ČISTU KRV MI TRUJEŠ, UBIJAŠ ME A DA TO I NE PRIMEĆUJEŠ! Šaban Šaulić imao VIRUS pre 15 godina, tek sada OTKRIVENO
Foto: Dragana Udovičić

PESMA OD PRE 15 GODINA

ČISTU KRV MI TRUJEŠ, UBIJAŠ ME A DA TO I NE PRIMEĆUJEŠ! Šaban Šaulić imao VIRUS pre 15 godina, tek sada OTKRIVENO

Interesantno kako pesma koja postoji decenijama, a koja nikad nije stekla toliko željeni status hita, iz čista mira ume da postane slušana i popularna.

Objavljeno:

Iz nekog razloga se nekome uvrti u uvo, taj je počne pevušiti ili je pusti nekom drugom, te se, kako kakva pandemija raširi narodom i postane dominantna preokupacija.

Taj fenomen danas preživljava pesma “Virus” Šabana Šaulića. Objavljena je davne 2005. godine na albumu “Telo uz telo”. Autori su Biljana Vujović, koja je napisala stihove i Saša Milošević Mare koji je kompozitor numere.

Iako je i velikom broju najzagriženijih obožavatelja lika i dela Šabana Šaulića ova pesma malo poznata, danas, zbog dobro poznate situacije u svetu proživljava pravu renesansu, te važi za najslušaniju pesmu slavnog pevača. Ne treba sada prenagljivati i tvrditi da je Šabanovom pesmom od pre 15 godina predviđena današnja pandemija. Ne, Šaulićeva pesma je ljubavna. On peva o svojoj opčinjenosti jednom ženom koja na njega deluje kao virus.

foto: Printscreen

Paralele između pesme i pandemije koja nas je zadesila je ipak moguće izvući. Tu posebno do izražaja dolazi uvodna strofa pesme – uzalud ja gradim barikade, zidove kad pred tobom same padaju sve ograde – kazuju stihovi, dočaravajući i našu grčevitu borbu da sprečimo ili na minimum svedemo širenje zaraze. Uzalud je u našem slučaju možda gruba reč, ali uspešno oslikava složenost situacije. U njegovom slučaju je adekvatna odrednica, jer pokazuje svu nemoć da se odupre čarima ljubavi.

Vezu između njegovog i našeg stanja vidimo i u stihovima – kako kad, ti čistu krv mi truješ, ubijaš me a da to i ne primećuješ. Ti stihovi su, nama danas, od posebne važnosti, jer treba da nam služe kao upozorenje. Svedoci smo da situacija nije bezazlena, te bi valjalo izbegavati svaki vid junačenja, individualnog pristupa problemu i tvrdoglavosti. U slučaju lirskog subjekta nema bojazni o bilo kakvom kobnom ishodu, jer je reč o samo malo pesničke slobode.

Kad drugi put pomislite da estradne pesme nemaju mnogo veze sa stvarnim životom, razmislite opet. Malo je stvari, fenomena i pojmova, koji nisu opevani. Mnogi od njih su se našli u pesmama, a da toga nismo svesni…

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Expresstabloid)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.