UMRLA KRALJICA NARODNE MUZIKE, PEVALA NAM PUNIH 40 GODINA! Srbija se oprostila od pevačice, bila nam je inspiracija
Foto: printscreen

tuga

UMRLA KRALJICA NARODNE MUZIKE, PEVALA NAM PUNIH 40 GODINA! Srbija se oprostila od pevačice, bila nam je inspiracija

Porodica prenela tragičnu vest!

Objavljeno:

Nekadašnja istaknuta jugoslovenska i albanska umetnica Nedžmije Pagaruša, preminula je u 87 godini, objavila je na Fejsbuku njena porodica.

Osnovnu školu je završila u Mališevu, a zatim je tri godine pohađala solo pevanja u muzičkoj školi u Beogradu. Muzičku karijeru započela je kao solista u Radio Prištini 1948. Istovremeno je bila angažovana u Albanskoj drami tadašnjeg Pokrajinskog narodnog pozorišta. Više od 40 godina pevala je albanske narodne pesme, kao i poznate operske arije. Nedžmije Pagaruša je bila solista Radio Prištine i folklornog ansambla „Šota“. Imala je oko 150 solističkih interpretacija, od kojih je mali broj sačuvan. Prve ploče snimila je za PGP RT Beograd. Svojim interpretacijama stekla je veliku popularnost u ondašnjoj Jugoslaviji, Albaniji i Bugarskoj.

foto: printscreen

Njena najpopularnija pesma je "Čobanica", koju je komponovao Redžo Mulić, po tekstu pesnika Rifata Kukaja. U svojoj bogatoj karijeri igrala je u 11 jugoslovenskih i albanskih filmova.

PRIŠTINA, 7. februara (Tanjug) - Nedžmija Pagaruša, poznata i priznata pevačica narodnih pesama i operskih arija iz perioda bivše Jugoslavije, preminula je u 86. godini, javila je prištinska Gazeta Expres.

Nedžmija Pagaruša je bila inspiracija mnogim generacijama, rođena je 7. maja 1933. u selu Pagarusha, kod Mališeva na Kosovu i Metohiji.

Često je proglašavana "kaljicom narodne muzike" i bila je poznata u bivšoj Jugoslaviji, Balkanu i svetu po svom veoma specifičnom i raskošnom vokalu, pa joj je repertoar bio veoma širok od narodnih pesama do operskih arija Pučinija, Verdija, a igrala je i u nekoliko filmova.

Njena muzička karijera trajala je 40 godina, do 1984. godine, kada se od publike oprostila koncertom u Sarajevu.

U periodu od 1967. do 1997. godine igrala je u jedanaest jugoslovenskih filmova.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.