OVO JE ISTINA O ALBANSKIM PEVAČICAMA KOJE PROPAGIRAJU NAZAVISNO KOSOVO: Jedna je igrala polu gola u srpskom hramu!
Foto: printscreen

na meti udara

OVO JE ISTINA O ALBANSKIM PEVAČICAMA KOJE PROPAGIRAJU NAZAVISNO KOSOVO: Jedna je igrala polu gola u srpskom hramu!

Provokacije se nastavljaju, prvo je Dua Lipa objavljivala fotografije koje propagiraju nezavisno Kosovo, u tome joj se sada pridružila i njena koleginica Rita Ora koja je rođena u Prištini

Objavljeno:

Rita Ora je u svojoj objavi na tviteru, naime, uz svoju objavu stavila i imena svetskih pevačica koje su poreklom Albanke.

- Volela bih da vidim da se "Apple" založi za nas i da na svojim mapama obeleži nezavisno Kosovo. Albanija i Kosovo su puni mladih, talentovanih i dobrih ljudi. Ja sam ponosna što sam deo tog društva. Šaljem ljubav, radost i solidarnost zajedno sa svojim koleginicama Dua Lipom, Bebe Redžom, Avom Maks, Erom Istrefi i Dafinom Zekiri - napisala je ona u opisu fotografije, te je naišla i na osude u komentarima poput: "Zar i ti Rita?!"

Nakon njene objave, Ava Maks je podelila istu mapu poput Due Lipe i Rite Ore sa zahtevom za "Apple", a Dafina Zekiri se zapitala zbog čega Kosovo nije na toj mapi "već jednom".

Oktrivamo ko su zapravo devojke iz njene objave koje se zalažu za iste vrednosti (kako makar navodi Rita Ora) i ko je zapravo Rita Ora.

Rita Ora

Rita Ora je rođena u Prištini, ali se sa porodicom preselila u Veliku Britaniju. Iako se nije često vraćala u rodoni grad, sa ponosom je isticala svoje poreklo.

Kako je ispričala u jednoj ispovesti Rtini majka i otac, Besnik i Vera, rešili su da sa porodicom pobegnu od rata u bivšoj Jugoslaviji. Rita je tada imala samo godinu dana, a njena sestra Elena imala je tri godine.

Po dolasku u Englesku, devojčice su čak i odvojili od roditelja dok se njihov status nije razrešio.

- Poslali su nas pravo u sirotište, mene i moju sestru, jer su naši roditelji bili izbeglice. Imali smo sreće što smo pobegli. Aerodrom se zatvarao i tada već nisu puštali nikoga da ode. Bili smo na poslednjem avionu koji je odlazio iz zemlje i to je za njih bilo veoma strašno - kazala je Rita.

Na očetku njene karijere izbio je skandal kada su mediji brujali da je Džej Zi upravo sa njom prevario Bijonse.

Pričalo se da je upravo njoj Bijonse posvetila pesmu “Sorry” u kojoj je priznala da je zažalila što je stavila burmu na ruku,i prozvala supruga da je vara sa izvesnom “Beki sa lepom kosom”.

Rita Ora je poznata i po tome da voli da se razgoliti pa je više puta pokazivala svoje nago telo, čak i na društvenim mrežama.

Pažnju na sebe skrenula je i činjenicom da je jedna od ambasadora Kosova, gde uživa veliku popularnost. Spot Shine Your Light snimala je u Prištini, zamotana u kosovsku zastavu, a pred 300.000 ljudi nastupala je na centralnom prištinskom trgu.

Na Kosovu je boravila i u aprilu ove godine u humanitarnoj misiji UNICEF-a. “Drago mi je što sam na Kosovu. Ovde sam dva dana, ali sam imala odlična iskustva sa UNICEF-om. Želim da kažem da sam imala mnogo susreta sa kosovskom omladinom. Zadivljena sam koliko su inspirativni. Učiniću sve što je moguće da pomognem mladima i našoj kulturi. Srećna sam i ponosna što sam sa Kosova. Stvarno sam ponosna što imam priliku da pomognem,” rekla je tada.

Bibi Reksa

Bibi Reksa je rođena u Njujorku, a roditelji su joj Albanci iz Makedonije. Pravo ime joj je Bleta. Ona je napisala jedan od Rijaninih najvećih hitova, pesmu “The Monster” koju je pevačica izvela sa Eminemom, kao i za brojne druge zvezde uključujući Dejvida Getu. Poznata je po pesmi “No Broken Hearts” sa Niki Minaž, sa kojom deli i sklonost ka tverkovanju.

Otac Bibi Rekse emigrirao je u SAD iz Debara (Severna Makedonija) kada je imao 21. godinu, a njena majka Bukurije Reksa je poreklom iz Gostivara (Severna Makedonija),a rođena je u Americi. Na albanskom jeziku njeno ime znači "pčela", a Bibi joj je nadimak.

Bibi Reksa se još nije oglasila ovim povodom.

Era Istrefi

Era Istrefi je kosovska pevačica albanskog porekla koja je 2014. razbesnela srpsku javnost kada je snimila spot u srpskoj pravoslavnoj crkvi Hrista spasa u Prištini. Naime, Era se pre šest godina našla na meti osuda kada je objavila spot za pesmu “E dehun” u kojem polugola igra u hramu Hrista spasa u Prištini.

A njena majka Suzana bila je pevačica popularna osadesetih i devedesetih, a i sestra Nora ima uspešnu muzilku karijeru i četiri albuma.

Zbog pesme “Bonbon“ Eru su nazivali i “Balkanskom Rijanom“.

Prošle godine snimila je zvaničnu numeru Svetskog prvenstva u fudbalu "Live it up" zajedno sa Vilom Smitom i Nik Džem. Pesmu je izvela na finalu prvenstva, a tokom nastupa je stadion u jednom trenutku bio obojen u zastavu Kosova, koje nije bilo među učesnicima.

Ava Maks

Najmlađa na listi i najmanja zvezda zaludela je svet ove godine hit singlom "Sweet But Psycho".

Njeno pravo ime je Amanda Koci, a rođena je 1994. godine u Milvokiju, kao dete albanskih imigranata s kojima se u dobi od osam godina seli u Virdžiniju.

Muzika i zabava su joj u genima. Majka joj je pre emigracije bila operska pevačica, otac je svirao klavir, dvojica ujaka svirala su u bendovima, a deda joj je bio komičar koji je pred svoju publiku izlazio sa šminkom klovna.

Dafina Zekiri

Dafina Zekiri je pevačica i tekstopisac poreklom sa Kosova, a rođena je u Švedskoj.

Roditelji joj potiču iz Prištine. Dafina je prvo je postigla popularnost među publikom na albanskom govornom području, a kasnije šire kroz svoje nastupe na festivalima i televizijskim nastupima. To je uključivalo nastup na najvećem kosovskom talent takmičenju "Polifest" tri godine zaredom.

Godine 2007. je takođe nastupala na Polifest Festivalu gde je i pobedila, a 2009 godine njena karijera je napredovala nakon plesnoga takmičenja "Nova godina 2009.", gde je takođe odnela pobedu, a bila je u konkurenciji sa najpopularnijim pevačima na Kosovu.

Dafina je kasnije otišla u Australiju kako bi snimila pesmu na engleskom jeziku, "Rock This Club" odakle je počela da gradi svoju svetsku karijeru.

Dua Lipa

Dua Lipa nije rođena na Kosovu. Ona se rodila 1995. godine u Londonu, kao dete albanskih roditelja iz Srbije, koji su napustili Prištinu devedesetih godina.

U velikom intervjuu za britanski "The Guardian" Dua je otkrila više detalja o svojoj porodici i dešavanjima koja su prethodila odlasku njenih roditelja u Englesku. Pretnja ratom na Kosovu naterala ih je Duine roditelje da 1992. godine potraže sreću u Londonu.

?????

Објава коју дели DUA LIPA (@dualipa) дана

Majka Anesa je Bosanka po majci, a otac Dukagjin Lipa sin je istoričara Seit Lipe, direktora Instituta za istoriju na Kosovu. Inače, pevačica je talenat za muziku nasledila od oca, koji je na Kosovu bio član rok benda "Oda".

Po dolasku u London, Duin otac želeo je da postane zubar, a majka advokat, ali po dolasku u veliki grad prvo su radili kao konobari po raznim kafićima i barovima. U želji da pruži svetliju budućnost Dui, njenom bratu i njenoj sestri, otac je uveče pohađao poslovne kurseve, a majka se prekvalifikovala za poslove u turizmu i putovanjima.

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.