POBIO JE NA HILJADE LJUDI, BIO AKCIONI HEROJ I ODBIO ULOGU ŽIVOTA: Ovo je priča o ČARLSU BRONSONU (VIDEO)
Možda sam ja previše muževan..., Foto: Printscreen

sećanje na velikana

POBIO JE NA HILJADE LJUDI, BIO AKCIONI HEROJ I ODBIO ULOGU ŽIVOTA: Ovo je priča o ČARLSU BRONSONU (VIDEO)

Ja nikako ne izgledam kao tip koji stoji pored kamina sa koktelom u ruci

Objavljeno:

Na današnji dan, u Los Anđelesu 2003. godine preminuo je legendarni američki glumac Čarls Bronson u svojoj 81. godini. Ostvario je legendarne uloge u filmovima The Magnificent Seven, The Dirty Dozen, Once Upon a Time in the West.

Rođen je kao Čarls Bjučinski 1921. godine u malom gradu u Pensilvaniji. Bio je jedanaesto od ukupno petnaestoro dece litvanskih emigranata. Kao mladić, radio je u rudniku pored svoga oca sve dok nije prešao u američku vojsku i poslat u rat. Po završetku Drugog svetskog rata, mladi Čarls nalazi posao u jednoj pozorišnoj kompaniji kao scenograf. Pedesetih godina Čarls postaje filmski glumac i svom imenu dodaje prezime Bronson. S imenom Bronson prvi put se sreo u holivudskom studiju Paramaunt, koji se nalazio u severnom delu Avenije Bronson. Prvi film koji je snimio pod novim imenom bio je vestern Drum Beat iz 1954. godine.

foto: Printscreen

Uskoro će odigrati jednu od najznačajnijih uloga svoje karijere – neustrašivog Bernarda O“Rajlija u filmu Sedmorica veličanstvenih (The Magnificent Seven) iz 1960. godine. Usledili su filmovi Kid Galahad iz 1962. godine, pored Elvisa Prislija (Elvis Presley), The Great Escape iz 1963. godine i The Dirty Dozen iz 1967. godine.

foto: Printscreen

Čitavu deceniju Bronson je igrao u francuskim i italijanskim filmovima kao glavna zvezda ustoličena filmom Bilo jednom na Divljem zapadu (Once Upon a Time in the West). Ovaj film je režirao čuveni Serđo Leone (Sergio Leone), koji mu je ponudio i ulogu u filmu Za šaku dolara (A Fistful of Dollars). Bronson je odbio tu ulogu, a Klint Istvud ju je prihvatio i postao zvezda. Za film Rider on the Rain Bronson je dobio nagradu Zlatni globus 1970. godine. U filmu Death Wish iz 1974. godine odigrao je svoj najčuveniji lik – ljutog udovca željnog osvete. Bronson je igrao Pola Kersija, njujorškog arhitektu kome je žena ubijena a ćerka silovana. Film je bio toliko popularan da je dobio još četiri nastavka – 1982, 1985, 1987. i 1994. godine.

foto: Printscreen

Bronson je mnogo puta igrao pored svoje druge žene, Džil Ajerland, koja je umrla 1990. godine. Iza Bronsona je ostalo šestoro dece i brojni unučići. Osim po svojim filmskim ostvarenjima, Čarls Bronson je poznat i po svojim interesantnim izjavama:

foto: Printscreen

- Ja nikako ne izgledam kao tip koji stoji pored kamina sa koktelom u ruci. Ako verujete da će vam nešto pomoći da se osećate bolje onda sigurno hoće. Neće vas izlečiti, samo pomoći. Možda sam ja previše muževan. Kasting direktori traže likove po sebi, ili po svom idealnom liku. A možda ja ne izgledam kao nečiji ideal.

foto: Printscreen

Jugoslovenska i italijanska glumica srpskog porekla, Marija Baksa, imala je priliku da igra sa ovim glumcem. Po jednoj beogradskoj priči, Čarls Bronson je obećao da će se odreći alkohola ako krene s njim. Bronson se borio s upalom pluća pune četiri nedelje, a nakon toga je preminuo.

BONUS VIDEO:

NAJUDOBNIJE MU KAD VISI! Ovaj mačor spava u totalno ludim pozama! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.