ĐORĐE BALAŠEVIĆ JE LOŠ UTICAJ NA OMLADINU I KVARI MLADE, A ŠTA JE S RASTOM? Gde su nestali stari SRPSKI KODEKSI?
Foto: Fonet

SVE SE PROMENILO

ĐORĐE BALAŠEVIĆ JE LOŠ UTICAJ NA OMLADINU I KVARI MLADE, A ŠTA JE S RASTOM? Gde su nestali stari SRPSKI KODEKSI?

Đorđe Balašević jedan je od omiljenih kantautora svih generacija na području bivše Jugoslavije. Karijeru je počeo krajem sedamdesetih, a njegovi se hitovi iz osamdesetih i danas obožavaju

Objavljeno:

Međutim, na početku karijere mnogi su bili zabrinuti zbog uticaja koji ima na mlade.

Naime, Balašević je 1979. godine gostovao u televizijskoj emisiji “To sam ja” Dragana Babića, u kojem je pričao o svom životu i dotadašnjoj karijeri, koja je započela godinu pre u grupi Žetva, a nakon toga i grupi Rani mraz, da bi tek kasnije krenuo u solo karijeru.

Između ostalog, Balašević je priznao kako nije baš bio oduševljen školom pa je često bežao s nastave.

“Babićeva emisija predstavlja pravu odu ponavljanju, bežanju iz škole, izigravanju nastavnika i školskih prijatelja i, uopšte, negiranju pozitivne uloge škole za kasniju budućnost mladih ljudi. Ovaj utisak ne može umanjiti ni činjenica da su primanja ‘neškolovanog’ Balaševića nekoliko puta veća od onih koji imaju završene fakultete i položene doktorate”, napisao je čitatelj RTV revije te 1979. godine, a prenosi Yugopapir.

foto: Dragan Kadić

Smatrao je kako je njegova muzika “simpatična”, no da je Balašević jednostavno loš uticaj za decu i mlade te da ih kvari.

Taj čitalac nipošto nije bio usamljen u takvom razmišljanju. Na sličan su način reagovali i neki novinari, kao i karikaturisti, koji su objavili crteže na kojima pokazuju kako Balašević deci poručuje da ne trebaju ići u školu nego samo svirati, kao i on. Kako Balašević nikad nije maturirao, smislio je da omot albuma Ranog mraza iz 1979. godine izgleda kao plakat maturanata. Album je nazvao “Mojoj mami, umesto maturske slike u izlogu”.

S druge strane, svi dobro znamo kakve pesme se danas slušaju, a o privatnim izvođačima istih i ne treba da pričamo. Tako je pre dve godine Rasta "ispljuvao" istog tog Balaševića i rekao da njegova muzika "smara".

foto: Prinscreen

“Kavali“, “Kavasaki“, “Habibi“, "Lukas", "Balenciaga","Ja to volim" "1313" i slične pesme svakako ne mogu da daju dobar primer mladima, ali niko živ više ne kritikuje ovakve stvari, čak govore za njih da je to moderna muzika i moderni muzičari koji su doveli "Zapad" u Srbiju i na tome im treba čestitati.

E, moj Balaševiću to što si ti učio mlade da im se "ne lomi bagrenje" i da imaju svoj stav, ali i da vole i cene žene, ne znači ništa, sada treba da ih nazivamo kur*ama i da se drogiramo u separeu jer je to m anje bolno od onoga što je reprezentovao Đorđe!

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.