BIĆETE ZAPANJENI: Milena Dravić je pre 4 godine OVO REKLA O MARŠALU TITU!
Oboje su voleli umetnost, Foto: Dragana Udovičić, Profimedia

OBOJE SU VOLELI UMETNOST

BIĆETE ZAPANJENI: Milena Dravić je pre 4 godine OVO REKLA O MARŠALU TITU!

Ljubav prema filmu i velika strast prema različitim žanrovima u teatru

Objavljeno: 09:45h

U Muzeju istorije Jugoslavije 2014. godine otvorena je izložba "Velika iluzija - Tito i 24 miliona metara filmske trake", multimedijalna postavka posvećena velikoj ljubavi Josipa Broza prema svim vrstama pokretnih slika.

"Velika iluzija" je izložba koja je posvećena Titu kao gledaocu, režiseru, kao glumcu i najmoćnijem producentu, o čoveku koji gleda 285 filmova godišnje i njegovim susretima sa najvećom filmskom elitom druge polovine 20. veka među kojima su Sinjore, Iv Montan, Sofija Loren, Elizabet Tejlor, Vivijen Li, Orson Vels, Ričard Barton i Lorens Olivije", rekla je tada direktorka Muzeja istorije Jugoslavije Neda Knežević.

Milena Dravić
Milena Dravić foto: Dragana Udovičić

Kneževićeva je dodala da je to priča o državniku kog filmovi odmaraju i zabavljaju, ali koji je znao da iskoristi sav potencijal koji je film kao medij imao u prošlom veku "da njime propagira, ali i da mu služi u edukativne svrhe".

''Velika iluzija'' je paralelno prati dva nivoa "realnosti" pa sa jedne strane projekat sledi impresivnu listu gledanih filmova, dok sa druge pruža uvid u snimanje dokumentarnog filma Tito - Zapisi filmskog snimatelja.

Po reakciji i komentarima posetilaca sama postavka je impresivna, jer svaki deo muzeja ima nešto specifično i na poseban način rasvetljava strast nekadašnjeg predsednika.

Tu je interpretirana muzejska i arhivska građa, kao i filmski i video materijal. Pored mnoštva inserata, dokumenata i fotografija, posetioci imaju priliku da vide i rekonstrukciju ćoška u kome se Tito iz dana u dan prepuštao omiljenoj aktivnosti.

Josip Broz Tito
Josip Broz Tito foto: Profimedia

Kompletan ambijent, kao i doba dana prikazivanja izložbe imali za cilj da stvore utisak odlaska u bioskop, što je koncept zabave koji polako izumire i odlazi u istoriju. Na ovaj način aktuelizuje se sadašnji trenutak, a posetioci podsećaju na činjenicu da je muzej mesto gde se ta istorija čuva i interpretira.

Cvijović je podsetio da je Josip Broz bio strastveni filmofil "samo u poslednjoj trećini svog života, od 1949. do 1980. godine, prema predano vođenim evidencijama pogledao ukupno 8.801 film".

Glumica Milena Dravić podsetila je da je Tito do danas jedini predsednik koji je znao kompletan pozorišni repertoar, jer je, uz ljubav prema filmu, veliku strast gajio i prema različitim žanrovima u teatru.

"U godinama koje su daleko iza nas bila je jednom jedna zemlja, zvala se Jugoslavija. Tih godina je kultura bila vrhunska invensticija", rekla je poznata glumica. Ona je podsetila na veliki uspeh jugoslovenskog filma u to vreme i na brojne nagrade koje su dobijali filmski stvaraoci, ali i ispričala koliko je poštovanja Josip Broz imao prema glumcima.

Bonus video

(Espreos.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.