LEGENDARNI PRAJA O SVOJOJ GENERACIJI I NASLEDNICIMA: Nismo se "ubijali" od drugarstva, ali smo ginuli jedan za drugog! Ne vidim svog naslednika! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Marina Lopičić

O svemu pomalo pred Eurobasket

LEGENDARNI PRAJA O SVOJOJ GENERACIJI I NASLEDNICIMA: Nismo se "ubijali" od drugarstva, ali smo ginuli jedan za drugog! Ne vidim svog naslednika! (FOTO) (VIDEO)

Čovek koji je umeo na utakmicama svojevremeno da ubaci i po 70 poena, kaže da ima neke miljenike u nacionalnom timu, ali i da trenutno je košarka takva da ne može neko od današnjih igrača da radi isto što i on

Objavljeno:

Košarkaši Srbije uskoro kreću put Istanbula gde ih očekuje učešće na ovogodišnjem Eurobasketu, gde i uprkos silnim nedaćama izazvanim povredama i otkazima najboljih igrača, i dalje važe za favorite.

Tog mišljenja je i legendarni jugoslovenski i srpski košarkaš, Dražen Praja Dalipagić, čovek koji je vlasnik čak 12 odličja sa nacionalnim timom i drži brojne rekorde po broju postignutih poena na samo jednoj utakmici.

foto: Profimedia

- Moram da kažem da smo favoriti. Možemo da osvojimo medalju, a i ne moramo. Takva nam je ekipa, jer su je mnoge povrede poremetile. Ali se, ipak, ne bih usudio da dajem neke konkretne prognoze - rekao je popularni Praja u intervjuu za "Novosti" uz napomenu da se nekadašnja košarkaška mapa Evrope prilično promenila u poslednjih 20 godina i da sada ima čak i 10 ozbiljnih timova spremnih za osvajanje medalje.

foto: Dado Đilas

Kao neko ko zna kako se osvaja zlatna medalja na Evropskom prvenstvu, on nema neki poseban savet za selektora Sašu Đorđevića koji je već u protekle 3 godine pokazao da zna da radi svoj posao.

- Vidim da Saša veoma dobro radi i nema tu naročite filozofije. Savetovao bih mu da radi sve što je i dosad uspešno radio, samo da tako nastavi. Kod igrača se vidi da vole svoju zemlju i da žele da igraju za tu zemlju i naprave dobar rezultat. Svi su oni motivisani da ostvare svoj cilj.

Dalipagić ne vidi u današnjoj košarci svog nekog konkretnog naslednika u našem timu koji će za 40 minuta ubaciti i preko 50 poena, jer se pre svega promenila sama košarka u odnosu na njegovo vreme.

- Snaga je nije ubila, već je donela malo grublju i snažniju košarku. Košarka je sada, za razliku od našeg vremena, zahvaljujući promeni pravila, postala kvalitetnija i brža. Snaga je, inače, uvek bila potrebna, jer bilo je i biće košarkaša koji su igrali na snagu, kao centri, za razliku od onih koji su igrali na tehniku i šut. Kao, na primer, Kića koji je imao pamet i dobar šut... Nema naslednika, jer ne vidim igrača tog profila koji može da postigne ni približno toliko koševa, jer danas se igra sasvim drugačija košarka i teret snosi cela ekipa. Ne postoje više klasična krila kao iz mog vremena - pojasnio je Dalipagić, a nema ni svog miljenika u selekciji Srbije, već ih sve podjednako voli.

foto: Profimedia

Legendarni košarkaš bio je jedan od glavnih protagonista "zlatne epohe" jugoslovenske košarke zajedno sa Mokom Slavnićem, Kićanovićem, Ćosićem, Delibašićem i ostalima. I kako sam priznaje osim košarkaške genijalnosti njih je krasilo to što su bili spremni da daju sve jedan za drugog, iako možda i nisu bili toliko drugari.

- Nismo se "ubijali" od velikog drugarstva, ali smo bili zajedno i "ginuli" jedni za druge na terenu, osvajali medalje zajedno. I nismo samo nas petorica zaslužni, bilo je i drugih koji su doprineli uspesima - poručio je Praja.

BONUS VIDEO: Leandre Tavamba izjava posle plasmana u Ligu Evrope

(Espreso.co.rs / Izvor: Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.