ALKOHOL I SKUPE BRENDOVE ZAMENIO ČISTOM HEMIJOM: Šta smo novo naučili iz pesme Milana Stankovića?!
Foto: Printscreen Youtube

ČAS KNJIŽEVNOSTI UZ ESPRESO

ALKOHOL I SKUPE BRENDOVE ZAMENIO ČISTOM HEMIJOM: Šta smo novo naučili iz pesme Milana Stankovića?!

Milan Stanković je ovom pesmom uveo novinu u turbo folku

Objavljeno:
Lidija Stoisavljević

Ako ste mislili da se Jala Brat i Buba Corelli mogu lako "svrgnuti" s trending trona, varate se. Tehnički, oni jesu svrgnuti, ali samo kad je izvođački momenat u pitanju.

Na vrh je došao Milan Stanković, ali ne lezi, vraže – upravo je ovaj dvojac autor pesme "Kripton", koja je za samo 4 dana zbrojala skoro 2,5 miliona pregleda. Zato smo i morali da joj ove nedelje posvetimo pažnju i detaljno je analiziramo.

Da ne dužim previše, vreme je da počnemo:

O, mila, shvati sve ću ti dati Nemoj stati pusti da konzumiram To telo zlo kô Iluminati Noćas zbog nje overdoziram

Na početku prve strofe lirski subjekt apostrofira (obraća se) svoju dragu i govori joj kako će sve da joj da. On njeno telo "konzumira", dakle njeno telo se može shvatiti kao porok. Njeno telo ima toliko jak uticaj na njega da mu od njega pozli, pa čak direktim poređnjem pravi paralelu između njega i Iluminata, koji se smatraju silom koja upravlja svetskim dešavanjima i na kojima se baziraju mnoge teorije zavere. Dakle, to osećanje je prevazilazi zdrav razum. On zbog nje "overdozira", što znači da nema mere u poroku kome se prepušta, a taj porok je upravo ona.

Milan Stanković, scena iz spota za pesmu 'Kripton
Milan Stanković, scena iz spota za pesmu "Kripton" foto: Printscreen Youtube

Al' opet uzimam, trebam to hitno Dah mi oduzima to telo vitko Kako se uvija gori kô nitro A to me ubija, to je moj kripton. Ne, ne to ne valja, nisi verna, ubico nerava Ti si migrena drugim ženama, moja trema, moj venom u venama

U drugoj strofi već saznajemo da on na momente postaje svestan toga koliko ona loše utiče na njega, ali ipak mu je potrebna – kad je vidi zastane mu dah. Dok se svojim telom uvija, ona gori kao nitro. Ovaj termin u hemiji ima više značenja, ali u ovom kontekstu je očito eksploziv. Dakle, riba je bomba koja ga ubija. Ona je njegov kripton, po kome pesma i nosi naziv. Kripton je plemeniti gas, ali isto tako je otrovan ako se udiše. Opet nadvladava racio i govori da to ne valja, jer je ona neverna i da to škodi njegovom centralnom nervnom sistemu i psihičkom stanju. Ona je metaforički migrena drugim ženama (dakle, boli glava koliko je dobra, druge žene su ljubomorne na nju i njenu lepotu), njegova je trema jer on očito ustreperi kad je vidi ili pomisli na nju i u krvi mu je.

Milan Stanković, scena iz spota za pesmu 'Kripton
Milan Stanković, scena iz spota za pesmu "Kripton" foto: Printscreen Youtube

Al' sam navučen na tebe, o tom telu ovisim Voliš da me mučiš o tome si ovisnik I najluđe me voliš onda kada pomisliš da te ne podnosim

Kao što smo već skontali u prve dve strofe, ona je njegov porok o kome je on zavistan. Ipak, i ona je zavisna o njemu. Ali je zavisna o tome da ga maltretira. Mada poslednji stih naznačava da je igra obostrana, odnosno da ni on nije naivan i da igra s njom igru toplo-hladno.

Ne, ne, ti si nestvarna Ti si zvezda, sijaš zavodiš bez srama Nikad trezna, sama kô slika bez rama Nestala si bestraga

Milan Stanković, scena iz spota za pesmu 'Kripton
Milan Stanković, scena iz spota za pesmu "Kripton" foto: Printscreen Youtube

On prosto ne može da veruje da ona postoji. U šoku je i zato negira njeno postojanje. Počinje da misli da ju je izmaštao. Ona je metaforički zvezda koja sija i besramno zavodi i nikad nije trezna. Ipak, sama je – nema svoju polovinu, a lirski subjekt percipira da je ona "slika bez rama". Dakle, samo joj "ram" fali da bude potpuna. Ram je očito on.

Šta smo naučili iz ove pesme? U pitanju je destruktivna ljubav koja je pogubna po oboje. Ni sami ne znaju šta hoće, ali bitno je da se nešto dešava. Ova pesma se razlikuje od ostalih novokomponovanih hitova po tome što su uloge zamenjene.

Da pojasnim: U ovoj pesmi se ne pije alkohol, ne nabrajaju se brendovi, nema droge, brze vožnje i luksuza. Sve to je zapravo samo jedna devojka – ona je jedini porok u ovoj pesmi. Takođe, Milan Stanković je ovom pesmom uveo novinu u turbo folku, a to je da izvikane brendove, alkohol i noćne klubove zamenjujemo naučnom terminologijom.

Bonus video

ESPRESO TVITER: Vesna Rivas


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.