SPREMAJU SE MASOVNI PROTESTI ZBOG SEVERINE: Hrvati traže da se DETE UZME SRBINU i vrati pevačici!
Foto: Printscreen

domovina je uz nju

SPREMAJU SE MASOVNI PROTESTI ZBOG SEVERINE: Hrvati traže da se DETE UZME SRBINU i vrati pevačici!

Sprema li se protest u znak podrške Severini Kojić?

Objavljeno:

Raste broj Hrvata koji joj svojim objavama na društvenim mrežama daju podršku, a Splićanku podržavaju i kolege iz čitavog regiona. Odluka suda da starateljstvo nad njenim sinom preuzima detetov otac Milan Popović sablaznila je i Danijelu Dvornik koja se oglasila na Fejsbuku.

foto: Instagram

A odluka suda izazvala je i bes članova inicijative #spasime koju je pokrenula Jelena Veljača - povela se rasprava u Fejsbuk grupi. Pojedinci koji su komentarisali sugerišu da bi trebalo organizovati protest za Severinu.

Pitanja o eventualnom protestu Jelena Veljača u telefonskom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju nije htela da komentariše, ali se inicijativa #spasime oglasila saopštenjem za javnost.

- Kao žene, majke, građanke i inicijativa #spasime smatramo da je radikalno odvajanje deteta od primarnog staratelja s kojim je proveo većinu života trauma i emocionalno nasilje nad detetom. Opravdanje za takav postupak može se, verujemo, naći samo u zlostavljanju deteta od strane tog istog staratelja.

foto: Pritnscreen

Mi dakako ne znamo što se događalo u šest godina procesa ni šta stoji u presudi, te s pravne strane ne možemo dati komentar. Ali, odvajanje deteta koje je sedam godina živo zdravo i srećno od majke je krajnja mera, koja je opravdana u slučaju zlostavljanja.

U konkretnom slučaju svedočimo zdravom, srećnom i prekrasnom dečaku koji je ceo svoj zivot proveo živeći s majkom i uz majku stoga, ne ulazeći u postupak koji je u toku, smatramo da odvajanje deteta od majke s kojom je živelo ceo život nije i ne može biti u najboljem interesu deteta te mora biti zadnja mera u zaštiti interesa prava deteta što se, verujemo, događa kod najtežih slučajeva zanemarivanja i zlostavljanja dece. A ako to nije slučaj, radi se o nečemu o čemu žrtve u ovoj grupi svedoče svakodnevno - kažu iz inicijative.

foto: Dragan Kadić

Izbrisali komentare

- Sve objave, pojašnjavaju, na temu smo obrisale jer su neki komentari bili lišeni svake empatije i potencijalno traumatični za aktere ovog ionako traumatičnog slučaja. Razumemo da se žrtve institucionalnog nasilja mogu poistovetiti sa slučajem Vučković Kojić kao simbolom. I dalje se borimo za prava svih žrtava nasilja - stoji u službenoj izjavi inicijative.

- Podrška nastavnicima i Severini. Podrška svima koji ovog momenta trpe bilo kakvu nepravdu u ovoj zemlji koja nam je maćeha, koja to dokazuje svakim danom svojim postupcima i nakaradnim zakonima, koja voli i štiti samo parazite a tera normalne ljude iz svoje zemlje. Trebali bi svi na ulice i reći "Dosta je bilo"!' - napisala je Danijela Dvornik.

Post je izazvao različite komentare, a kako se uskoro organizuje još jedan protest - 04.12.2019. godine na ulice izlaze roditelji negovatelji teško bolesne dece - jedna gospođa pozvala je Danijelu Dvornik da da podršku i njima.

Podršku Severini i nepoverenje u sistem izrazila je i Ida Prester koja je na Fejsbuk profilu napisala:

- Ne mogu da ćutim. Strašno, užasno i nemoguće. Apsolutno sva podrška ovoj majci i ovom sirotom detetu. Iskreno se nadam da će se javnost dići na noge, kao i udruženja, pravne službe. Danas ona, sutra se može desiti bilo kome od nas. Solidarnost.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Slobodna Dalmacija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.