OTKRIVENO KAKO JE NASTALA PESMA VIDOVDAN! U toku užasne GROZNICE ukazao mu se lik PATRIJARHA PAVLA
Milutin Popović Zahar, Foto: Damir Dervišagić, Dado Đilas

ŠOKANTNO OTKRIĆE

OTKRIVENO KAKO JE NASTALA PESMA VIDOVDAN! U toku užasne GROZNICE ukazao mu se lik PATRIJARHA PAVLA

Jednu od, po mišljenju mnogih, tri najčuvenije srpske pesme, "Vidovdan", stvorio je Milutin Popović Zahar, 1989. godine.

Objavljeno: 28.06.2019. 12:58h
  • 340

Kompozitor, tekstopisac, aranžer, slikar, magistar i doktorand međunarodnog prava jednom prilikom se na, simbolično, na Vidovdan, prisetio dana kada je nastala večna srpska pesma, te po čijem blagoslovu.

"Pesma je nastala tako što sam ja pozvan od strane direktora PGP-a i on je rekao da ga je zamolio sekretar patrijarha Pavla da se, pre proslave 600 godina od Kosovskog boja, napravi 10 pesama o Kosovu. Izbor je pao na mene, ne znam kako ni zašto. Bilo je tu i drugih dobrih kompozitora, ali ja sam dobio i izgleda da sam opravdao poverenje. To je najbolje što sam uradio u životu. 'Vidovdan' peva pola sveta, ne samo Srbi", rekao je Zahar.

foto: Dragan Kadić

"U kratkom vremenu sam imao tu inspiraciju, a kako i ne bih kad sam odrastao na verskim pesmama u Loznici, u Tršiću, gde sam i rođen. 'Vidovdan' je nastala poslednja u nizu koje sam napravio. Ovo mi nećete verovati... Ja sam pola dana osećao strašnu groznicu, nisam znao kako se zovem. Od besa sam seo na pod, i odjednom... Video sam lik patrijarha Pavla. Kao da mi je poslao poruku, preko neke sile Božanske... Ja sam za 5 minuta napisao i melodiju i sve strofe! Za 5 minuta… a u meni je to vrilo mesec dana, otkako sam počeo da radim. Eto… Posle dva dana smo krenuli u snimanje. Izgleda kao fantazija, sanjarija... Ali, nije", rekao je čuveni Zahar iza kog stoje najlepše sprske pesme.

 

Bonus video

(Espreso.rs/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media