UMRLA JE OMILJENA GLUMICA JUGOSLAVIJE! Zauvek ćemo je pamtiti po jednoj ulozi
Foto: Stefan Jokić

tuga

UMRLA JE OMILJENA GLUMICA JUGOSLAVIJE! Zauvek ćemo je pamtiti po jednoj ulozi

Bila je i saradnica na Odseku glume zagrebačke Akademije dramske umjetnosti

Objavljeno:

Pozorišna, televizijska i filmska glumica Veronika Durbešić preminula je u subotu, 7. marta u Zagrebu u 76. godini.

Veronika Durbešić rodila se 4. februara 1945. u Zagrebu. Klasičnu gimnaziju završila je u Splitu. Na Pedagoškoj akademiji u Rijeci diplomirala je engleski, srpskohrvatski i ruski jezik, a 1973. godine diplomirala je glumu na zagrebačkoj Akademiji dramske umetnosti.

Još tokom studija glume vrlo se aktivno angažirala u zagrebačkim pozorištima. U svojoj karijeri nastupila je u brojnim komedijama, operetama, mjuziklima i rok-operama, u kojima je posebno do izražaja dolazio njen dar za komične uloge.

foto: Printscreen

Od televizijskih uloga najzapaženije su one iz serija "Tražim srodnu dušu" Berislava Makarovića, "Putovanje u Vučjak" Ive Štivičića i Eduarda Galića i "Klupa na Jurjevskom" Ivice Ivanca i Zvonimira Bajsića.

Bila je i saradnica na Odseku glume zagrebačke Akademije dramske umjetnosti.

Godine 1996. odlikovana je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi, a 2016. godine dobila je Nagradu Hrvatskoga društva dramskih umetnika za umetničko delovanje za područje operete i mjuzikla.

"Glumac je poeta jednoga grada, on je lučonoša. Glumca se ne može platiti, mi sami sebe plaćamo, mi na ovoj sceni moramo biti, a ta nagrada dokazuje da je moj život imao smisla", poručila je Veronika Durbešić primajući tu nagradu.

Pokojna glumica je u popularnom crtanom filmu "Čudesne šuma" pozajmljivala glas likovima koji su obeležili detinjstvo mnogih tokom devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.