MONSTRUOZNO! MASAKRIRAN GROB NAŠE GLUMAČKE LEGENDE: Dva drvena KRSTA polomljena, mesto SKROZ VANDALIZOVANO!
Vandali su oskrnavili grob čuvenog glumca i njegove supruge, Foto: Facebook printscreen/ Саша Мратић

skrnavljenje

MONSTRUOZNO! MASAKRIRAN GROB NAŠE GLUMAČKE LEGENDE: Dva drvena KRSTA polomljena, mesto SKROZ VANDALIZOVANO!

Gledajući njegov grob, slučajni prolaznik ne može a da se ne seti barem jedne od njegovih nezaboravnih uloga, od njih čak 140.

Objavljeno:

Večno prebivalište velikog glumca,Milana Srdoča i njegove supruge Jelice, je u potpunosti uništeno!

Dva drvena krsta, potpuno izbledela od kiše i sunca, polomljena, nalegla ukoso jedan preko drugog, privlače pažnju prolaznika koji prođu pored parcele broj 94 na Novom bežanijskom groblju u Beogradu.

Tu su sahranjeni poznati srpski filmski, televizijski i pozorišni glumac Milan Srdoč, preminuo 1988. godine, i njegova supruga Jelica, preminula 2009. Njihovo grobno mesto je, kao i mnoga u Srbiji, zapušteno. Srdočeva porodica davno je zapostavila njegov grob. Budući da je Novo bežanijsko groblje lepo uređeno, prepuno je drveća i travnjaka i nalik lepom parku, to više u oči pada Srdočev grob, baš pored staze za pešake, bez ijednog cveta, travke.

Gledajući njegov grob, slučajni prolaznik ne može a da se ne seti barem jedne od njegovih nezaboravnih uloga, od njih čak 140. Glumio je u blizu 50 filmova. Srdoč kao simpatični prodavac lozova čika Mige zasmejavao nas je do suza u "Ludim godinama". Bio je i potresni, tužni, zaboravljeni "doktor za boks" iz filmskog omnibusa "Subotom uveče", prepredeni nakupac iz filma "Šesta brzina" i kultne serije "Priče iz radionice", urnebesni pijanac Čeda iz Paskaljevićevog "Posebnog tretmana", ali i junak našeg detinjstva iz "Nevena" (čika Ilija), "Poletarca", "Babinog unučeta"... Glumac koga pamtimo i iz naše mladosti, iz serija: "Diplomci", "Muzikanti" i filma "Burduš" - gde je bio tužno-smešni violinista.

Od rane mladosti igrao je u nekoliko pozorišta, među kojima su i daske koje život znače u Zaječaru, Beogradskoj komediji (Beogradsko dramsko) i Narodnom pozorištu.

Imao je sreće da zaigra čak i u vesternu, i to pored Stjuarta Grejndšera, zatim kod Gorana Paskaljevića u "Sutonu" pored holivudskog glumca srpskog porekla Karla Maldena... Slobodnjak je bio od 58. Srdoč je stalno bio angažovan, kako na filmu tako i na televiziji.

U svoju večnu kuću preselio se na Božić, 7. januara 1988, u 68. godini. Otišao je tiho i skromno, kako je i živeo. Možda mnogo godina posle njegove smrti možemo da mu se odužimo za silne emocije koje je u nama svojom glumom izazivao.

Milan Srdoč je krajem Drugog svetskog rata izvukao "srećan loz" jer je izbegao streljanje 1944, za koje je bio predviđen, zajedno sa Duškom Ilićem, u čijoj je glumačkoj grupi tokom rata igrao mahom Nušićeve komade. Ilića je narodna vlast streljala u Košutnjaku, bez suđenja, a Milan Srdoč je pomilovan u poslednji čas, ali je prisilno poslat na Sremski front, gde je lakše ranjen.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.