PLAČU SRBI, HRVATI, MAKEDONCI, BOSANCI... Ovako će izgledati VEČNI DOM Tošeta Proeskog! (FOTO)
Toše Proeski, Foto: Printscreen Youtube

TUGA NE PRESTAJE

PLAČU SRBI, HRVATI, MAKEDONCI, BOSANCI... Ovako će izgledati VEČNI DOM Tošeta Proeskog! (FOTO)

Opština Kruševo već je objavila poziv kompaniji za izgradnju spomen-obeležja

Objavljeno:

Ruke koje se mole uvučene su u arhitektonsko rešenje večnog počivališta najveće makedonske muzičke zvezde - Tošeta Proeskog. Izgradnja pristojnog toaleta konačno je na vidiku, 12 godina nakon njegove smrti.

foto: Profimedia

„360 stepeni“ najavljuje animaciju idejnog dizajna arhitekte Žarka Čeausevskog, koji daje potpunu sliku kako će izgledati Proeski počivalište na lokalitetu Gumenje u Kruševu, koje je sada u vrlo lošem stanju.

Izgradnja spomenika makedonskoj muzičkoj ikoni procenjuje se da će koštati oko 150 000 evra, sredstva koja su obezbedjena odlukom Zaev-ovog kabineta.

foto: Printscreen Youtube

Opština Kruševo već je objavila poziv kompaniji za izgradnju spomen-obeležja. Prema pozivu za nadmetanje koji je objavljen u Elektronskom sistemu javnih nabavki, izgradnja bi trebalo da počne do 10. septembra i završi do kraja novembra.

"360 stepeni" već je objavilo fotografije dizajna autora Žarka Čauševskog, koji je bio jedini učesnik konkursa.

1 / 4 Foto: Printscreen Youtube

Arhitekta Čeauševski je pre nekoliko godina pobedio na konkursu za uređivanje grobnice Proeskog, ali ta ideja nije realizovana, između ostalog i zbog toga što je objekat veći i skuplji. Kako su otkrili prisluškivani razgovori, projekat je takođe bio podložan političkim kalkulacijama tadašnje centralne vlade.

Čeauševski je makedonskoj javnosti poznat po nekoliko dizajnerskih rešenja zgrada koje su deo projekta Skoplje 2014, uključujući - novu fasadu Vlade i pretvaranje GTC-a u barok (koji nije sproveden).

Bonus video

ESPRESO TVITER: Hari Mata Hari objasnio Tviterašima!

(Espreso.co.rs/ 360stepeni.mk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.