OKIDAČ U KARIJERI: Najveći Šabanov hit napisao KONOBAR na putu od Zelenjaka do Beograđanke! Od njega je SVE KRENULO
Kralj narodne muzike se ovom pesmom vinuo u zvezdano nebo, Foto: Printscreen

OVO NIKO NIJE ZNAO

OKIDAČ U KARIJERI: Najveći Šabanov hit napisao KONOBAR na putu od Zelenjaka do Beograđanke! Od njega je SVE KRENULO

To je prva pesma na čiji tekst je Šaulić komponovao melodiju

Objavljeno: 23.04.2019. 17:55h
  • 139

Kralj narodne muzike Šaban Šaulić, koji je 17. februara poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj, postao je legenda još za života. 

Snimanje ploča započeo je kao osamnaestogodišnji mladić, kada je 1969. već prvom pesmom "Dajte mi utjehu“ pokorio bivšu državu i preko noći postao zvezda. 

Njegov talenat svesrdno je podržavao tada čuveni harmonikaš Budimir Buca Jovanović, koji je do polovine 70-ih krojio pesme baš po njegovoj meri. Tada je Šaban bio avangarda u narodnoj muzici, pošto se na Bucin nagovor usuđivao da (pre)ukrašava pevačke trilere. To je radio s izrazitom lakoćom, ali ne prema ukusu muzičkih urednika koji su mu na Radio Beogradu zatvarali vrata.

foto: Printscreen

Razlaz sa Bucom desio se 1975. godine, kada je Šaban u sebi prepoznao da, osim bogomdanog glasa, ima talenta i za stvaranje melodija.

Pesma koja je obeležila taj razlaz je Šabanov prvi, a danas i jedan od njegovih najvećih hitova, koji je sam komponovao - "Uvenuće narcis beli". Reči ove vanvremenske pesme, koja se i posle više od 40 godina sluša kao nekada, napisao je Branislav Cvetinović Laki, ugostitelj, rodom iz Šapca.

Konobar Laki radio je u to vreme u jednom restoranu u tek izgrađenoj palati "Beograd", popularnoj "Beograđanki". Već tada je imao nekoliko ukomponovanih tekstova, ali pesme nije pisao po narudžbi, već iz duše i prema događajima iz ličnog života. Tako je nastao i hit "Uvenuće narcis beli“.

foto: Printscreen / Youtube

 

Ovako je Cvetinović jednom prilikom opisao kako se to dogodilo:

Idem sa Slavije do Zelenog venca da se vidim sa devojkom. Na Slaviji, babe iz Belog Potoka prodaju cveće. Meni se dopali beli narcisi. Uzmem buket, sednem u trolu i siđem na Terazijama, pa kroz Sremsku do Zelenjaka. Dođem u prodavnicu gde je ona radila, a nje nema. Dva je sata, oni rade do tri. Zakasnio, ona već otišla", ispričao je Laki.

U prodavnici gde je bila zaposlena ta devojka radio je i njegov zemljak, izvesni Žika.

Reče mi Žika da uđem. Bio je neki stočić gde su zaposleni pili kafu. U to vreme je popularan bio vinjak. Pita me Žika šta ću da pijem, kažem mu: „Vinjak“. Sednem za taj sto, a njena slika na stolu. Kažem ja njemu: „Žiko, ja sam zadovoljan i slikom! Daj mi samo neku vazu da ubacim ovo cveće“. Ubacim narcise, popijem vinjak. Pita me hoću li kafu, kažem da neću. Već je petnaest do tri, radnja se zatvara, vreme je da pođemo. Izlazimo iz radnje, a Žika u jednom trenutku kaže: „Bane, stani. Idi uzmi cveće, UVENUĆE!“ Kažem mu: „Nek’ uvene, to je za nju. Kad dođe u ponedeljak, ako su uveli, tako je moralo da bude. Narcisi će kad-tad uvenuti“", izrekao je Laki, pozdravio se sa Žikom, pa krenuo peške uz Prizrensku ka Beograđanki.

Nisam žurio, bilo je tri sata, a ja radio tek od pet. Idem tako i do Moskve već napišem prvu strofu: „Želeo sam sinoć da te vidim, nisam mog’o svoju čežnju skriti, mislio sam da ćeš biti sama, hteo sam ti cveće pokloniti.“ Stižem u Beograđanku, presvučem se, pa uzmem papir i olovku, izađem na terasu i dovršim pesmu. Nije prošlo pet minuta, a portir mi sa vrata kaže; „Traže te dvojica“", naveo je Cvetinović.

foto: Privatna arhiva

Bili su to Šaban Šaulić i violinista Veroljub Jovanović.

Otkud sad oni, zapitah se. Ponudim im piće, pa onako razgovarasmo dok mi ne počne smena. Kad sam ih ispratio, kod lifta mene Šaban upita da li možda imam neki tekst za njega. „Imam turneju po Austriji, idem s Veroljubom, pa usput da mi ne bude dosadno da napravim pesmu na tvoj tekst“, reče Šaban. Kažem mu: „Evo, jedna sveže napisana“. Sećam se, zelenom olovkom bila je napisana na parčetu papira koji sam iz džepa izvadio pred njim. Šaban je odmah uzeo da čita. Stigao lift, ali on ne ulazi u njega, čita pesmu pažljivo: „Sviđa mi se! Kad se vratim, imamo pesmu!“ Tako je i bilo", ispoveda konobar o nastanku „narcisa“.

Melodiju je na Cvetinovićev tekst napisao Šaban, a odsvirao ansambl Branimira Đokića. Pesma se našla na singl ploči koja je štampana u martu 1976. godine. Otpevana je premijerno mesec dana ranije, na tada popularnom festivalu „Hit parada“ u beogradskom Domu sindikata.

Šaulićev „narcis“ postao je apsolutni šampion festivala! Ploča sa ovom pesmom na A strani brzo je dostigla srebrni tiraž, a odmah zatim i zlatni (100.000 prodatih primeraka).

Pesma je postala pravi narodnjački i kafanski evergrin, a svi najveći hitovi u njegovoj 50 godina dugoj karijeri zaređali su se tek posle ove pesme.

"Uvenuće narcis beli
što sam tebi hteo dati
na stolu kraj slike tvoje
suzom ću ga zalivati…"

 

Bonus video

(Espreso.rs/Bastabalkana.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media