BILI SU NERAZDVOJNI U SREĆNIM LJUDIMA, A ONDA PREMINULI NA ISTI DAN: Ovo niste znali o LEGENDARNIM glumcima!
Komšija Ika i Garac u seriji, Foto: Pritnscreen

slučajnost ili sudbina?

BILI SU NERAZDVOJNI U SREĆNIM LJUDIMA, A ONDA PREMINULI NA ISTI DAN: Ovo niste znali o LEGENDARNIM glumcima!

Milenković je preminuo 18. marta 2008. godine. Imao je 80 godina, a Dušan 82

Objavljeno:

Živojina Žiku Milenkovića pamtimo po sporednim ulogama u kultnim eks-ju filmovima i serijama. Pojavljivao se u najrazličitijim epizodama, ali njegovo lice uvek je izazivalo laki smešak publike - bilo da ga je prepoznala kao ujaka Soću u "Vrućem vetru", ministra u filmu "Kako sam sistematski uništen od idiota", ili inspektora u čijoj kancelariji pada čuvena opklada iz filma "Kako je propao rokenrol". Široj publici se, doduše, najjače "pali lampica" na pomen Garca u "Srećnim ljudima" i deda Trajka u seriji "Porodično blago", ali - svi znaju o kome je reč.

foto: Pritnscreen

Žika iza sebe ima više od 30 filmova, više od 300 TV emisija (drame i serije) i oko 150 pozorišnih predstava - bio je deo ansambla Beogradskog dramskog pozorišta, a u nekom momentu i upravnik.

Važio je za "narodnog" glumca starog kova, jednostavnog nastupa i humora bliskog "širokim narodnim masama". Možda su ga baš zato i zaobilazila priznanja, po pravilu rezervisana za one koji "pomeraju granice".

Nije imao problem s tim - jednom prilikom je navodno izjavio kako bi voleo da ostane upamćen kao glumac koji u karijeri nije dobio nijednu nagradu.

- Da, mislim da se Žika (ne mogu ga ni sada zvati krštenim imenom jer ga je njime, koliko mi je poznato, malo ko oslovljavao a, potom, u srpskoj pozorišnoj tradiciji uvrežilo se to tepanje, prisvajanje glumaca) upravo tako osećao a znam da ga je beogradski pozorišni milje u vreme mog ulaska u pozorište takvim i smatrao: narodnim glumcem. Razlika je bila samo u tome što se Žika time ponosio a što smo mi taj kvalifikativ upotrebljavali pomalo pežorativno... Žika je svoj privatni nadimak pozajmio svom estradnom liku ("Žika i Živka" u Selu veselom), odatle i rašireno uverenje da se sa njim poistovećuje. Verovatno je zato i u pozorištu Milenković doživljavan kao "Žika", prostodušni srpski seljak, dobrodušni hedonista ali vispreni, lukavi komentator života okolo - naveo je Miloš Lazin, reditelj, dramaturg i glumac.

Milenković je preminuo 18. marta 2008. godine. Imao je 80 godina.

Neobična slučajnost je da je šest godina kasnije, takođe 18. marta, u 82. godini preminuo i Dušan Poček, kojeg su kolege znale kao "doktora", a mlađa publika kao "sajber penzionera".

foto: Printscreen

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.