IZA NJEGA SU OSTALI HITOVI KOJE ĆE PAMTITI I BUDUĆE GENERACIJE: Ove PESME su stvorile LEGENDU od DUJMIĆA (VIDEO)
Foto: Discogs

in memoriam

IZA NJEGA SU OSTALI HITOVI KOJE ĆE PAMTITI I BUDUĆE GENERACIJE: Ove PESME su stvorile LEGENDU od DUJMIĆA (VIDEO)

Nepregledni niz velikih hitova šlager-pop muzike omiljenih širom bivše Jugoslavije ostaju da traju nakon odlaska svog autora.

Objavljeno: 16:04h

Rajko Dujmić (7. avgust 1954 - 4. avgust 2020) bio je hrvatski muzičar i kompozitor. Poznat je kao vođa grupe Novi fosili, i kao autor brojnih hitova zabavne muzike. Dobitnik je hrvatske muzičke nagrade Porin za životno delo.

Dujmić je završio srednju muzičku školu u Zagrebu, na smeru violina, a apsolvirao je Pedagošku akademiju. Svoju muzičku karijeru započeo je kao klavijaturista u različitim rok grupama, međutim najveći deo svoje karijere proveo je u grupi Novi fosili.

Grupa Novi fosili osnovana je 1969, a Dujmić joj je pristupio 1976. godine. Prve diskografske uspehe i popularnost Novi fosili stekli su tek četvrtim albumom "Budi uvijek blizu" (1981) na kom su se našle pesme Tonka, Plava košulja i prvi veliki hit "E, moj Saša".

Osim klavijaturiste, Dujmić je u ovoj grupi imao i ulogu kompozitora. Nakon njegovog dolaska u grupu, sve pesme koje su Novi fosili izveli, komponovao je Rajko Dujmić. U svojoj karijeri, Rajko Dujmić napisao je preko 1800 kompozicija, pri čemu je, osim komponovanja, radio i aranžmane i produkciju.

Značajne uspehe Dujmić je zabeležio i u takmičenjima na pesmi Evrovizije. Tri godine za redom učestvovao je kao autor: Novi fosili su 1987. godine osvojili četvrto mesto na evropskom finalu sa pesmom „Ja sam za ples“; Srebrna krila šesto mesto sa pesmom „Mangup“, godinu dana kasnije; dok je 1989. godine zadarska grupa Riva pobedila sa Dujmićevom pesmom „Rock me“.

Nakon raspada grupe Novi fosili, Rajko je, 1993. godine, objavio svoj jedini samostalni album pod nazivom „Nizvodno od raja“.

Osim za Nove Fosile, Dujmić je pisao muziku i za Nedu Ukraden, Jasnu Zlokić, Srebrna krila, grupu Riva, Jasmina Stavrosa i mnoge druge.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.