ZAGREVANJE ZA EUROBASKET - predstavljamo grupu A: Poslednji plesovi i buduće zvezde! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Printscreen/Fiba

Vežite se, polećemo!

ZAGREVANJE ZA EUROBASKET - predstavljamo grupu A: Poslednji plesovi i buduće zvezde! (FOTO) (VIDEO)

Espreso će vam do početka Eurobasketa predstavljati svakog dana po jednu grupu i reprezentacije učesnice, a počinjemo od grupe A u kojoj su smeštene selekcije Poljske, Grčke, Francuske, Finske, Islanda i Slovenije

Objavljeno:

Evropsko prvenstvo u košarci, 40. po redu, počinje 31. avgusta.

I ovog puta kao i prethodnog domaćinstvo je podeljeno na četiri zemlje, Finska, Rumunija, Izrael i Turska, s time što će se kompletna nokaut faza igrati u Istanbulu.

Espreso će vam do početka Eurobasketa predstavljati svakog dana po jednu grupu i reprezentacije učesnice, a počinjemo od grupe A u kojoj su smeštene selekcije Poljske, Grčke, Francuske, Finske, Islanda i Slovenije.

Grupa A će svoje mečeve igrati u Helsinkiju, u hali "Hartval arena", a evo i kompletnog rasporeda utakmica:

foto: Fiba

Četvrtak, 31. avgust

Slovenija - Poljska 13.45

Island - Grčka 16.30

Francuska - Finska 20.00

Subota, 2. septembar

Poljska - Island 13.45

Grčka - Francuska 16.30

Finska - Slovenija 20.00

Nedelja, 3. septembar

Francuska - Island 13.45

Slovenija - Grčka 16.30

Finska - Poljska 20.00

Utorak, 5. septembar

Island - Slovenija 13.45

Poljska - Francuska 16.30

Grčka - Finska 20.00

Sreda, 6. septembar

Slovenija - Francuska 14.45

Grčka - Poljska 17.30

Finska - Island 20.30

A sada i da predstavimo reprezentacije koje igraju u ovoj grupi.

FINSKA

Domaćini ove grupe su do sada 13 puta učestvovali na završnim turnirima Evropskog prvenstva, a najbolji rezultat im je 6. mesto daleke 1967. godine kada su takođe bili domaćini, dok su na prethodnom EP pre dve godine stigli do osmine finala gde su izgubili baš od Srbije.

Svima je jasno da nemaju baš neku košarkašku tradiciju, ali isto tako u svojim redovima uvek imaju dva do tri izuzetno kvalitetna igrača, kao što je i sada slučaj sa Peterijem Koponenom plejmejkerom Barselone, ali i novom zvezdom finske košarke Laurijem Markanenom koji je letos izabran kao 7. pik i sledeće godine će igrati u Čikagu. A tu je i bivši plejmejker Partizana Džamar Vilson, kao i preiskusni Sasu Salin i Temu Raniko.

NISU AUTSAJDER, VEĆ SU SILA! Prvi rival Srbije objavio konačan spisak za Eurobasket! (FOTO)

Kandidati za konačnih 12 su: Miko Koivisto (Salon Vilpas), Aleks Marfi (Kataja), Šon Haf (Fraport Skajlajners), Sasu Salin (Unikaha), Džerald Li (Makabi Ašdod), Tuka Koti (Helsinki Sigals), Peteri Koponen (Barselona=, Mati Nutinen (BCM Pitešti), Temu Raniko (Kataja), Anto Nikarinen (Helsinki Sigals), Karl Lindbom (Helsinki Sigals), Lauri Markanen (Čikago Buls), Jonas Kaven (Pirinto Tampere), Džamar Vilson (Estudijantes), Erik Marfi (Nanter).

GRČKA

Grci dolaze sa sasvim solidnom ekipom, ali bez prve zvezde Janisa Adetokumba koji zbog povrede neće igrati. U pripremnom periodu su igrali po principu toplo-hladno i forma im pada kako se bliži početak takmičenja, a uz to imaju i brojnih problema sa međuljudskim odnosima u timu, pa je čak bilo i tuča među igračima.

Međutim, "heleni" su ipak dvostruki bivši prvaci "starog kontinenta" i uvek imaju najviše ciljeve i domete, tako da bilo kakvo otpisivanje njih značilo bi zabadanje noža sebi u stomak.

Sastav za Eurobasket: Nik Kalates (Panatinaikos), Janis Burusis (Žeijang Lajons), Kostas Slukas (Fenerbahče), Nikolaos Papas (Panatinaikos), Jorgos Papajanis (Sakramento), Jorgos Printezis (Olimpijakos), Kostas Papanikolau (Olimpijakos), Evangelos Mancaris (Olimpijakos), Dimitrios Agravanis (Olimpijakos), Janis Papapetru (Olimpijakos), Jorgos Bogris (Olimpijakos), Tanasis Adetokumbo (Panatinaikos).

SLOVENIJA

Sa izuzetnim ambicijama i izuzetno jakom ekipom predvođenom srpskim trenerom Igorom Kokoškovim stižu "zmajčeki" na Eurobasket. To je selekcija koja na svakom takmičenju ima potencijal za najviše domete i uvek im zafali malo za ona završni korak i odličje kome su bili najbliži u Poljskoj 2009. godine kada su izgubili meč za treće mesto.

Ipak, sa nekoliko izuzetnih vedeta u timu mogu da budu i najprijatnije iznenađenje Eurobasketa, jer im je tu silno motivisani NBA as Goran Dragić koji je već najavio da mu je ovo poslednje takmičenje sa nacionalnim timom u karijeri, potom čudo od deteta i buduća zvezda svetske košarke Luka Dončić, te naturalizovani Entoni Rendolf prepun evroligaškog iskustva. Zaista jedan izuzetan skup sjajnih igrača stoji na raspolaganju Igoru Kokoškovu.

Sastav Slovenije za Eurobasket: Matić Rebec (Krka), Goran Dragić (Majami Hit), Aleksej Nikolić (Bamberg), Klemen Prepelič (Levalua), Edo Murić (Banvit), Jaka Blažič (Andora), Gašper Vidmar (Banvit), Žiga Dimec (Krka), Luka Dončić (Real Madrid), Vlatko Čančar (Mega Bemaks), Entoni Rendolf (Real Madrid), Saša Zagorac (Šopron).

FRANCUSKA

I Francuska se nešto poput naše reprezentacije suočila i sa brojnim otkauima, ali i sa povređenim igračima u pripremnom periodu, tako da im sastav ne deluje toliko zastrašujuće kao nekada, jer pre svih tu nema NBA zvezda Parkera, Batuma, Gobera, kao ni nadolazeće nade Kozera.

Međutim, govorimo o bivšim prvacima Evrope od pre četiri godine, a u timu itekako i sada ima igrača koji su bili tada u sastavu. Udarne igle će im svakako biti najbolji strelac Evrolige Nando de Kolo, zatim odlični plejmejker Hertel, i sjajni NBA igrači Lovernj, Furnije i preiskusnu i prekaljeni kapiten Boris Dijao.

Sastav Francuske za Eurobasket: Kevin Serafan (Barselona), Tomas Ertel (Barselona), Antuan Dio (Valensija), Žofri Lovernj (San Antonio), Evan Furnije (Orlando), Boris Dijao (Juta), Nando de Kolo (CSKA), Leo Vesterman (CSKA), Vensan Poarije (Baskonija), Kim Tili (Olimpijakos), Lui Laberi (Strazbur), Aksel Tupan (Žalgiris), Edvin Džekson (Gvangdong).

POLJSKA

Neka slična priča kao i sa FIncima, izuzetno čvrsta selekcija, tvrd orah što bi se reklo i sa po dva-tri izuzetno kvalitetna igrača. Ipak, sada su bez svoje udarne igle Marcina Gortata iz NBA, tako da uz Island deluju kao najslabiji tim u grupi i teško da mogu da se domognu nokaut faze.

Sastav Poljaka za Eurobasket: Mihal Sokolovski (Rosa Radom), Eron Sel (Polski Cukier Torun), Ej Džek Sloter (Asvel), Damijar Kulig (Banvit), Pržemislav Zamojski (Zelena Gora), Mateuš Ponitka (Tenerife), Adam Vačinski (Unikaha), Lukaš Kozarek (Zelena Gora), Tomaš Žijelo (Huventud), Pržemislav Karnovski (Andora), Karol Grušecki (Polski Cukier Torun), Adam Hričanjuk (Zelena Gora).

ISLAND

I na kraju, makar na papiru najslabiji tim u ovoj grupi, selekcija koja se drugi put zaredom plasirala na Evropsko prvenstvo u svojoj istoriji. Biće pravo čudo ako Islanđani u ovoj grupi zabeleže makar i jednu pobedu, mada imajući u vidu šta su njihovi fudbaleri uradili na prethodnom šampionatu "starog kontinenta" nikako ih ne smemo tek tako lako otpisivati.

Sastav Islanda za Eurobasket: Kristofer Ejkoks (KR), Hlinut Baerigson (Stjarnan), Pavel Jermolinski (KR), Elvar Mar Fridrikson (Beri Juniverziti), Logi Gunarson (Njardik), Martin Hermanson (Šalon), Trigvi Hlinason (Valensija), Eksel Karason (Svendborg), Olafur Olafson (Grindavik), Haukur Palson (Šole), Jon Arnor Stefanson (KR), Ejgir Stejnarson (Tau Kastelo), Hordur Vilhjamson (Astana).

BONUS VIDEO: Baklja Delija umalo da pogodi voditeljku Jovanu Guzijan, Srđana Plavšića i Mihaila Ristića

(U.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.