SRPSKA PEVAČICA IZNENADA UMRLA U 51. GODINI, SA BOLOM SE OPRAŠTAJU OD NJE: Veliki udarac za tradicionalnu muziku!
Foto: printscreen

još jedna smrt

SRPSKA PEVAČICA IZNENADA UMRLA U 51. GODINI, SA BOLOM SE OPRAŠTAJU OD NJE: Veliki udarac za tradicionalnu muziku!

Snežana Spasić, izvođač tradicionalne muzike, rođena je u Pirotu. Od 1989. godine živi u Nišu

Objavljeno:

Posle desetogodišnjeg iskustva člana i soliste Akademskog hora Univerziteta u Nišu, samostalno započinje istraživanje i pevanje tradicionalnih pesama sa balkanskih prostora.

Pored interesovanja za duhovnu i svetovnu muziku, nastupala je i sa džez i pop sastavima.

U toku višegodišnjeg istraživanja i pevanja došla je do svog autentičnog muzičkog izraza koji se razlikuje od tradicionalnog shvatanja narodne muzike.

Sa Akademskim horom Univerziteta u Nišu imala je zapažene nastupe u zemlji i inostranstvu. Izdvajaju se nastupi na festivalima u Grčkoj (Tripoli, Sparta, Kefelonija, Kardica, Kasandra, Delfi, Preveza, Krf, Halkidiki), na Kipru (Limasol, Nikozija), u Nemačkoj (Bohum), u Španiji, Holandiji.

Kao izvođač tradicionalne muzike nastupala je na televiziji i na mnogim festivalima, od kojih su značajni: Međunarodni festival folklornih ansambla “Skoplje 94” (kao vokalni solista AKUD-a “ORO” – specijalna nagrada), takmičenje folklornih ansambala u Smederevu (1994, prva nagrada za izvođenje izvornih pesama), Beogradsko proleće (1995), Carevčevi dani (1996, 1997), LEMEK (1993, 1994), BEMUS (1997), Niška jesen (2000, nagrada stručnog žirija za interpretaciju, najbolja romansa festivala).

Održava veći broj solističkih koncerata tradicionalne muzike: Beograd (Galerija SANU, 1996), Apatin (Kulturni centar, 1998), Niš (NIMUS, 2000), Pirot (Dom kulture, 2000), Prokuplje (Dom kulture, 2001).

(Espreso.co.rs/Pirotske vesti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.