PITAJTE KOŠTUNICU GDE SAM BIO! Poznati su nam otkrili ŠTA SU RADILI 5. oktobra 2000!
Poznati su se prisetili gde su bili dok se menjala vlast u Srbiji, Foto: Damir Dervišagić, Marina Lopičić, Nemanja Nikolić

podelili sećanja

PITAJTE KOŠTUNICU GDE SAM BIO! Poznati su nam otkrili ŠTA SU RADILI 5. oktobra 2000!

Bora Đorđević, Zorica Marković, Miroslav Ilić i Jadranka Jovanović izneli su za Espreso svoje utiske o petooktobarskoj revoluciji

Objavljeno:

Na današnji dan pre 19 godina mnogo građana je izašlo na ulice Beograda i učestvovalo u svrgavanju tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, a među njima se našao i poznati srpski muzičar Bora Đorđević.

Pošto Milošević nije hteo da prizna rezultate izbora koje je objavila Demokratska opozicija Srbije, masa ljudi uputila se prema skupštini kako bi ga silom skinula s vlasti. Srbija je tada, zahvaljujući demonstrantima, dobila prvog demokratski izabranog predsednika Vojislava Koštunicu.

Ovim povodom, razgovarali smo sa Zoricom Marković, Miroslavom Ilićem, Jadrankom Jovanović i Borom Đorđevićem, koji su za Espreso.co.rs izneli svoje utiske o petooktobarskoj revoluciji. Prisetili su se gde su bili 5. oktobra 2000. godine i šta su radili dok se menjala vlast u Srbiji.

foto: Damir Dervišagić

Zorica Marković, pevačica:

- Bila sam u šoku! Sedela sam kući uz TV i gledala šta se dešava. Bilo me strah građanskog rata, više nego onog prethodnog pakla, kad smo se krili po podrumima i kad su avioni nadletali iznad Straževice. Sve je bilo tužno i jadno. Ne ponovilo se više nikom nikada. Da ni ja, niti moja deca ikada više to gledamo. Nisam išla na tezge tad, bila sam kod kuće, čuvala sam decu. Apolitična sam skroz, ali to vreme ne mogu da zaboravim. Tuga je za jednu državu i za narod, kad mu odvode posle predsednika u Hag, ko god on bio.

foto: Nemanja Nikolić

Miroslav Ilić, narodni pevač:

- Meni je 5. oktobar kao i svaki drugi prethodni, svih ovih 69 godina.

foto: Marina Lopičić

Jadranka Jovanović, operska prvakinja

- Bila sam kod kuće svoje u Sarajevskoj ulici, gledajući reke autobusa i automobila, koje su se slivale iz unutrašnjosti. Prolazili su tuda i išli prema trgu. Ja lično nisam znala šta će se desiti, a kasnije sam shvatila da je većina mojih kolega, umetnika iz Narodnog pozorišta, bila uključena u ta dešavanja. Dakle, mnogi su znali šta se sprema. Nisam bila zaslužni građanin i hvala ti Bože što nisam! Imate mnoge koji govore da su bili na ulici tada, iako nisu bili. Ja sam i tada, kao što mislim i sada, smatrala da je to promašaj. Interesantno je da sam u to vreme zapisala jednu autentičnu rečenicu o tome šta se u meni dešavalo i to u ličnu arhivu svojih nastupa, gde beležim samo profesionalne utiske, jer je to moja umetnička arhiva. Baš tu sam iznela kakav je moj stav: "Nemam reči, zemlja mi se totalno raspada, anarhija na sve strane, osvete, revanšizam, a najgore od svega što sam među retkima, koji su totalni pesimisti o budućnosti".

foto: Damir Dervišagić

Bora Đorđević, frontmen grupe "Riblja čorba"

- Bio sam u starom dvoru, naravno! Na ulici sa revolucionarima, više puta na terasi, postoji dokumentarac iz tri dela, pitajte Voju!

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.