STRAVIČNA PRIČA O PRETUŽNOJ BALADI: Pesma Bacila je sve niz rijeku NE PEVA O ŽENI, PEVA O DETETU!
Davorin Popović to nikad nije preboleo, Foto: Printscreen

nastala po istinitom događaju

STRAVIČNA PRIČA O PRETUŽNOJ BALADI: Pesma Bacila je sve niz rijeku NE PEVA O ŽENI, PEVA O DETETU!

Otkrivamo kako je nastala jedna od najdirljivijih pesama grupe Indexi, koja je omiljena svim generacijama

Objavljeno: 19:56h

Sarajevski bend Indexi predvođeni Davorinom Popovićem do danas su jedan od omiljenih svim generacijama.

Bili su jedan od prvih pop rok bendova na prostoru bivše Jugoslavije i izveli su brojne legendarne pesme, a najpoznatiji su po dirljivim baladama.

Jedan od najvećih hitova je pesma "Bacila je sve niz rijeku", ali mnogi ne znaju da je inspirirana autobiografskim događajima iz života frontmena Davorina Popovića, kao i kantautora Kemala Montena, koji je autor teksta.

foto: Printscreen

Uvek govorim istinu, sve priče u mojim pesmama su istinite. Koje god pesme da se setite, sve su to prave priče. Na primer, pesma “Bacila je sve niz rijeku” je istinita priča. Nije baš sasvim moja priča, dve su priče spojene u toj pesmi, jedna je mog Davorina Popovića, druga je moja iz mladih, dečačkih dana. Davor je imao curu, bili su pred brakom. Velika je to ljubav bila. I njoj se ukaže prilika da ide u Ameriku. Ali već je bila trudna i ona se odluči, ono… pobaciti. I otud je taj dio ‘nosila je našu ljubav, našu sreću, prvi cvijet, bacila je sve niz rijeku i pošla u drugi svijet’", pričao je svojevremeno Monteno.

Navodno je za vreme koncerta Indexa u Švedskoj Popović mislio da vidi upravo tu devojku, svoju nekadašnju ljubav, pa je sišao s pozornice u publiku i tražio je, ali nije je našao.

Nakon što je otišla u Ameriku nikad je više nije video.

foto: Printscreen

Što se tiče drugog dela, on se odnosi na ljubav Kemala Montena.

Zaljubio sam se u devojku iz Čapljine i otišao tamo da je potražim. Lutam, gledam hoću li je negde sresti, a ništa ne znam, ni gde živi, kako se zove, ma ništa. A bilo je leto, osamdeset stepeni i odjednom, na nekom uglu, stoji ona bosa, a oko nje cveće. Prodaje cveće. I meni je ta slika ostala. Tako je nastao deo ‘stajala je usred bašte k’o najljepši cvijet’", pričao je Kemo.

Muziku je napisao gitarista Indexa Fadil Redžić.

Bio sam daleko od drage, već sam bio u braku, uhvatila me tuga pa sam čačkao po gitari i dogodilo se to. Dao sam to Kemi i on se zaljubio, to je sročio, a meni se na prvu nije svidelo, taj tekst, usred bašte. Ali posle mi je odgovarala, izuzetan tekst" rekao je Redžić.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.