ŠALAMA NAS JE DOVODIO DO SUZA, A NJEGOV ŽIVOT BIO JE TUŽAN: Prošlo je 26. godina od smrti legendarnog Gidre!
Foto: Printscreen

her žika

ŠALAMA NAS JE DOVODIO DO SUZA, A NJEGOV ŽIVOT BIO JE TUŽAN: Prošlo je 26. godina od smrti legendarnog Gidre!

Dragomir Gidra Bojanić umro je na današnji dan pre 26 godina, a mnogi i dalje pamte njegove duhovite opaske iz brojnih filmskih ostvarenja

Objavljeno: 20:52h

Glumac je rođen 13. juna 1933. u Kragujevcu. Imao je veoma teško detinjstvo jer je tokom Drugog svetskog rata ostao siroče. Njegova majka Novka umrla je od tuberkuloze dok je Gidra bio jako mali, ali to nije bio kraj tragedije za porodicu Bojanić. Kada je Gidra imao nepunih deset godina, njegovog oca Jovana - Jocu, oficira srpske vojske streljali su 1943. godine tokom Drugog svetskog rata. Završio je u rodnom gradu srednju školu za preradu mesa, voća i povrća ili "konzervatorijum", kako je ovu obrazovnu ustanovu u šali nazivao.

foto: Printscreen

Gidrin talenat nije mogao da prođe neopaženo, a počeo je da ga iskazuje prvo u amaterskom pozorištu. Nekoliko godina kasnije upisao je studije glume u Beogradu u klasi Raše Plaovića, a prvo filmsko ostvarenje u kom je započeo svoju karijeru bilo je "Ešalon doktora M." iz 1955. godine.

Ono što malo ljudi zna jeste da je Gidra igrao i u Italiji i to pod pseudonimom Entoni Gidra (Anthony Ghidra). Šezdesetih godina pojavio u 10 vesterna, a za ulogu u filmu "Balada o revolverašu" (1967) režisera A. Kaltabijana dobio je i nagradu.

No, najveću popularnost kod domaće publike stekao je ulogom Žike Pavlovića u serijalu "Žikina dinastija" koji je sniman od 1978. do 1992. godine.

foto: Printscreen

Na studijima glume, na svojoj klasi upoznao je dve godine stariju koleginicu Ljiljanu Kontić, s kojom je od tada bio u vezi. Venčali su se 1966. godine, a četiri godine kasnije dobili su i ćerku Jelenu. Ljiljana i Gidra često su imali nesuglasice, ali su se na kraju uvek vraćali jedno drugom. Gidra je sahranjen u Aleji zaslužnih građana u Beogradu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.