MAČE MOJE, TRAŽIO SI SVE, CRNE KOSE: Neki su od hitova koje pevači nisu zadržali za sebe, već POKLONILI KOLEGAMA!
Foto: Printscreen

poznati napisali za poznate

MAČE MOJE, TRAŽIO SI SVE, CRNE KOSE: Neki su od hitova koje pevači nisu zadržali za sebe, već POKLONILI KOLEGAMA!

Saradnja folk i pop rok muzičara nikako nije nova pojava kod nas. A ni inače. Još su šezdesetih godina Bob Dilan i Džimi Hendriks poprilično često sarađivali sa stvaraocima američke country muzike, dok je Karlos Santana povremeno i izvodio ovaj žanr.

Objavljeno: 18:09h

Kod nas je sve dobilo maha tek osamdesetih, saradnjom Kornelija Kovača i Lepe Brene. Tada najpopularnijoj pevačici u zemlji, Bata Kovač napravio je mega hit „Sitnije, Cile, Sitnije“.

- Menjao sam kanal kada bi se Brena pojavila na televiziji. Ali, kada sam otišao da je čujem, silno sam se iznenadio. Bilo je tu „Abba“ popa, roka. Ništa ni nalik ibarskoj magistrali. I eto, pristao sam. Najveći štos je što su me napali da sam uveo folk u pop muziku, a to nije tačno. Pravio sam Breni tipične pop pesme. Više se ne preispitujem zašto sam nešto radio. Stojim iza svega - rekao je jednom prilikom legendarni Bata Kovač koji je za Lepu Brenu napisao i pesme „Robinja“, „Sanjam“, „Boc, boc“, „Mače moje“ i „Peice moja merice“.

foto: Printskrin/Youtube/Lepa Brena Official Channel

Za Lepu Brenu su radili i Kiki Lesendrić („Valja se“ i „Ćutim kao stvar“), Petar Grašo u pesmi „Metak sa posvetom“, Hari Mata Hari u pesmi „Briši me“, Dino Merlin u „Jablane“ i „Igraj dragi“. Na jednom od poslednjih albuma za Brenu je radio i Željko Joksimović, pesme „Biber“ i „Ne bih ja bila ja“.

Željko je, kao što je i poznato, napisao i „Miljacku“ i „Sijede“ za Halida Bešlića, a „Traži“ za Harisa Džinovića sa kojim je i otpevao pesmu „Šta će meni više od toga“. Najveći hit mlade zvezde „Grand“ produkcije Saše Kapora, pesmu „Hotel Jugoslavija“, takođe je napisao Joksimović. Za Ćiru, takođe pevača iz ove produkcije, radio je Đura Mornar - pesmu „Fenomenalno“.

foto: Promo

Dino Merlin je napisao „Kako starim, sve te više volim“ za Batu Zdravkovića i „Moj Beograde“ za Cecu. Inače, ovu pesmu je prvobitno trebalo da snimi Vesna Zmijanac, ali je zbog trudnoće odustala od toga. Nekoliko godina kasnije, Dino joj je napisao „Klupko“, a za Vesnu je radio i Momčilo Bajagić Bajaga i to pesmu koja je postala jedan od njenih najvećih hitova „Da budemo noćas zajedno“.

foto: Youtube / Printscreen

Sa druge strane, za Cecu je pesmu „Isuse“ napisao njen kum Oliver Mandić. Neke pesme joj je namenio i Bora Čorba, ali do njihovih snimanja nije došlo. Bora je ipak i ostvarivao saradnju sa narodnjacima. Napisao je „Preskočiću tarabu i jarak“ za Šabana Šaulića.

foto: Printscreen / Youtube

Iako je bio ikona novog talasa početkom osamdesetih, Vlada Divljan je 1985. godine, doduše za potrebe filma „Šest dana juna“, komponovao pesmu „Ja je zovem meni da se vrati“ koju je otpevao romski pevač Jahija Gračanlić. Nikola Pejaković, frontmen današnjih „Grobovlasnika“, autor je pesme „Haljinica boje lila“ koja je nastala tokom autorovog boravka u ulici Maršala Birijuzova u Beogradu.

Možda i najpoznatiji stvaralac narodnjaka među rokerima je Milić Vukašinović koji je za Hanku Paldum napisao pesme „Volela sam, volela“ i „Tražio si sve“, koje je kasnije obradila i Ceca. Hanki je takođe uradio i „Crne kose“, kao i „Sanjam“ i „Volejni moj“. Milić Vukašinović je napisao i pesmu „Sećaš li se, Sanja“ za Tomu Zdravkovića, kao i „Sanjam da si opet tu“ koju je namenio Ceci, ali ju je ipak snimila Jovana Tipšin.

foto: Printscreen Instagram

Poznati beogradski roker s kraja osamdesetih Nikola Grbić Grba je svoje pesme „Lešće“, „Upali svetlo“ i „Devet života“ („Spavaj, Beograde“) dao Aci Lukasu, ali im on nije menjao aranžman.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/adriadaily)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.