UMRO BOJAN JOVANOVIĆ: Srbija se oprašta od velikog umetnika!
Bojan Jovanović preminuo je u 49. godini, Foto: Privatna arhiva

TUGA

UMRO BOJAN JOVANOVIĆ: Srbija se oprašta od velikog umetnika!

Jovanović je rođen 1970.godine u Kragujevcu

Objavljeno:

Harmonikaš Bojan Jovanović preminuo je u 49. godini.

“Napustio nas je Bojan Jovanović, magistar muzike. Čovek kome se divio ceo svet, a u Srbiji 80 posto ljudi i ne zna za njega. Čovek koji je svirao sa osmehom, i koji je plenio svojom skromnošću. Čovek kome su aplaudirali svetski poznati muzičari...”, ovim rečima pevač Peđa Medenica među prvima se oprostio od Bojana Jovanovića, preminulog “genija na harmonici”.

Jovanović je rođen 1970.godine u Kragujevcu. Nižu i srednju muzičku školu završio je u Kragujevcu u klasi čuvenog profesora Radomira Tomića, Posle toga završio je prestižnu Akademiju „Gnjenesih“ a 2001.godine završio je izvođačku magistraturu na istoj akademiji u Moskvi. U biografiji kojom malo koji Srbin može da se pohvali jedini je sa ovih prostora nastupao sa Simfonijskim i narodim „Ruskim orkestrom“, učestovao na velikom koncertu u Kremlju kao gost legendarne ruske pevačice Valerije na njenom jubileju, proslavi 20.godina rada.

foto: Printscreen

Da je muzičke pravde, zagubljene u vrlogu neukusa, hiperprodukcije, klanova, i svega što je bilo osnov da Srbijom zavlada još već pošast u vidu besramnih rijalitija, ime Bojana Jovanovića -u najmanju ruku morao bi da ima značajnije mesto u srpskoj muzičkoj kulturi. Šira srpska javnost je upoznala ga je tek nedavno kada je „Kurir TV“ objavio dve njegove pesme.

- Osnovna ideja u mom stvaralašvu je povratak izvorima, korenima, povratak veri i tradiciji i kulturi naših dedova, kao i povraku čistom stilu u muzici. Naša tradicija prebogata je motivima, lirikom, mistikom – rekao je tada Jovanović.

Snimio je poemu autorsku poemu „Izvor“, po oceni muzičkih znalaca i briljatno „Srpsko kolo“.

-Volimo svoje, poštujmo tuđe. Vratio sam se posle školovanja da svoj dug odužim svojoj zemlji kao što mislim da svi mi koji smo se školovali u inostranstvu, to moramo da uradimo. Naši roditelji odrekli su se mnogo toga, država dala koliko je mogla, sada je na nama da to vratimo – рекао је Jovanović u jednom od poslednjih svojih intervjua.

Sahrana genija na harmonici je četvrtak u Kragujevcu.

(Espreso.co.rs/ Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.