ZA OVO NIKADA NISTE ČULI! U Peruu postoji FK Partizan, na grbu mu stoje nemački orao i zastava! (FOTO)
Foto: AP, Logo, Espreso ilustracija

pisma iz inboxa

ZA OVO NIKADA NISTE ČULI! U Peruu postoji FK Partizan, na grbu mu stoje nemački orao i zastava! (FOTO)

Jedan čitalac Espresa nam je poslao izuzetno zanimljiv tekst

Objavljeno: 19:33h

Istorija Partizana Baranko datira iz 1965. godine, vreme kada su se formirali klubovi na ulicama, igrajući u komšiluku. Grupa mladića koji su živeli u krajevima Tumbes i Haen, u glavnom gradu Lima, odlučili da naprave fudbalski tim za šampionat južne lige, koja se sastoji od kvartova Baranko, Ćoriljos i Miraflores, a prvobitno nazvan je Amerika. Boja dresova bila je nebesko plava.

Naredne godine novoformirani tim trebalo je da se formalno registruje kako bi učestvovao u novoj “Ligi Baranko”, a troškovi su bili visoki. Kao i svima u to vreme, bila je neophodna ekonomske podrska da registruje klub.

Tada je došao jedan komšija , jugoslovenskog porekla, koji je pratio tim i ponudio da finansira njegovu registraciju ako se preimenuje u Partizan, ciji je bio zakleti navijač. Momci su prihvatili ime i usvojili su crno-beli dres, službeni beogradskog imenjaka, preuzeli grb i uspeli su da registruju tim 11. decembra 1965. pod imenom Partizan Baranko i od tada su jedna od retkih tradicionalnih timova iz regiona koji i dalje postoje, sa velikim pričama o pobedama i prvenstvima.

Predsednik, pokojni gospodin Hulio Tores Agilar, koji je rukovodio klubom 20 godina, vodio je tim na tri prvenstva. U jednom gotovo uspevaju da budu šampioni Interlige, a u drugom zamalo da se kvalifikuju u Liga Major.

Uprava je radila sa nemackim firmama koje su sponzorisale i finansirale rad Partizana i u znak zahvalnosti se na grbu nalazi nemački orao i nemačka zastava. Trenutno rukovodstvo radi 15 godina sa Hulijom Guzmanom na čelu, uz jedno osvojeno prvenstvo i to 2016.

Sa organizovanim institucionalnim životom i održavanjem liderske tradicije, etikom i posebno sa sportskim vrednostima prkosi trenutnoj situaciji slabe podrške amaterskom fudbalu u Peruu.

Ali, to ne znači da neće nastaviti svoju istoriju koja je sada mnogo bogatija sa stvaranjem ženskog kluba Partizan Baranko, na koji su veoma ponosni.

Zanimjivo je da je ovo prvi Partizan sa ženskom sekcijom, i Partizanke iz Baranka su trenutno u prvoj ligi Perua.

Ukupno su tri puta bili šampioni Lige Barranco: 1989 – 1999 - 2016 .

Ovo je njihova priča, a sigurno ce jos dugi niz godina nastaviti svoj fudbalski put i ponosno nositi ime Partizana.

Bonus video:

(Čitalac Espresa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.