ESTRADA NA KORAK DA TRAŽI SOCIJALNU POMOĆ! Otkazan 161 koncert!
Foto: Printscreen

traže pomoć

ESTRADA NA KORAK DA TRAŽI SOCIJALNU POMOĆ! Otkazan 161 koncert!

Još početkom juna sve je izgledalo drugačije u susednoj Hrvatskoj

Objavljeno:

U samo 10 dana potpuno su se urušile letnje tezge regionalnih zvezda, dok pojedine produkcije najavljuju "mračnu" jesen sa "mršavim" honorarima.

- Ovo je katastrofa! Potop! - kaže Jasmin Stavros za jutarnji.hr. Pevač kog kolokvijalno u Hrvatskoj zovu "kraljem zabave", poznat po tome da već decenijama gotovo svaki vikend nastupa, poslednja četiri meseca zbog korone nije održao nijedan nastup.

foto: printsceeen

- Zbog korone mi je otkazano 40 dogovorenih koncerata. Poslednji put sam pevao 22. februara u Svetoj Nedelji. Od tada - ništa - govori Stavros, koji tokom leta ima ugovorenih novih 30 nastupa. Znači li to da je kriza pri kraju?

- Bojim se da nismo te sreće. Korona opet divlja, sve više događaja počinje da se otkazuje, pa je od mojih 30 dogovorenih nastupa njih sedam već otkazano ili pomereno za neka bolja vremena. Jasno, ako ćemo ta bolja vremena uopšte i dočekati - pesimističan je muzičar, koji kaže kako sve češće poseže u "čarapu".

- Ne radi ni moj bend, u kojem je četvoro ljudi. Pomažem i njima, koliko mogu, ali kako je krenulo, pomoći će nam samo dragi Bog, jer još malo pa u toj mojoj "čarapi" neće biti ničega. Šta ću onda? Deliću sudbinu svih penzionera sa malim penzijama. Moja, konkretno, iznosi 2.200 kuna (34.000 dinara), i ne treba previše mašte da se zamisli kakav ću život tada živeti - iskren je Stavros za gorepomenut medij.

Još početkom juna sve je izgledalo drugačije u susednoj Hrvatskoj. Korona se primirila, počele su da se otvaraju letnje terase, klubovi... A onda se, otvaranjem granica, vratio i virus, i počela su otkazivanja muzičkih događanja. "Parni valjak" 19. juna nije nastupio u Areni Zagreb, niti svirao u sarajevskoj Zetri 26. juna.

foto: Printscreen

Jelena Rozga 26. juna nije zapevala na trgu u Koprivnici. Koncert grupe "Pips, Chips & Videoclips", koji je bio planiran za septembar 2020., prebačen je na septembar 2021. godine. Otkazani su i koncerti Massima Savića, zakazani za 27. i 28. jun u Beogradu, kao i nastupi Đulijana, "Crvene jabuke" i "Klape sv. Juraj", koji su dogovoreni od 26. do 28. juna u Valpovu, piše pomenut portal.

- Draga naša publiko, sa žaljenjem vas obaveštavamo da smo radi novih preporuka u vezi sa novom situacijom oko širenja virusa u BiH, bili prisiljeni otkazati naš koncert u Širokom Brijegu, kojem smo se jako radovali, jer nam je to bio prvi javni nastup nakon razdoblja karantina, uz obećanje da je koncert samo odgođen, ali ne i otkazan - napisao je na društvenim mrežama Neno Belan povodom koncerta, koji je bio planiran za 19. jun.

Novi termin Belanovog nastupa je 19. septembar. Što je još dobro, jer, recimo, Joško Čagalj Jole, koji je 27. juna trebao nastupati u Kninu, nije dobio novi termin tog svog otkazanog nastupa. Kako kaže, to je jedan od trideset otkazanih koncerata u poslednje vreme.

- Neki su koncerti ostali dogovoreni, neki su odgođeni, neki su otkazani, neki prebačeni na iduću godinu. Vodnjan ćemo dogodine raditi, Maribor je prebačen na jesen, Baška je otkazana. Imam koncert na Vinkovačkim jesenima, pa sad, ako ih bude... Za sada stoje drugi koncerti, od Pazina preko Makarske, Korčula... - govori Lidija Bačić.

Lani Jurčević je ova godina započela velikim skokom u karijeri - potpisala je ugovor s poznatom američkom diskografskom kućom "Warner Music". No, privremeno ju je u uzletu zaustavila korona-kriza - u razdoblju od 1. marta do 1. jula otkazano joj je desetak većih koncerata.

- Imam osećaj kako je sve na stend-baju, i da niko ne zna što nas čeka, i zbog toga su gradovi na čijim sam trgovima najviše nastupala verovatno i oprezniji. Iskreno, mene bi kopkala savest - šta ako se zbog mog koncerta razbole ljudi? Ne bih bila mirna... za dobrobit drugih ljudi radije sam za to da se svi strpimo. Živim od svojih autorskih i izvođačkih prava, od koncerata i kampanja koje sam odradila u poslednjih deset i više godina. Zahvalna sam što mi ova dva ili tri meseca ne utiču na egzistenciju - poručuje Lana.

?

Објава коју дели La Lana (@lalana) дана

Svima je na estradi, čini se isto. Svima propadaju planovi. Grupi "Colonia", pak, u vodu je pala planirana letnja turneja.

- Prošle godine smo u razdoblju od 1. marta do 1. jula održali nekih 25 nastupa, to je naš nekakav standard za to razdoblje. Ove godine nam je u tom razdoblju otkazano desetak koncerata - naveo je Boris Đurđević iz grupe.

- Od 1. jula pa verovatno najmanje do kraja godine, muzičari neće više dobivati potpore, koncerata neće biti, a za preživljavanje moraćemo da se snađemo na drugi način ili zatražiti socijalnu pomoć - rekao je Tihomir Fileš iz "Prljavog kazališta".

Glavni direktor HDS ZAMP-a (Hrvatsko društvo autora), Nenad Marčec, rekao je šta ima na ovu temu.

- Nažalost, posljedice otkazivanja muzičkih događanja i zatvaranja hotelskih i ugostiteljskih objekata odraziće se na naše buduće rezultate i prihode naših članova, pogotovo u drugoj polovini 2020. godine. Mi smo to prepoznali na vreme, u pripremi je poseban fond pomoći za to razdoblje, kao i aktivnosti kojima bi se bolje monetizirao online sadržaj i tako preusmerilo iznose na one koji su prave pozornice zamenili virtualnim - ističe Marčec.

Hrvatsko društvo autora je za svoje najugroženije redovne i pridružene članove, njih ukupno 90, osiguralo ukupno 800.000 kuna (oko 105.000 evra) - reč je o paketu mera za autore najviše pogođene zemljotresom u Zagrebu i nemogućnošću obavljanja posla zbog epidemiološke situacije.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.