BILA JE NAJVEĆA ZVEZDA U JUGOSLAVIJI: Poginula je pri brzini od 150 km/h!
Silvana je bila kraljica narodne muzike, Foto: prentscreen/youtube/srbabeg

TRAGEDIJA

BILA JE NAJVEĆA ZVEZDA U JUGOSLAVIJI: Poginula je pri brzini od 150 km/h!

Pa ako neko i ne voli sevdalinku, respekt prema toj ženi izaziva već i sama činjenica da je u 11 godina karijere prodala čak 300.000 ploča

Objavljeno:

Ford Granada jurio je te noći auto-putem kao u rok pesmi, ali nešto brže, 150 kilometara na sat. A onda je Ford počeo da skreće ulevo. Vozač kamiona iz suprotnog smera mislio je isprva da će se mimoići. I kad je shvatio da se neće mimoići, kad je počeo da koči iz petnih žila, bilo je totalno prekasno. Eksplodirao je prasak frontalnog sudara. Ford mu se takvom silinom zabio u desni točak da mu je ukupnom brzinom od kakvih 250 kilometara na sat u stotinki sekunde odbio i kompletan točak i poluosovinu i još se poput projektila zabio pod kamion. Ford koji je te noći jurio iz Aranđelovca prema Beogradu sveo se na metalne krhotine koje su se razletele svuda oko auto-puta i na totalno zgužvanu hrpu lima, delova motora, osovina...

foto: Printscreen

Vest koja se 10. oktobra 1976. u nekoliko minuta proširila celom tadašnjom Jugoslavijom glasila je da su na mestu poginuli Rade Jašarević, tadašnji direktor Narodnog orkestra RT Beograd, izvesna Mirjana Barjaktarević i njena sestra – Silvana Armenulić. Silvana Armenulić bila je megazvezda onog vremena, "kraljica sevdalinke", žena koja je do svoje 37. godine života skupila i nekoliko filmskih uloga. Pa ako neko i ne voli sevdalinku, respekt prema toj ženi izaziva već i sama činjenica da je u 11 godina karijere prodala čak 300.000 ploča, da ju je otkrio Jugoton kao svoju kratkotrajnu briljantnu i vrlo isplativu zvezdu. Njena smrt, mnogi će reći da je zapravo ona bila za volanom, iako je službena verzija bila da je vozio Jašarević, bila je i tragična i spektakularna i misteriozna rame uz rame sa sudbinom Jamesa Deana. Jedna druga velikanka tog glazbenog žanra, Lepa Lukić, trebala je tog dana takođe da bude u tom automobilu.

foto: Damir Dervišagić

- Na dan nesreće trebalo je da zajedno putujemo na zajednički koncert, ali ja sam po prvi put u svojoj karijeri zaspala. Za njenu smrt doznala sam od novinara koji su me probudili u dva sata noću da me pitaju za komentar povodom tragedije. Počela sam da se tresem, gledala sam u sto na kome su bili plakati na kojima smo bile nas dve. Odmah sam popila sedativ i dugo nisam mogla da se pomirim s tim. Nikada više u životu nisam sela za volan - pričala je godinama posle u intervjuu Lepa Lukić, koja se jako dugo oporavljala od šoka. Godinama nakon nesreće isplela se i prava mistična legenda oko tragedije megazvezde narodne muzike, koja se na sceni pojavila godinama pre nego što se pojavila Lepa Brena. Navodno je dva meseca pre smrti Silvana Armenulić koncert u Bugarskoj iskoristila da poseti Babu Vangu. A slepa proročica navodno ju je dočekala rečima ne baš dobrodošlice: - Ne želim s tobom da razgovaram. Ne sada. Idi i vrati se kroz tri meseca... A kada je pevačica već bila na vratima, Baba Vanga je dodala:

foto: Printscreen

- Čekaj, u stvari nećeš moći da dođeš. Idi, idi! A ako budeš mogla, dođi! Ništa oko Silvane Armenulić nije moglo biti nego samo briljantno. Njen suprug Radmilo bio je u mladosti juniorski prvak Jugoslavije u tenisu, da bi, posvađavši se sa svojim trenerima, otišao brusiti zanat u Nemačkoj, u Ofenbahu. Vrativši se u Jugoslaviju potpuno se posvetio trenerskoj karijeri. Njegovi štićenici kao mladići, kao klinci, bili su između ostalih ljudi za koje će se posle i te kako čuti: Bruno Orešar, Goran Prpić, Slobodan Živojinović, Goran Ivanišević... Za života je snimila šest filmova, a pojavila se i u kultnoj seriji Kamiondžije.

Bonus video

OVAKO NEŠTO DO SADA NISTE ČULI: Pogledajte kako PAS peva veliki HIT Lepe Brene!

(Espreso.co.rs/ Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.