Najveći srpski hitovi nastali su po istinitim pričama! (VIDEO)
Foto: Dragan Kadić, Dragana Udovičić, Damir Dervišagić

S razlogom su tužni

Najveći srpski hitovi nastali su po istinitim pričama! (VIDEO)

Samoubistvo mlade na venčanju i pogibija zaljubljenog para samo su neke od istinitih priča koje prate najveće hitove naše muzike
Objavljeno:

5. Lepa Mara

Daleke 1968. godine sa mnogi vrhunski umetnici bili su na jednoj turneji po Bosni i Hercegovini. I na Komaru, kad se krene od Travnika prema Gornjem Vakufu i Bugojnu, ima jedna krivina na visini od nekih 1000 metara nadmorske visine, stali su tu da odmore i popiju kafu. U toj ekipi nalazio se i jedan svestran umetnik, koji je voleo da peva operske arije. Zvao se Miroslav Čonkić, iz čuvene porodice Čonkić iz Novog Sada. Bio je verovatno fasciniran tim planinama okolo, pogledom koji puca na sve strane, samom Bosnom i lepom Marom koja je služila.

Dok je sedeo za stolom i snimao situaciju, uzeo je parče papira iz torbe i napisao tekst za pet minuta. Celu pesmu je za to kratko vreme sročio.

"Kada sam pogledao mnogo su mi se dopali stihovi "Ima jedna krčma u planini, vide joj se svetla noću u dolini. Ko to pali sveće i po krčmi šeće, to je lepa Mara, kći starog krčmara". Posle turneje sam došao kući i dugo razmišljao o toj pesmi", ispričao je jednom priliko Nedeljko Bilkić.

6. Toma je voleo glumce...

Čuveni Toma Zdravković poznat je po tome da su njegove pesme nastajale iskreno kao i da su posvećene stvarnim likovima. Pa je tako pesma "Ljiljana" napisana za poznatu srpsku glumicu Ljiljanu Blagojević, koja je jednom izjavila da je za nju bilo strašno kada joj je Toma posvetio pesmu, jer je u to vreme bilo sramota tako nešto uraditi.

"E moj brate" je pesma koju je Zdravković posvetio prijatelju i glumcu Zoranu Radmiloviću.

Dve legende, Toma Zdravković i Zoran Radmilović, bili su veliki drugari i često su voleli zajedno da "zaglave" u kafani. Jednom prilikom su se sreli i dogovorili da odu u kafanu na po jednu sa nogu. Ali samo na po jednu. Međutim, popili su jednu, pa još jednu, pa još jednu, pa su onda doveli cigane da im sviraju. I tako ostali do jutra.

Kad se Toma Zdravković otreznio, posle pijanstva napisao je tekst čije su reči glasile:

"E, moj brate, cigani me prate, a zora je svanula..." .

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.