MOMENAT KAD JE PAVLE VUISIĆ SREO TITA I SA NJIM PIO VISKI: Ovo je anegdota koju NIKO NIJE ZNAO
Pavle Vuisić uspeo je da nasmeje Tita, Foto: PRINTSKRIN/YOUTUBE/GREATJAKUZA

sećanje

MOMENAT KAD JE PAVLE VUISIĆ SREO TITA I SA NJIM PIO VISKI: Ovo je anegdota koju NIKO NIJE ZNAO

Glumom je počeo da se bavi sasvim slučajno

Objavljeno:

Prošlo je trideset godina od smrti Pavla Vuisića, glumačkog velikana i pesnika iz Beograda.

Njegova humoristična serija “Kamiondžije” i danas uveseljava gledatelje na lokalnim televizijskim programima (trenutno se emituje na KlasikTV-u).

Pavle je bio osebujan glumac, zarobljen u društvu i sistemu koji nije prihvatao, prgav i sarkastičan, ali i vrlo talentovan.

Često je u svojim pesmama pisao o smrti.

“Želim umreti. Bože, koji si svemoguć, učini tako i budi miran, platiću. Znam, i ti si korumpiran...”, glasi jedna od pesama koju je napisao. Umro je u oktobru 1988. godine, a na sahrani mu je bila samo njegova voljena supruga Mirjana, s kojom je bio 32 godine u braku. Tako je Pavle i hteo, da umre “nečujno” i da to ne bude vest. Supruga je tri dana krila njegovu smrt, nije bilo umrlice ni fotografije. Mirjana je dovela samo sveštenika na pogreb i nije mu rekla ko je pokojnik.

- Samo sam mu rekla da se zove Pavle - rekla je svojevremeno Mirjana. Kultni glumac bio je veliki boem, neostvareni novinar i pravnik, nije voleo da daje intervjue, ali je obožavao reke, brodove, decu i svoju suprugu.

Glumom je počeo da se bavi sasvim slučajno. Posle Pravnog fakulteta radio je kao službenik u privredi, a zatim je neko vreme bio novinar u emisiji gradske hronike. Potom mu je njegov prijatelj Miša Branković 1949. godine ponudio dve manje uloge i upoznao ga s ljudima iz filmskog sveta.

Pavle se zaljubio u glumu i dobio prvu veliku ulogu u filmu “Čudotvorni mač”. To mu je otvorilo mnoga vrata i uloge su se samo nizale. Dobio je sve značajnije domaće filmske nagrade, a briljirao je i u nekoliko serija.

Kad nije glumio u filmovima, odmarao bi se kraj reke Dunav ili obilazio omiljene gostionice. Živio je “boemski”.

- Volio je društvo, kafanu, reku, da se uvek nešto događa. Ujutro nikad nije znao gde će da završi i kamo će ga vetar tog dana odneti. Jedino je znao kamo će kad je imao snimanja, a to mu je teško padalo - ispričala je jednom prilikom njegova supruga Mirjana.

Njegov najveći saradnik je bio Miodrag Petrović Čkalja. Njih dvojica su kao Paja i Jare iz “Kamiondžija” važili za jedan od najharizmatičnijih i najvoljenijih parova s ekrana, a njihove dogodovštine iz serije i filma publika prepričava i danas. Ipak, izvan seta se navodno nisu uopšte podnosili.

Pavle je glumio u više od 150 filmova i televizijskih serija, ali je dobijao mahom sporedne uloge. Njegova supruga tvrdi da je on baš tako htio i da je odbio mnogo uloga koje mu se nisu sviđale. Bio je glumac koji je mogao jednako dobro da igra najrazličitije uloge. Glumio je konduktera u “Ko to tamo peva”, otpravnika vzova u filmu “Valter brani Sarajevo”, Milutina Topalovića u “Maratonci trče počasni krug”...

Dok je oduševljavao filmskim ulogama, pozorište ga nije preterano zanimalo.

Za razliku od glumaca koji za kazalište kažu “daske koje život znače”, Pavle je jednom izjavio da njemu te “daske ne znače ništa”.

Poznato je i da je svoj rad uvek odmah naplaćivao.

Mirjana tvrdi i kako je imao brojne ponude iz inostranstva, ali nikad nije hteo da napusti rodni kraj.

- Ja sam ga molila da idemo u Englesku. Naravno, bezuspešno. Bio je poželjan u svakom filmu, dobio je mnogo nagrada. Kad je dobio ‘Slavicu’, današnju nagradu ‘Pavle Vuisić’, koja se tradicionalno dodeljuje na festivalu u Nišu, nije je hteo uzeti. Kod Tita je bio samo jedanput, posle premijere filma ‘Bitka na Neretvi’ - ispričala je Mirjana.

Glumac je upoznao Tita nakon uloge šofera Jordana u “Bitci na Neretvi”, kao i ostatak filmske ekipe. Navodno se Pavle naljutio jer nije hteo da nosi odelo.

- Druže, jesu li vaši šoferi nosili odela i kravate u ratu? Teraju me da ovo obučem, a svi znaju da sam ja u filmu šofer Jordan - rekao je Pavle pred Titom i nasmejao ga.

Kasnije su zajedno pili viski, a projekcija filma je zbog toga kasnila.

Pavle je živio kako je hteo, ne prihvatajući kompromise. Jako je voleo decu, a do smrti je žalio što nije postao roditelj. Od karcinoma je obolio u 62. godini i s teškom bolešću se borio tri meseca. Umro je u samoći, kako je i sam hteo. Njegovi kolege i prijatelji su ispoštovali njegovu želju i nisu mu došli na sahranu. Otišao je u tišini, bez medijske pompe, ali je ostavio golem trag u filmskoj umetnosti.

Bonus video:

STIGLA TEŠKA VREMENA: Srpski glumac postao čistač

(Espreso.co.rs/24 Sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.