ŽIVOT PUN TUGE, SREĆE I SUZA: Živela u bedi, a usvoila 48 dece i dva puta bila nominovana za Nobelovu nagradu! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Dragana Udovičić

Filmska priča

ŽIVOT PUN TUGE, SREĆE I SUZA: Živela u bedi, a usvoila 48 dece i dva puta bila nominovana za Nobelovu nagradu! (FOTO) (VIDEO)

Godine 1976. u Gandinagaru, Indiji, proglašena je za kraljicu romske muzike, što joj je dalo veliki motiv da neumorno radi i stvara. Stvorila je više od 580 umetničkih dela, što uključuje preko 100 singlova, 20 albuma i šest filmova
Objavljeno: 11.12.2016. 12:19h
  • 3

Esma Redžepova preminula je danas u 73-oj godini života. Mnogima će ostati upamćena kao jedan od najvećih humanitaraca današnjice, koju je siromaštvo u ranom detinjstvu naučilo da se bori glasom i da tokom karijere duže od 50 godina i drugima pomogne u ostvarenju ciljeva.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Rođena je u Makedoniji 1943. godine, kao peto od šestoro dece. Njen otac je u bombardovanju 1941. godine izgubio nogu, a Esma mu je pomogla da na dostojanstven način zarade za porodicu. Bio je čistač cipela, a malena Esma je radila dodatne poslove, nosila je mleko, čistila stanove...

ODLAZAK KRALJICE OGROMNOG SRCA: Po ovim pesmama ćemo pamtiti Esmu Redžepovu! (VIDEO)

- Moje detinjstvo je bilo jako teško, ali to sam iskoristila kao veliku školu. Zapravo, težu stranu života osetila sam u detinjstvu. Dok su mnogi rasli bezbrižno, ja sam radila razne poslove, nosila sam mleko, čistila stanove, čuvala psa jednom čuvenom skopskom doktoru Cipuševom, a zarađeni novac trošila sam ekonomično.

foto: Dragana Udovičić

Volela sam bioskop, pa bih svojom ušteđevinom kupovala karte. Borila sam se sa predrasudama u društvu, uvek sam se morala nekome da se dokazujem ali, kao što vidite, isplatilo se, ja sam zahvalna Bogu - rekla je jednom prilikom kraljica romske muzike.

foto: Dragana Udovičić

Da joj uopšte nije bilo lako, svedoči i izjava koju je dala u jednom intervjuu.

- Kad se ljudi u porodici vole, siromaštvo nije teško. Meni je najteže bilo kad sam krenula u prvi razred i kad su me svi nazivali "Ciganka". Niko nije hteo da sedi sa mnom u klupi. Tada sam prvi put shvatila da sam različita od druge dece i to mi je najteže palo - rekla je Esma.

Imala je samo 10 godina kada je počela da peva, a sa 13 je pobedila na jednom muzičkom takmičenju na kojeg je upoznala i Steva Teodosijevskog, poznatog harmonikaša i šefa orkestra.

Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media