BORA DRLJAČA PREBIO TRI MUŠKARCA! Ustaše mu pobile porodicu, a onda mu tražili da peva pesme O ANTE PAVELIĆU
Bora Drljača, Foto: Damir Dervišagić

ZAMALO DA POGINE

BORA DRLJAČA PREBIO TRI MUŠKARCA! Ustaše mu pobile porodicu, a onda mu tražili da peva pesme O ANTE PAVELIĆU

Drljača je 1989. ispričao šta se dogodilo tokom njegove turneje u Australiji, kad je zbog tekstova svojih numera mogao da nastrada od jugoslovenskih emigranata.

Objavljeno:

Bora Drljača je više od 50 godina na muzičkoj sceni, tokom koje je prošao kroz sito i rešeto. Ono što misli, to uvek i kaže, ali i otpeva, a takav stav pre trideset godina umalo ga je koštao života.

Naime, Bora je 1989. imao veliku turneju, od mesec i po dana, u Australiji, gde je održao čak 30 koncerata. Osim što i danas sigurno pamti ta dobra poslovna vremena na dalekom kontinentu, verujemo da je tek dobro upamtio nastup u Melburnu, kad je imao incident sa emigrantima. Drljača je u to vreme imao iskusni staž od 20 godina karijere. Nakon završenog koncerta, pevač je morao fizički da se brani od ustaša koje su ga prekorele zbog pesama koje je izvodio.

- Kao i na mnogim koncertima u zemlji i inostranstvu, i na onom u Melburnu pevao sam „Pismo ratnom drugu“, „Nas dva brata oba ratujemo“, „Razvila se jedna jela vita“ i druge pesme nadahnute narodnooslobodilačkom borbom. Publika ih je izvanredno primila. Međutim, kad sam izlazio iz dvorane, prišla su mi trojica srednjih godina. Jedan mi se uneo mi u lice i rekao: „Mnogo se razmećeš jugoslovenstvom sa tim partizanskim pesmama. Uopšte ne spominješ Antu Pavelića i nas ustaše. Ubićemo te ako na sledećim koncertima ne pevaš i naše pesme - ispričao je Bora tih godina.

foto: Printscreen

Kako je poznato da su mu ustaše ubile majku i da je bio član Saveza komunista, Drljaču je ovakav stav gostiju izveo iz takta. Priznao je da u tom trenutku nije ni razmišljao da li napadači imaju kod sebe neko oružje.

- Zavrtelo mi se u glavi, nisam razmislio nose li kod sebe pištolje ili noževe. Odbrusio sam da mi na um ne pada ni to da njihove pesme slušam. Tada me je jedan od njih udario pesnicom u bradu. Ostao sam na nogama i uzvratio mu. Razmenili smo, zatim, po nekoliko udaraca. U tom metežu slomio sam prst. Udarali smo se još i sigurno bih izvukao deblji kraj da se nisu pojavili naši iseljenici koji su bili na koncertu. Čim su njih spazili, napadači su pobegli. Pojurili smo za njima, ali umakli su jer im je auto bio u blizini - jadao se folker i dodao da je o svemu bila obaveštena melburnska policija, kao i naša ambasada.

Ipak, pevača to nije uplašilo jer je i na ostalim koncertima pevao partizanske pesme, ali više niko mu nije prilazio. Boru je ova neprijatnost navela da ispriča tih godina za medije šta se dogodilo s njegovom majkom.

foto: Damir Dervišagić

- Ustaše su mučki ubile moju majku nedaleko od mog rodnog sela Donje Suvaje kod Bosanske Krupe. Više od 20 godina sam član Saveza komunista. I dalje ću snimati revolucionarne pesme. I pevaću ih na svim koncertima - prkosio je Drljača.

Tada emigrantni, prema njegovim rečima, pokušali su novcem i pretnjama da nateraju još neke pevače da pevaju u ustaškim ili četničkim klubovima po inostranstvu.

- Koliko znam, nisu uspeli! Sigurno nikada i neće - ispričao je folker.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.