IŽIVLJAVAJU SE NAD NAMA ZA 700 DINARA! Ispovest momka koji statira kao publika u emisijama će vas ŠOKIRATI
Statisti, ilustracija, Foto: Filip Plavčić, Profimedia, Ilustracija

ISPOVEST

IŽIVLJAVAJU SE NAD NAMA ZA 700 DINARA! Ispovest momka koji statira kao publika u emisijama će vas ŠOKIRATI

Publika je deo, gotovo, svakog televizijskog projketa, ali se prema ljudima koji statiraju najmanje vodi računa

Objavljeno:
Lazar Stanušić

Svakog septembra, pred novu televizijsku sezonu slušamo o milionima koje televizija ulaže u svoje projekte, međutim, po rečima jednog od statista, televizije najmanje plaća ljude koji čine samu scenu.

O tome kako satima stoje ispred studija i po lošim vremenskim uslovima, kako se organizatori bahato ophode prema njima i koliko su plaćeni, za naš portal pričao je mladić koji želi ostati anoniman, jer se još uvek bavi tim poslom.

Poznate ličnosti, glamurozne scene, svetla reflektora. Posao statiste na prvi utisak deluje primamljiv, kako si se odlučio baš za taj posao?

-Neplanirano sam ušao u celu tu priču, to je bila preporuka jednog mog prijatelja koji se time bavio, a znao je da mi je posao bio hitno potreban. Tačno, upoznao sam dosta poznatih ličnosti, ali ništa nije tako pozitivno kako izgleda.

Iako se preko malih ekrana čini da je cela organizacija na vrhuncu, kažeš da ipak nije tako. Zašto?

-Iživljavalju se nad nama. Prostoriju gde bi mogli da budemo smešteni dok emisije ne počnu, nemaju, pa tako po raznim vremenskim uslovima satima čekamo ispred studija jer snimanja uglavnom kasne. Ako se desi da je nekome loše tokom snimanja, jedino što možemo očekivati su psovke i drzak stav, kažu kako smo za to plaćeni i da moramo trpeti.

foto: Filip Plavčić, Stefan Jokić, EPA/BARTLOMIEJ ZBOROWSKI, Ilustracija/Espreso.co.rs

Kažeš da vas pojedine agencije drže ispred studija satima, a šta je najgore što si doživeo?

-Da, stojimo ispred studija i po kiši, dešavalo se da satima kisnemo pre početka neke emsiije, a najgore iskustvo mi se desilo tokom statiranja za jednu seriju. Snimanje nikako da počne, a napolju nevreme, nisu nam dozvoljavali da uđemo u zatvoren prostor, jer su tamo bili glumci, drali su se na nas, pa smo morali da budemo izloženi oluji. Nikada to neću zaboraviti.

Koliko ste plaćeni za takav posao?

-Malo. Za 10 sati dnevnog snimanja dobijamo 700 dinara. Naravno, nemamo ni hranu, ni vodu tokom snimanja, sve sami obezbeđujemo. Za noćne emisije smo plaćeni isto 700 dinara ,a radimo uglavnom od 22h do 4h ujutru.

foto: printscreen

Kako se ponašaju organizatori prema vama? Da li je dolazilo do verbalnog nasilja?

-Užasno se ponašaju. Da, dolazilo je do verbalnog nasilja, vikali su na nas, omalovažavali i vređali su mnoge statiste, dešavalo se i da nas ucenjuju sa dolascima, rekli su nam da ako ne radimo sve kako oni kažu, da nema više dolaska na emisije.

Da li je barem zakonski regulisan vaš posao?

-Ne, nismo prijavljeni, mesečno zarađujemo manje od trenutne minimalne zarade koja je zakonom regulisana, a iako provodimo po ceo dan na snimaju hranu nosimo od kuće. - rekao nam je dečko koji se nada da će situacija uskoro biti bolja.

Ukoliko ste i vi imali slična iskustva, pišite nam u komentarima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.