POSLEDNJA ŽELJA BATE ŽIVOJINOVIĆA BIĆE ISPUNJENA TEK DANAS, EVO ZAŠTO! Na ovaj dan pada 4 godine od njegove smrti!
Foto: Story/Petar Đorđević

slava legendi

POSLEDNJA ŽELJA BATE ŽIVOJINOVIĆA BIĆE ISPUNJENA TEK DANAS, EVO ZAŠTO! Na ovaj dan pada 4 godine od njegove smrti!

Na današnji dan pre četiri godine otišao je legendarni Velimir Bata Živojinović, nepobedivi Valter, jedan od najpopularnijih i najvećih posleratnih jugoslovenskih i srpskih glumaca

Objavljeno: 22.05.2020. 13:41h
  • 1.1k

Na Novom groblju u Beogradu u Aleji velikana okupila se porodica sa prijateljima i poštovaocima njegovog lika i dela među kojima su se mogli videti i polotičari kako bi održali pomen ovom glumcu.

foto: Nebojša Mandić

Bata danas ipak najviše nedostaje porodici, ćerki Jeleni i sinu Miljku, koji još živi u Parizu, unuci Dini.

- Ovo je prvi očev pomen kome neće prisustvovati naša majka Lula, a poslednji koji će se održati u Beogradu, s obzirom na to da ćemo uskoro preneti njegovo telo pored njegove voljene supruge, u Koraćicu. To je nešto su njih dvoje oduvek želeli - da počivaju zajedno. Sestra Jelena i ja nismo u mogućnosti da dođemo, iako smo to žarko želeli. Naši bliski prijatelji i rodbina koja će doći, a pre svega moja ćerka Dina, koja će, zapravo, jedina biti prisutna od unuka, dostojno će obeležiti četiri godine otkako nas je Bata napustio. Sve ovo vreme on je s nama, u našim mislima i molitvama - kaže Miljko.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Omiljen i cenjen od Srbije do Kine, dobio je već u Beogradu i Nišu ulice sa svojim imenom, ali ništa slično nije uradilo mesto Koraćica ili obližnji gradić Mladenovac, koje je proslavio i uvek pominjao.

- Josip Broz Tito, Dragan Džajić i Bata bili su stub bivše Jugoslavije. Vrnjačka Banja je podigla spomenik Draganu Nikoliću samo zato što je tamo dolazio, a mi nismo velikanu dali ni ulicu u Koraćici. Opština se udaljila od naše ideje da se Bati podigne legat koji bi činio kompleks sa njegovom rodnom kućom, školom i crkvom. Inicijativu smo pokrenuli Radoslav Zelenović, Nele Karajlić i ja, a dobili smo podršku i Ivice Dačića. Koraćica ne može mnogo da uradi bez države, ali trenutno je legat na dugom štapu - kaže Dragovan Ignjatović, inicijator cele ideje i prijatelj porodice Živojinović.

Ivica Dačić kaže da ideja da Bata u Koraćici dobije ulicu i legat mora što pre da se realizuje.

- Što više vremena prolazi, Bata je sve veći. On je bio legenda našeg glumišta, moj veliki lični prijatelj i partijski drug. Razgovarao sam s grupom ljudi koji su mi izneli ideju da se napravi spomen-dom u Koraćici, ali korona je prekinula sve te razgovore. Mislim da je to odlična ideja i da treba da se realizuje - poručuje Dačić.

Zelenovića raduje što će sve možda da se pomeri s mrtve tačke.

- Inicijator svega mora da bude izvršna vlast u Mladenovcu. Ponavljam da za četiri godine ništa nije učinjeno da se na dostojan način obeleži ime Bate Živojinovića u kraju koji je proslavio i tako često pominjao, a i neke od nas i doveo u Koraćicu - ističe Zelenović.

(Espreso.rs/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media