OVOM LEKARU TREBA ODUZETI LICENCU ZA RAD! Prekršio je sve KODEKSE kada je medijima rekao da je Darko NARKOMAN!
Darko Lazić, Foto: Ana Paunković, Damir Dervišagić

sramotno!

OVOM LEKARU TREBA ODUZETI LICENCU ZA RAD! Prekršio je sve KODEKSE kada je medijima rekao da je Darko NARKOMAN!

Posle intervencije koju je noćas imao Darko Lazić, kad su mu punkcijom izvukli oko 1,5 litara krvi iz pluća, novinari su se opet okupili ispred KBC Zemun čekajući nove informacije

Objavljeno: 14:42h

Na naše veliko iznenađenje, doktor koji se zatekao ispred, rekao je nešto što je zakonski neoprostivo, a o etici da ne pričamo:

"Darko ima apstinencijalnu krizu zbog alkohola i droge, priznao je lekarima da je koristio narkotike, u kriznim momentima traži da mu "donesu nešto", rekao je lekar iz KBC Zemun.

Neki će verovatno odmah reći da je to istina, jer je Darko i sam priznao da je koristio kokain i da je voleo da popije, ali to nije suština priče. Doktor je ovim apsolutno urušio prava pacijenta o privatnosti i poverljivosti što lako može da se nađe u članu 14 zakona o pravima pacijenata.

"Pacijent ima pravo na poverljivost svih ličnih informacija, koje je saopštio nadležnom zdravstvenom radniku, odnosno zdravstvenom saradniku, uključujući i one koje se odnose na stanje njegovog zdravlja i potencijalne dijagnostičke i terapijske procedure, kao i pravo na zaštitu svoje privatnosti tokom sprovođenja dijagnostičkih ispitivanja i lečenja u celini. Zabranjeno je da nadležni zdravstveni radnik, odnosno zdravstveni saradnik, saopšti drugim licima lične informacije iz stava 1. ovog člana."

foto: Printscreen

Pa se nastavlja:

"Podaci o zdravstvenom stanju, odnosno podaci iz medicinske dokumentacije, spadaju u podatke o ličnosti i predstavljaju naročito osetljive podatke o ličnosti pacijenta, u skladu sa zakonom.

Podatke iz stava 1. ovog člana, dužni su da čuvaju svi zdravstveni radnici, odnosno zdravstveni saradnici, kao i druga lica zaposlena u zdravstvenim ustanovama, privatnoj praksi, organizacionoj jedinici visokoškolske ustanove zdravstvene struke koja obavlja zdravstvenu delatnost, drugom pravnom licu koje obavlja određene poslove iz zdravstvene delatnosti u skladu sa zakonom, organizaciji obaveznog zdravstvenog osiguranja, kao i pravnom licu koje obavlja poslove dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, kod kojih je pacijent zdravstveno osiguran, a kojima su ti podaci dostupni i potrebni radi ostvarivanja zakonom utvrđenih nadležnosti.

foto: Printscreen

Naročito osetljivim podacima o ličnosti pacijenta smatraju se i podaci o ljudskim supstancama, na osnovu kojih se može utvrditi identitet lica od koga one potiču. Lica iz stava 2. ovog člana, kao i druga lica koja neovlašćeno, odnosno bez pristanka pacijenta ili zakonskog zastupnika, raspolažu podacima iz medicinske dokumentacije u suprotnosti sa ovim članom, i neovlašćeno iznose u javnost te podatke, odgovorni su za odavanje naročito osetljivih podataka, u skladu sa zakonom".

Kakvo je vaše mišljenje o ovom postupku lekara?

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.