RAMŠTAJN NAPRAVIO OGROMAN SKANDAL SA NOVIM SPOTOM: Svi traže da ih ZABRANE ZAUVEK! (VIDEO)
Šta li su sada zamislili? Ramštajn na vešalima, Foto: Prinstcreen

30 sekundi podiglo prašinčinu

RAMŠTAJN NAPRAVIO OGROMAN SKANDAL SA NOVIM SPOTOM: Svi traže da ih ZABRANE ZAUVEK! (VIDEO)

U kratkom videu vide se članovi benda koji su obučeni u prugaste uniforme logoraša sa omčama oko vrata

Objavljeno: 18:06h

Nemački hard rok bend Ramštajn izazvao je bes javnosti nakon što je objavio video kojim promoviše svoj novi album u kojem se članovi benda pojavljuju obučeni kao logoraši.

U kratkom videu vide se članovi benda koji su obučeni u prugaste uniforme logoraša sa omčama oko vrata. Klip je izazvao gnev među jevrejskim grupama i političarima koji su optužili rokere da trivijaliziraju holokaust. Na početku snimka, jedan od rokera, obliven je krvlju koja mu teče niz lice, stoji pod vešalima.

foto: Prinstcreen

Gitarista Pol Landers na snimku nosi Davidovu zvezdu na grudima iznad natpisa "Deutschland" (Nemačka).

Šarlota Noblok, koja je preživela holokaust i bivši predsednik Centralnog veća Jevreja u Nemačkoj, izjavila je za nemački dnevnik Bild:

S ovim videom, bend je prešao granicu. Instrumentalizacija i trivijalizacija holokausta, kao što je prikazano na slikama, neodgovorna je.

Felik Klajn, vladin poverenik za antisemitizam, rekao je da ako je video samo za unapređenje prodaje, "mislim da je to neukusna eksploatacija umetničke slobode".

Dodao je da je bend "prešao crvenu liniju" koristeći prikaze holokausta. Rimski brojevi na kraju sekvence naslova kratkog isečka prikazuju današnji datum.

Drugi objavljeni videozapisi i slike prikazuju odsečenu glavu frontmena benda Tila Lindemana koju je u vazduhu držala žena obučena kao kraljica.

Bend i njegov izdavač odbili su da komentarišu snimak od 35 sekundi, i nije jasno kakvu poruku namerava da prenese, pošto tekst pesme još uvek nije dostupan. Sam klip ima samo instrumentalni zvuk, a završava se rečju "Deutschland" napisanu starim germanskim slovima.

Ramštajn se već našao na udaru kritika nakon upotrebe nacističke propagande u prethodnim spotovima.

Od osnivanja u Berlinu 1995. godine, grupa je koketirala sa kontroverzama na svojim albumima, koji su dotakli teme kao što su sadomazohizam, homoseksualnost, incest, zlostavljanje, nekrofilija, piromanija, kanibalizam i seksualno nasilje.

Tokom 2009. godine, vlada je zabranila Ramštajnov album "Liebe ist Fuer Alle Da" (Ljubav je za sve) i povukla ga iz prodaje zbog prikaza sado-mazohizma.

Video benda iz 1998. godine pod naslovom "Stripped" takođe je izazvao bes zbog korišćenja nacističke propagande.

foto: Prinstcreen

Godine 2006. godine, Lindeman je u intervjuu za "Plejboj", kada je upitan da li će ponovo uraditi spot poput onog za numeru "Stripped", kazao: "Ne, jer sam umoran od slušanja da smo mi desničarski bend. Rekao sam sebi da smo prešli granicu".

BONUS VIDEO:

KAMION SA NATOVARENIM AUTOMOBILIMA ZAKAČIO PASARELU! Vozači se spasavali od gvožđurije koja leti po putu! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Dejli Mejl)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.