Poznata srpska glumica pobegla iz Srbije zbog SILOVANJA, a sada snima film o tome!
Danijela je sada u Americi, Foto: printscreen/youtube

njena priča

Poznata srpska glumica pobegla iz Srbije zbog SILOVANJA, a sada snima film o tome!

Još uvek pati od post-traumatskog stresnog poremećaja kada je stigla u SAD, Stajnfeld kaže da se polako oporavljala uz pomoć prijatelja.

Objavljeno:

Dokumentarac srpske režiserke Danijele Stajnfeld, "Drži me dobro", zasigurno će uzdrmati ovogodišnji Sarajevo Film Festival svojim istraživanjem seksualnog napada i uticajem na preživele.

Stajnfeld, proslavljena srpska glumica, napustila je zemlju pre nekoliko godina nakon što ju je moćna i poznata ličnost iz industrije seksualno napala. Napad je ostavio traumu i dugo nije mogla govoriti o tome.

Na kraju je napravila „Drži me dobro“ o iskustvu i onima drugih žrtava seksualnog napada koje je upoznala u SAD-u. Film koji prikazuje u odeljku za takmičarski dokumentarni film u Sarajevu, naglašava stanje preživjelih čiji se glasovi i dalje ne čuju ni u današnjem postu - # MeToo era.

Još uvek pati od post-traumatskog stresnog poremećaja kada je stigla u SAD, Stajnfeld kaže da se polako oporavljala uz pomoć prijatelja.

- Upecalo me činjenica da samo kad govorim o tome, zapravo mogu početi da budem u redu. To je isceljenje. Bilo je to veliko otkriće za mene - navela je ona.

Iskustvo oporavka je inspirisalo Štajnfeld da stvori nešto što može pomoći drugima.

- Ako preživeli može da razgovara sa drugim preživelim, možda će se osećati sigurno deliti svoju priču i na taj način dobiti moć - rekla je ona.

Posle povezivanja sa organizacijama preživelih poput RAINN-a (Nacionalna mreža silovanja, zlostavljanja i incesta) i konkurisanja za govornika, kontaktirala je ostale preživele zbog onoga što je u početku planirala kao kratak Jutjub video.

- Želela sam da napravim desetominutni deo samo ljudi koji dele svoje priče, jer sam shvatila da svi imamo vrlo različite priče o tome kako treba da nas napadaju, ali svi delimo slične puteve, jer smo svi pretrpeli stres u ovom prostoru tišine, a sramota tamo gde ne možete da govorite o tome.

Štajnfeld intervjuiše brojne žrtve seksualnog nasilja, i žene i muškarce, uključujući bivšeg policajca iz Filadelfije, koji je izgubio karijeru nakon što ju je silovao nadređeni oficir, i bivšeg mornaričkog mornara koji je proveo 20 godina živeći u tišini i negiranju nakon što je bio napadnuta u vojsci u dobi od 17 godina. Ona takođe intervjuiše nekoliko počinitelja filma, čak raspravljajući o svom iskustvu sa neidentifikovanim muškarcem koji ju je napao.

Štajnfeld u početku nije planirala da uključi svoju priču u film, ali nakon što je napravila prvi grubi rez, shvatila je da treba da doda svoj sopstveni glas delu, dajući filmu intimniji i ličniji ton. Pronašla je video dnevnike koje je snimila nakon svog napada i uključila materijal u filmu, koji je takođe presečen sjajnim animiranim nastavcima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.