OVO JE TRAČIČAN DAN ZA UMETNOST: Smrt koja je pogodila region! Svi tužni zbog Marine Abramović!
Foto: printscreen

još jedna smrt

OVO JE TRAČIČAN DAN ZA UMETNOST: Smrt koja je pogodila region! Svi tužni zbog Marine Abramović!

Čuveni Ulaj, osim kao konceptualni umetnik, bio je poznat i kao najveća ljubav Marine Abramović.

Objavljeno:

Uticajni konceptualni umetnik Frank Uve Lajsipen, poznatiji kao Ulaj, preminuo je u u Ljubljani u 77. godini posle duge i teške bolesti, preneli su svetski mediji.

Čuveni Ulaj, osim kao konceptualni umetnik, bio je poznat i kao najveća ljubav Marine Abramović. Kao dugogodišnji životni saputnici i saradnici, njih dvoje izveli su niz zajedničkih projekata od 1976. godine, pa sve do 1988. kada su se razišli.

Sreli su se sedamdesetih godina prošlog veka i zajedno su napravili neke od najupamćenijih performansa.

Marina i Frank Uve Lajsipen rastali su se i rekli konačno zbogom u poslednjem zajedničkom performansu – hodali su jedno prema drugom, svako sa svog kraja Kineskog zida, pa nakon tri meseca hodanja na sredini se oprostili jedno od drugog.

Ponovo su se sreli tek 2010. na Marininoj izložbi „Artist is present“ koja se održala u MoMA-i. Njih dvoje svakako su dokaz da nakon raskida veze ne mora sve da ostane u zategnutim odnosima, štaviše, možete zajedno da radite na izvrsnom projektu! Marina i Ulaj navodno su planirali da se ujedine, te napišu memoare, a u toj knjizi želeli su da objave brojne detalje iz njihove veze koja je trajala 12 godina.

“Dok smo razgovarali, setio sam se da postoji jedna stvar koju nismo zajedno učinili, a to su memoari. Možda ćemo se sastati u avgustu na 10 dana ili dve nedelje kako bismo zajedno radili na rukopisu. Imamo mnogo neverovatnih priča o kojima većina ljudi ne zna, a smatram da zaslužuju pažnju“, rekao je tom prilikom umetnik.

Uticajni konceptualni umetnik preminuo je u Ljubljani u 77. godini posle duge i teške bolesti, preneli su svetski mediji.

Konceptualna umetnica Marina Abramovič oglasila se tim tužnim povodom na Instagramu i navela da je u najvećoj tuzi primila tu vest.

-U dubokom bolu primila sam vest o smrti mog prijatelja i nekadašnjeg parnera Ulaja. Bio je svevremeni umetnik, ali i ljudsko biće, a njegov odlazak je nenadoknadiv gubitak, Na današnji dan jedina uteha je da će njegova umetnost i zaostavština živeti večno, poručila je Abramović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.