BAR JOŠ JEDNOM DOK NE UMREM... Ova balada Šabana Šaulića krije VELIKU TAJNU, a ONA ga je ubedila da je OTPEVA!
Šaban Šaulić, Foto: Dragana Udovičić

saznajemo

BAR JOŠ JEDNOM DOK NE UMREM... Ova balada Šabana Šaulića krije VELIKU TAJNU, a ONA ga je ubedila da je OTPEVA!

Balada je snimljena sa tamburašima Blizanci, a svoj doprinos dali su i instrumentalisti Dragan Šanjika kao i Bane Vasić, koji je odsvirao deonice na harmonici

Objavljeno:

Šaban Šaulić 2013. godine poželeo je da na koncertu koji je pripremao u Sava centru zapeva premijerno jednu novu pesmu.

Danas veliki hit "Žal" Vlada 013 napisao je namenski za njega, a muziku i aranžman uradio je harmonikaš i kompozitor Bane Vasić. Međutim, na prvo slušanje "Žal" mu se nije dopao jer je balada kojih on ima mnogo, pa se nadao nečemu bržem.

Šaban Šaulić
Šaban Šaulićfoto: YOUTUBE SCREENSHOT

"Dugo smo tekstopisac Vlada i ja razmišljali kakva bi to numera bila po Šabanovoj meri, za koga je inače veliki izazov pisati. Šaulić je poželeo da neku novu pesmu premijerno izvede na svom koncertu krajem marta 2013. u Sava centru. Tako uoči koncerta pozvao sam ga i rekao da dođe u moj studio da čuje šta smo uradili. Inače, prvo je nastala muzika, pa onda tekst. Stari, dobri narodnjak sa emotivnim, ljubavnim rimama. Ali, Šaban se uopšte nije oduševio kada je prvi put čuo", rekao je Bane Vasić.

"Negodovao je zašto smo napisali baladu, jer ih je već bezbroj snimio; zbog čega nije brža numera... pa još uz sve to, urađena je uz pratnju tamburaša, uz koje se on nije video. Narezao sam mu kompoziciju na CD, kako bi je narednih dana slušao kod kuće, pa doneo konačnu odluku. I kao za inat, po povratku kući, Šaban je imao lakšu saobraćajku. Auto je završio na popravci u servisu, zajedno sa CD i novom pesmom. On je potom otputovao u Nemačku na gostovanje, nije više ni čuo pesmu. A, ja nisam hteo da čekam, nego sam je mejlom poslao njegovoj ćerki Ildi da je ona presluša. E, to je već urodilo plodom. Ilda se oduševila, i čim je Šaban došao u Srbiju, pozvao me je sa aerodroma. Pitao je koju sam to numeru pustio Ildi, jer ona već dva dana plače i samo priča o njoj", seća se on.

Ilda Šaulić i Šaban Šaulić
Ilda Šaulić i Šaban Šaulićfoto: Damir Dervišagić

Inače, naziv "Žal" nametnuo se naknadno. Naime, zamenjena je reč "bol". Balada je snimljena sa tamburašima "Blizanci", a svoj doprinos dali su i instrumentalisti Dragan Šanjika (prim), kao i Bane Vasić, koji je odsvirao deonice na harmonici.

Prateće vokale pevali su Suzana Dinić i Dragi Domić.

"Šaban je prvu pesmu snimio 1969, a te godine sam ja rođen. Ceo svoj život ga slušam i uživam u njegovoj muzici. Veoma sam ponosan što lepo i uspešno sarađujemo godinama", otkrio je Bane.

"Žal" je u godini kada je snimljen pobrao brojne simpatije u raznim anketama i na godišnjim dodelama priznanja proglašen je za hit godine u kategoriji narodne muzike. Muzički stručnjaci, publika, interpretatori... nema ko nije bio oduševljen.

"Bez obzira koliko traje karijera, na uspehe koje postižete, svaki pevač voli da dobije nagrade. A, pogotovo kada o njima odlučuju publika i kolege. Moram da budem iskren do kraja i kažem da kompoziciju 'Žal' kada sam prvi put čuo, nisam bio oduševljen. Na moju sreću i radost, ipak sam je snimio", izjavio je Šaban Šaulić na jednoj dodeli nagrada.

Šaban Šaulić
Šaban Šaulićfoto: YOUTUBE SCREENSHOT

Međutim, nije sve išlo baš tako glatko. "Žal" je ubrzo proglašen plagijatom, što je mnoge zapanjilo. To je u jednom intervjuu istakao Ivan Kukolj Kuki. Naveo je da je instrumentalni uvodni deo, odnosno foršpil, kod "Žala" isti kao u "Šta će meni vino", koju je svojevremeno snimio Zoran Kalezić!

Posle ove optužbe, za mišljenje su upitani drugi kompozitori, kao i sam autor.

"Dobro znam Kalezićevu 'Šta će meni vino', koju je kompovao Miša Marković, a aranžirao Miroljub Aranđelović Kemiš. Lepa pesma, bezbroj puta sam je svirao na nastupima. Tačno je da uvodni deo 'Žala' ima sličnosti sa tom kompozicojom, ali to je zanemarljivo. Daleko od toga da su identični, i da je Banetova pesma plagijat. Pa, danas ima sijaset primera u kojima se pesme novijeg datuma minimalno razlikuju od nekih starih numera, i nikom ništa zbog toga. U muzici se to dešava, nekad slučajno, a nekad i namerno", rekao je Miša Mijatović, harmonikaš, kompozitor, tvorac brojnih hitova i muzički urednik u PGP RTS, pa nastavio:

"Glavni pečat 'Žalu” je dao Šaban, njegovom maestralnom interpretacijom. Ne pamtim da je snimljena bolja kompozicija poslednjih deceniju-dve. Što bi se reklo – kapa dole i autoru, a posebno izvođaču".

Slično mišljenje imao je i kompozitor Rama Demir, saradnik Džeja Ramadanovskog, Muharema Serbezovskog, Kemala Montena i drugih.

"Pažljivo sam preslušao obe pesme, nema ni govora o krađi, kopiji, plagijatu. Minimalna sličnost postoji u foršpilu, i to je sve".

"O pesmi 'Žal' mogu da kažem sve najbolje. Bane je odličan harmonikaš i jedan od retkih autora koji pravi kompozicije pravih vrednosti, sa dušom. On lepo ume da iskreira kompoziciju, jer ima muzičarsko znanje i umešnost sviranja. Nije hiperproduktivan i ne štancuje pesme, koje liče jedna na drugu. Tačno se zna kad pesmu napiše vrstan muzičar, koji zna note, ume da svira, čuje i oseti sve što treba, za razliku od onih koje sklepaju takozvani kompozitori, udarajući o kafanski sto, kad im se kobojagi rodi ideja i nadođe inspiracija. Siguran sam da se Vasiću slučajno potkralo da u uvodnom delu ima dva takta slična sa Kalezićevom pesmom. To se dešava ljudima kojima je glava puna muzike i raznih svirki. Povuče ih melodija, koja krene sama da klizi, pa se nesvesno ubaci i neki poznati takt. Nije mu to za zameriti, pogotovo što su pomenute numere potpuno drugačije", rekao je Slavko Stefanović Slavkoni, muzičar, kompozitor i sokobanjski pobednik koji je 1988. godine stekao titulu Prva harmonika Jugoslavije.

Šaban Šaulić
Šaban Šaulić foto: YOUTUBE SCREENSHOT

Baneta Vasića kritike nimalo nisu pogodile.

"Sa Kukijem sam sarađivao, on je odličan pevač i čovek. Ne ljutim se na njega, svako ima pravo na svoje mišljenje. Kod mene nema sujete te vrste. Ali, moja pesma nije nikakva kopija. Nemam nameru da se pravdam, to je slučajnost da su dva takta foršpila ista. Nisam ni prvi, ni poslednji kome se to desilo. I sam se se iznenadio kada su mi na to ukazali tamburaši sa kojima sarađujem i koji su odsvirali u studiju 'Žal'. Sećam se da smo bili na nekoj svirci u Aranđelovcu, kad su me pitali: 'Vaske, jesi li ti maznuo 'Žal'?' Nasmejao sam se, pa odgovorio da su mi oni pomogli u tome, još ne shvatajući na šta aludiraju. Onda su mi odsvirali Kalezićevu pesmu. Bio sam baš iznenađen, jer mi ni na kraj pameti nije bilo da uradim pesmu koja će ličiti na neku drugu. Eto, tačno je da foršpili imaju sličnosti, kao što i atmosfera 'Žala' možda podseća na Manjifika i 'Pukni zoro' iz filma 'Montevideo'. Kako bilo, ali 'Žal' je veliki hit", zaključio je Vasić.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.