 40. po redu, počinje 31. avgusta.

I ovog puta kao i prethodnog domaćinstvo je podeljeno na četiri zemlje, Finska, Rumunija, Izrael i Turska, s time što će se kompletna nokaut faza igrati u Istanbulu.

ZAGREVANJE ZA EUROBASKET - predstavljamo grupu A: Poslednji plesovi i buduće zvezde! (FOTO) (VIDEO)

Espreso će vam do početka Eurobasketa predstavljati svakog dana po jednu grupu i reprezentacije učesnice, a sada je red na grupu C koja je izuzetno važna i za ljubitelje košarke i navijače u Srbiji, jer sa njom ukršta naša selekcija u osminu finala. U ovoj grupi su reprezentacije Hrvatske, Crne Gore, Španije, Mađarske, Rumunije i Češke.

foto: Fiba

Svi mečevi u okviru ove grupe igraće se u dvorani "Polivalent hala" u Klužu.

ZAGREVANJE ZA EUROBASKET - predstavljamo grupu B: Jaka Litvanija, nepredvidiva Italija i borba do poslednjeg daha za prolaz! (FOTO) (VIDEO)

Evo i rasporeda mečeva u ovoj grupi:

Petak, 1. septembar

Mađarska - Hrvatska 15.00

Španija - Crna Gora 15.45

Rumunija - Češka 20.30

Subota, 2. septembar

Crna Gora - Mađarska 15.00

Češka - Španija 17.30

Hrvatska - Rumunija 20.30

Ponedeljak, 4. septembar

Mađarska - Češka 15.00

Crna Gora - Hrvatska 17.30

Španija - Rumunija 20.30

Utorak, 5. septembar

Češka - Crna Gora 15.00

Hrvatska - Španija 17.45

Rumunija - Mađarska 20.30

Četvrtak, 7. septembar

Češka - Hrvatska 14.30

Mađarska - Španija 17.15

Crna Gora - Rumunija 20.45

Predstavimo sada i timove koji igraju u ovoj grupi:

HRVATSKA

Sa izuetno visokim ciljevima i ambicijama dolaze "vatreni" na ovo takmičenje i željom da skinu čuveno prokletstvo, te se posle 22 godine ponovo nađu na šampionskom postolju na velikom takmičenju. Nedostaje im nekoliko odličnih NBA igrača poput Zupca, Žižića, Hezonje, nije tu ni odavno precrtani Ante Tomić, kao ni Miro Bilan koji je odlučio da ne igra ove godine.

foto: Profimedia

Ipak, selektor Aco Petrović je skupio konačno izuzetno homogenu ekipu, uspeo da ih motiviše i pružali su izuzetno dobre partije u pripremnom periodu. Glavne poluge su Bojan Bogdanović i Dario Šarić oko kojih će se sve vrteti, a kada se njima pridodaju i preiskusni povratnik u nacionalni tim Marko Popović, zatim Marko Tomas, Kruno Simon i talentovani Bender jasno je zašto ulaze u krug čak i užih favorita na za najviši plasman.

Sastav Hrvatske za Eurobasket: Filip Krušlin (Cedevita), Marko Popović (Fuenlabrada), Krunoslav Simon (Anadolu Efes), Dario Šarić (Filadelfija), Roko Leni Ukić (Cedetiva), Luka Žorić (Cibona), Darko Planinić (Dinamo Sasari), Marko Tomas (Cedevita), Ivan Buva (Istanbul BB), Dragan Bender (Finiks), Bojan Bogdanović (Indijana), Ivan Ramljak (Cedevita).

ČEŠKA

Bez prve zvezde Jana Veselog pitanje je koliko mogu Česi i da li uopšte mogu do nokaut faze na krilima takoreći samo Tomaša Satoranskog. Nemaju ni Blejka Šilba ove godine, pa će dosta morati da povuče i već omatoreli kapiten Jirži Velš. Plasman u osminu finala bi svakako bio puna kapa za njih, bez obzira što su im glavni rivali za to Mađarska i Rumunija.

foto: Profimedia

Sastav Češke za Eurobasket: Patrik Auda (Rosa Radom), Vojteh Hruban (Nimburk), Tomaš Satoranski (Vašington), Jirži Velš (Nimburk), Lukaš Palica (Glivice), Jakub Širina (Opava), Kamil Svrdlik (Pardubice), Martin Peterka (Nimburk), Jaromir Bohačik (Nimburk), Martin Križ (Nimburk), Tomaš Kižlink (Venecija).

MAĐARSKA

Ista priča kao i sa Česima, jedan izuzetno kvalitetan igrač u timu, a to je Adam Hanga i on je taj koji povlači sve konce. Tu je i naturalizovani Mađar, američkog porekla Rosko Alen iz Tenerifa i on bi trebalo da bude prva pomoć Hangi, kao i stariji brat bivšeg igrača Partizana Kenana Karahodžića, Kemal. Cilj - da pokušaju da e domognu osmine finala, a u tome im može pomoći pre svega iskustvo koje imaju svi igrači u timu, jer im je prosek godina ekipe 28.

Sastav Mađarske za Eurobasket: Andraš Rujak (Atomeromu), Rosko Alen (Tenerife), Akoš Keler (Alba Fehervar), Kristijan Vitman (KTE Duna Ašfalt), Adam Hanga (Barselona), David Vojvoda (Solnok), Peter Kovač (Solnok), Norbert Tot (Falko Sombatelj), Čaba Ferenc (Egiš Kormend), Zoltan Perl (bez kluba), Kemal Karahodžič (bez kluba), Janoš Ejlingsfeld (Atomeromu).

RUMUNIJA

Totalna nepoznanica i za najveće košarkaške zaljubljenike je jedna od zemalja domaćina i njen sastav, jer za gro tih igrača nisu čuli niti ih ikada gledali kako igraju ni oni zaluđenici u evropsku košarku, tako da ne znamo ni šta da očekujemo od njih. Primarni cilj im je verovatno kao domaćinu da prođu grupnu fazu, a to što su odabrani za jednog od četiri domaćina je samo dalje podstrek za ulaganja u košarku u Rumuniji poslednjih godina.

Sastav Rumunije za Eurobasket: Andrej Mandaš (Oradea), Katalin Petrisor (Oradea), Radu Paliciuc (CSU Sibiu), Vlad Moldoveanu (Demir IBB), Nikolae-Bogdan Nikolesku (Oradea), Oktavijan Kalota (BC Temišvar), Aleksandru Olah (Kluž), Titus Nikoara (Oradea), Emanuel Kate (Prat), Roland Torok (Kluž), Katalin Bačiu (Steaua), Nandor Kuti (Kluž)

ŠPANIJA

A šta reći za aktuelnog evropskog šampiona i ekipu koja je od poslednja 4 Evropska prvenstva 3 puta bila šampion i ponovo dolazi u gotovo najjače sastavu. Tu su Špancima i braća Gasol i braća Ernan Gomez iz NBA i Navaro i Rubio i Rodrigez, pa tako odsustvo Ljulja koji se povredio na pripremama i Mirotića, Ibake i Klavera, Fernandeza i Rejesa deluje beznačajno.

I ponovo su prvi favoriti sa osvajanje, posebno jer će nekim igračima ovo biti poslednje veliko takmičenje sa nacionalnim timom i žele da se oproste u stilu kako dolikuje. Više od toga i nije potrebno posebno predstavljati.

foto: AP

Sastav Španije za Eurobasket: Pau Gasol (San Antonio), Serhio Rodrigez (CSKA Moskva), Riki Rubio (Juta), Huan Karlos Navaro (Barselona), Mark Gasol (Memfis), Vili Ernangomez (Njujork), Đoan Sastre (Valensija), Giljem Vives (Valensija), Pjer Oriola (Barselona), Fernando San Emeterio (Valensija), Aleksa Abrines (Oklahoma), Huančo Ernangomez (Denver).

(U.M)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.