PRINC BOSANSKE SEVDALINKE: Progovorio o TRENDOVIMA, otkrio ko mu je dao nadimak i na čemu mu KOLEGE ZAVIDE! (VIDEO)
Nedžad Salković okupio je danas u prostorijama Radio Beograda medije, prijatelje i saradnike, Foto: Espreso

jubilej - 60 godina postojanja

PRINC BOSANSKE SEVDALINKE: Progovorio o TRENDOVIMA, otkrio ko mu je dao nadimak i na čemu mu KOLEGE ZAVIDE! (VIDEO)

Poslednji iz plejade klasika sevdalinke Nedžad Salković apeluje na današnje izvođače da ne menjaju izvorne tekstove i osnovnu muzičku liniju neprolazne dame i lepotice - sevdalinke

Objavljeno: 18:16h

Renomirani umetnik i poslednji iz plejade klasika sevdalinke Nedžad Salković obeležava 60 godina postojanja, a danas je u prostorijama Radio Beograda predstavio nesvakidašnju trostruku CD kompilaciju, kojom su ovekovečene najlepše pesme "Princa sevdaha".

On je u razgovoru za Espreso.co.rs otkrio ko je kumovao njegovom nadimku "Princ bosanskog sevdaha" i ispričao omiljenu priču s početka svoje karijere.

Veoma sam samokritičan i disciplinovan i vrlo, vrlo, strog i rigorozan prema samom sebi. Kada analiziram ceo svoj život i ovo čime se bavim, pa se osvrnem unazad, ne postoji ništa za šta bih mogao da kažem da nije trebalo da uradim tako kako jesam", Salković započinje razgovor za naš portal i naglašava:

foto: Espreso

Ja sam i danas dan takav, imam takvu samokontrolu nad sobom u svakom trenutku, da je to frapantno. Ja sam iz Tuzle, tamo sam i danas, vezan sam za Radio Beograd, gde se i danas nalazimo, za produkciju ploča, za beogradsku estradu, za televizuju Beograd i td. Veoma sam mlad, sa 21. godinu postao jako, jako, popularan, pogotovo u Srbiji, znate. Mlad sam se i oženio u 22 godine i tri meseca, mlad dobio decu i kažu da sam neverovatno izgledao. U ovom poslu inače, kao što ste i sami napomenuli, vi ste izloženi raznim iskušenjima, raznim porocima, raznim belajima, što bi mi u Bosni rekli, ali ja sam uspevao baš zahvaljujući toj svojoj samokontroli da to sve mene ili ja sve te ružne stvari mimoiđem i eto kad vam kažem da ja u ovih 61 i po godinu svoje karijere nikada nisam zakasnio ne 5 minuta, 1 minut nikada! Ili, da dođem da nisam spreman ili da pevam ne dao Bog u onome u čemu sam putovao, to sad opet iz ove perspektive kad gledate, malo nestvarno neke stvari izgledaju, ali bez obzira na to da li je u pitanju svetska dvorana ili u ono vreme Dom sindikata u kome sam znao pevati po sedam - osam večeri uzastopno ili neka seoska sala, ja sam bio uvek obučen kako je bilo naj, naj, u to vreme, eto.

foto: Espreso

Otuda i njegov nadimak!

Evo, setiću se velikog, izuzetnog, pevača i mog dobrog ahbaba (druga, prijatelja, prim. aut.) Staniše Stošića, pokojnog. Ovo malopre što sam govorio o mom načinu oblačenja i izlaženja na scenu, od njega je to poteklo - on bi rekao: "Gledaj Nećka, obukao se kao da je sad iz izloga. Vidi ga ko princ!" I tako su moje kolege, malo po malo, dale meni ime - Princ bosanske sevdalinke. To je ime i sad uz mene.

foto: Espreso

Nedžadu Salkoviću nisu samo kolege zavidele na izgledu, već i koleginice:

To je najbolje o meni jednom rekla Usnija Režepova u nekoj emisiji. Tada su bile turneje po 20 dana, mesec dana, svaki dan drugi grad i onda u tom gradu održite koncerte, spavate i idete dalje. Moje je redovno bilo da uveče nešto lagano pojedem i ja odoh u moju hotelsku sobu, ostali ostanu sede, puše piju i tako dalje, i onda Usnija je govorila, mene su od milja zvali "teča": "Teča je", kaže, "najbolje znao, uvek je vodio računa šta i kad da pojede, šta da popije, kad ovo, kad ono i on ujutru ustane, obavi sve, i mi njegove koleginice uvek smo bile zavidne kako on uvek sveže, lepo izgleda, a mi pušimo, pijemo, pa imamo podočnjake do pola obraza, a on uvek svež." I koleginice su mi zavidele, a ne samo kolege. Dakle, tako je cele moje karijere bilo. Ima mnogo svetskih gradova, metropola, gde sam bio, a da grada nisam video. Nego tek nekad kasnije vidim na televiziji.

foto: Espreso

Veoma tačan i precizan, nije bio samo u životu, već i u interpretaciji tzv. "neprolazne dame" - sevdalinke.

E, vidite. Sevdalinka - to je jedina neprolazna dama. Ona je bila u raznim vremenima u raznim situacijama. Ali, to je toliko vredna umetnost, pod uslovom da se originalno izvodi i da ima pravog tumača. Jer za sevdalinku, da bi ona bila baš sevdalinka potrebno je ispuniti tri elementa ili faktora. Prvo, njeni divni stihovi, koje može i ne znam koji glumac govoriti, nikad nisu tako lepi, ne dolaze tako do izražaja dok na te stihove ne dođe prava melodija. Ako je i to ispunjeno, treći faktor je tumač. Ako je i tumač pravi, onda je to ta lepotica - sevdalinka. Ta neprolazna dama je vrlo, vrlo, zahtevna i mnogi se olako upuštaju, vole, pa je pevaju ili pričaju o njoj, a nemaju pojma.

foto: Espreso

Princ bosanske sevdalinke smatra da ona nikada ne može izumreti, poštuje sve nadolazeće trendove, ali ipak na jedno i ovako putem medija apeluje.

Pazite, vrlo me često pitaju za te nove trendove, a ja uvek i ovako u medijima zamolim sve one koji pevaju sevdalinke i u nekim novim aranžmanima i tako dalje: "Nemojte joj dirati njene originalne stihove, koje je nekada neko davno napisao, pa su oni vekovima klesani tako i nemojte dirati njenu osnovnu muzičku liniju, a vi pravite aranžmane kakve god hoćete!" Ja sam, bar kako oni koji prate sevdalinku, stručnjaci, kažu, nažalost, poslednji iz one plejade klasika, velikana sevdalinke.

foto: Printscreen Instagram

O mlađanom kolegi Božu Vreću, koji na svojevrstan i specifičan način približava zvuke sevdaha publici današnjice, Salković ima samo reči hvale.

Gospodin Vrećo je pre svega neverovatno muzikalan, ima neverovatne pevačke sposobnosti, neverovatan raspon glasa i to radi na jedan svoj, specifičan način, to je narod prihvatio, voli, i ja mu želim svu sreću ovog sveta, zaključio je za Espreso.co.rs.

Pogledajte deo atmosfere sa današnje promocije i interpretaciju pesme koja se smatra Salkovićevom ličnom kartom "Ne klepeći nanulama" u čijoj izvedbi mu se pridružila i Merima Njegomir, koja je između ostalih uveličala njegov jubilej:

ANEGDOTA

Merima Njegomir otkrila još jedan nadimak

Zašto smo ga prozvali Čarli?!

foto: Espreso

Nedžad je vodio zdrav život i jutro je voleo da započne limunadom, koju sam sebi napravi tako što iscedi pola limuna u čašu vode. Međutim, jednog dana je ugledao na stolu tečnost, a kako je ugledao pola limuna obradovao se da ne mora da ga cedi, jer je već isceđen. Sipao je u čašu i popio, a kada su krenuli mehurići tek je shvatio da je to tečnost za suđe. Pošto je na ambalaži pisalo Čarli, prozvali smo ga tada Čarli, ispričala je Merima Njegomir anegdotu pred uvaženim skupom.

Poslušajte i kako zvuči pesma Gledaj me, draga u Nedžadovoj interpretaciji:

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.