OVO ĆE VAS OSTAVITI BEZ TEKSTA: Znate li šta je najveći jugoslovenski glumac rekao o Titu?! (FOTO)
Rade Šerbedžija, Foto: Beta/Lana Slivar Dominić

UMETNIČKA DUŠA!

OVO ĆE VAS OSTAVITI BEZ TEKSTA: Znate li šta je najveći jugoslovenski glumac rekao o Titu?! (FOTO)

-Onome ko ne zna koliko je dobro živeo pod Titom, ja pomoći ne mogu-

Objavljeno: 09:48h

Glumac Rade Serbedzija rado se seća vremena kada je vladao Josip Broz Tito i navodi da je veoma voleo Jugoslaviju.

Rade Šerbedžija
Rade Šerbedžija foto: Beta/Ivan Saravanja

Tita sam doživljavao kao vladara, u njega nisam bio slepo zaljubljen, ali sam ga voleo. Voleo sam zemlju čiji je bio predsednik, pa sam voleo i nega. Bio mi je simpatičan, interesantan čovek. O Titovim greškama sam uvek razmišljao kao ljudskim. Zaboga, napravio je toliko toga dobroga, pa smo mu valjda mogli tolerisati i poneku grešku! Ne postoji savršen vladar, savršeno društvo u kome smo svi zadovoljni i srećni… Sve je to komplikovano… Iako sam voleo Jugoslaviju i Tita, nikada nisam bio državni glumac.„U prirodi svakog umetnika je da bude u neku ruku disident, pa i defetist u odnosu na naciju, državu i autoritete“ – govorio je naš veliki Krleža. I to je istina. Umetnik mora da bude provokativan, mora postavljati pitanja. Mnogi moji prijatelji su bili miljenici vlasti, članovi partije. Iako nikada nisam bio član Saveza komunista, duboko u sebi sam bio socijalista, levičar…

Tamara Nikčević: I danas ste levičar?

Rade Šerbedžija: Jesam. Kako drugačije da posmatram svet?! Ko je jednom živeo u Jugoslaviji, koja je bila pravedna zemlja, taj, ako je pošten, ima drugačiji kriterijum.

Tamara Nikčević: Na šta mislite?

Rade Šerbedžija: Na skladan život u višenacionalnoj zajednici, na jednakost, na bratstvo, na tu prednost u razlikama. Da li je, molim vas, neka od država bivše Jugoslavije danas srećnija, uspešnija kao samostalna? Imali smo sreću da živimo u skladu razlika koje su donosile kvalitet na svakom polju.

Bonus video

VESNA TRIVALIĆ NA SCENI POSLE 17 GODINA: Pozorište mi je vratilo radost u život! Ostvaren mi je san! (KURIR TV)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.