PEVAO SAM I PLAKAO JER SAM MORAO DA NASTUPAM: Šaban Šaulić nije bio NA SAHRANI svom ocu
Šaban Šaulić, Foto: Damir Dervišagić

SUDBINA

PEVAO SAM I PLAKAO JER SAM MORAO DA NASTUPAM: Šaban Šaulić nije bio NA SAHRANI svom ocu

Otac je znao da dolazi na njegove koncerte. Skromno bi sedeo i slušao sina kako peva

Objavljeno:

Šaban Šaulić je karijeri uradio sve što se moglo i ostavio je iza sebe nebrojene muzičke klasike. Uz pesme kralja narodne muzike se plakalo i slavilo...

Huso Šaulić je bio ponosan na svog sina, ali nikad se nije hvalio da je njegov Šaban kralj narodne muzike.

- Moji roditelji su bili dobri ljudi, vredni i pošteni. Nisu bili imućni, ali starija sestra i ja ni u čemu nismo oskudevali. Otac se bavio prodajom lutrije, a majka je prodavala igračke. Stalno su obilazili sajmove i putovali od jednog mesta do drugog tako da me je čuvala sestra. Ona je kuvala, vodila domaćinstvo, terala me da učim... Kasnije, kada sam uspeo, majka je uvek ponosno govorila da sam nasledio njenu pamet, hrabrost i talenat za muziku. Oduvek je bila hrabra i ratoborna, učestvovala je i u ratu. Sa 13 godina bila je u partizanima. Otac je bio ponosan na mene, ali nikada se nije hvalisao da mu je sin kralj narodne muzike, kako me prozvaše - pričao je svojevremeno za srpske medije Šaban Šaulić.

Otac je znao da dolazi na njegove koncerte. Skromno bi sedeo i slušao sina kako peva.

- A kada bi čuo aplauz, samo bi mu oči zasvetlele u mraku - kazao je Šaban.

foto: Vladimir Šporčić

Talenat sam nasledio od majke

Šabanova majka Ilduza Demirović bila je Bosanka iz Bijeljine, gde je on kao dete i mladić proveo dosta vremena. O majci Ildi, kako su je skraćeno zvali, uvek je govorio sa puno emocija. Po njoj je njegova ćerka Ilda dobila i ime.

- Talenat zaista i jesam nasledio od nje. Baš je lepo pevala. Kada bi ona počela da peva, ceo komšiluk bi je slušalo. Uvek sam se pitao odakle je znala španski.Sećam se da je pevala pesmu "La pico nera". To je predivna pesma. Otac, ona i ja se vozimo u vozu, a ona iz čista mira počne da peva. Gledam je s divljenjem, kao kuća je bila velika u mojim očima. Rukama je sve objašnjavala, kao da je znala reči pesme. Nikada je nisam pitao odakle je tu pesmu znala - ispričao je jednom prilikom Šaban.

Da peva kao slavuj i da odlično imitira razne pevače prvi je primetio njegov stric Alija. Jednom ga je pozvao da peva u kafani u kojoj se provodio sa društvom. Šabanu je stric bio autoritet i nije se usudio da odbije. Otpevao je pesmu: "Jablani se povijaju" i oduševio sve prisutne.

- Jednom prilikom pevao sam pesme od Esme Redžepove i napravio totalni “krkljanac” u kafani. Svi su mislili da Esma peva i ulazili su u kafanu kako bi je videli, a onda je usledilo razočarenje kada su ugledali mene. Govorili su "Pa to nije Esma, to je onaj Ildin mali" - prisetio se svojevremeno Šaban svojih početaka

Bio sam na turneji kad su mi umrli i otac i stric

Kad je bio na turneji po Australiji saznao je da mu je otac umro.

- Smrt oca desila se iznenada tokom turneje u Australiji. Odradio sam tek dva manja grada, a u to vreme se na turneju išlo zbog Sidneja i Melburna te se nije vraćalo dok se ta dva velika koncerta ne odrade. Sportski komentator Marko Marković koji je tada bio sa mnom saopštio mi je vesti o smrti oca, kao i činjenicu da mi iz ove situacije nema nazad. I dan danas sebi ne mogu da oprostim što nisam sahranio oca i bio na njegovom poslednjem ispraćaju. Dan kada je sahranjen pevao sam i plakao istovremeno. Stajao sam na bini i nisam znao šta da radim koliko mi je bilo teško. Pevao sam dok se u meni sve sa svakim stihom rušilo - govorio je Šaban u emisiji "Iz profila".

Prisetio se i još jednog tužnog trenutka, kada su mu javili da mu je stric Alija preminuo.

- Događa se sledeća situacija. Doček Nove godine, ja sam u Beču, i sve je rasprodato. To veče me, znači, čeka važan nastup. I dobijem poziv da mi je stric umro. Eto, ni tada nisam mogao da prisustvujem sahrani. To je bilo strašno. To je druga strana našeg posla - pričao je pokojni Šaban o svojoj porodici.

Bonus video

JEDAN OD ŠABANOVIH POSLEDNJIH, PRIVATNIH SNIMAKA GOVORI KOLIKO JE UŽIVAO U MUZICI: Šaulić je postao legenda NARODNJAKA, a NJEGA je smatrao svojim NASLEDNIKOM!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.