OVAKO SADA IZGLEDA ŽELUDAC DARKA LAZIĆA: Ovo su detalji OPERACIJE! (FOTO)
Foto: Profimedia, Damir Dervišagić, Dragana Udovičić

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE

OVAKO SADA IZGLEDA ŽELUDAC DARKA LAZIĆA: Ovo su detalji OPERACIJE! (FOTO)

Darko Lazić već dve godine ima velike poteškoće zbog prekomerne kilaže, s kojom se bori od saobraćajne nesreće koju je doživeo u oktobru 2018. godine.

Objavljeno:

Nakon toga pevaču je višak kilograma počeo da smeta, a sve mu je bilo gore zbog bolova u kuku. Međutim, pevač je smogao snage i hrabrosti, pa je prošle nedelje otišao pod nož, tačnije podvrgao se operaciji želuca.

S obzirom da se sve više i više priča o ovoj operaciji koj akošta nekih 3.000 evra, rešili smo da vam malo bliže pojasnimo o čemu se zapravo radi!

foto: Damir Dervišagić

Barijatrijskom hirurgijom leči se ekstremna gojaznost tako što se smanjuje se zapremina želuca.

Pacijent posle operacije ne može da unosi u organizam velike količine hrane, smanjuje mu se apetit i on postepeno gubi kilograme. U proseku se gubi između 2 i 7 kilograma mesečno, a proces mršavljenja traje dok pacijent ne dostigne kilažu koja je tri odsto veća od idealne.

Operacija želuca izvodi se laparoskopski, a to podrazumeva:

Milimetarski rez Slabiji postoperativni bol Brzo uspostavljanje normalnog rada creva Smanjen rizik od infekcija Skoro nevidljivi ožiljci Kratak boravak u bolnici Brz oporavak

KOME SE PREPORUČUJE BARIJATRIJSKA OPERACIJA?

Osobama čiji je indeks telesne mase veći od 40kg/m2 (gojaznost III stepena) Kada je gojaznost udružena sa dijabetesom (šećernom bolesti), poremećajem disanja u snu („sleep apnea“ sindromom), teškim oboljenjima zglobova, težim psihološkim problemima. Osobama koje su, posle uspešnog smanjenja telesne težine dijetom, vratile izgubljene kilograme.

foto: Profimedia, Damir Dervišagić, Dragana Udovičić

KAKO SE IZVODI?

Kroz minimalne rezove na trbušnom zidu dužine od 4 do 10 mm uvode se instrumenti u trbuh. Pomoću optičkog sistema hirurg na ekranu ima kompletan uvid u operativno polje, što mu omogućava izvođenje odabrane tehnike.

POSLE BARIJATRIJSKE OPERACIJE

Prosečno se ostaje u bolnici 3-4 dana Kompletan oporavak traje oko 10 dana, nakon čega se pacijent vraća na posao i svim svojim redovnim aktivnostima Posle prilagodljive želudačne omče (Adjustable gastric banda) i želudačne „sleeve“ resekcije ishrana je prvih nekoliko dana tečna, pa kašasta, da bi nakon dve nedelje pacijent počeo normalno da jede. Razlikuje se samo ishrana posle gastričnog bajpasa (Roux-en-Y gastric bypass), koja podrazumeva poseban režim ishrane u dužem periodu, ali i doživotno uzimanje suplemenata (minerala i vitamina) u skladu sa preporukom specijaliste za ishranu.

Nakon gastričnog bajpasa (Roux-en-Y gastric bypass), proteini postaju važan deo ishrane. Dijeta posle ove vrste barijatrijske operacije podeljena je na sledeće faze:

Prva faza svodi se konzumiranje bistrih tečnosti. Jednu do dve nedelje nakon operacije savetuje se da unosite samo vodu i bistru tečnost. U drugoj fazi, dve nedelje posle barijatrijske operacije, možete početi sa unosom šejkova, krem supa ili čorbi, proteinskih šejkova itd. U trećoj fazi, mesec dana posle operacije, možete početi sa unosom izmiksirane, kašaste hrane koja ne sadrži parčiće ili komade. Od 5. ili 6. nedelje možete početi sa unosom meke hrane Nakon 3 meseca možete nastaviti sa normalnom ishranom konzumirajući tri mala obroka i tri zdrave užine dnevno. Obroci treba da se zasnivaju na namirnicima koje su izvori proteina, voću, povrću i celom zrnu uz suplemente sa vitaminima i mineralima koji moraju da se nadoknađuju celog života.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.