DOK NIJE UMRO U BEDI I BOLESTI NIKO MU NIJE POMOGAO, A ONDA SU GA PROZVALI KRALJEM ROMSKE MUZIKE: Teško detinjstvo, dečja paraliza, 5 godina robije i završen fakultet!
Foto: Printscreen

težak život

DOK NIJE UMRO U BEDI I BOLESTI NIKO MU NIJE POMOGAO, A ONDA SU GA PROZVALI KRALJEM ROMSKE MUZIKE: Teško detinjstvo, dečja paraliza, 5 godina robije i završen fakultet!

Prošlo je 16 godina od smrti kralja romske muzike

Objavljeno: 16:40h

U četvrtak 8. juna, navršava se deset godina od smrti kralja romske muzike, Šabana Bajramovića, koji je preminuo u 73. godini od infarkta. Njegov život obeležili su mnogi teški trenuci.

Iako je isticao da detinjstvo slabo pamti, nikada nije mogao da zaboravi koliko je teško živeo. Nažalost, tako je i završio svoj život, a njegova supruga otkrila je potresne detalje o bedi sa kojom su se suočili.

Kao dečak, Šaban je dobio dečju paralizu.

"Mnogo sam igrao fudbal, mnogo sam skakao i odjednom su mi stale noge", prepričao je svojevremeno u intervjuu za "Story" trenutak kada je bolest prekinula njegovo tek započeto školovanje. Proveo je nekoliko meseci u bolničkom krevetu, a onda ponovo prohodao i vratio se u klupu.

Šabanove muke počele su kada je otišao u JNA. Pobegao je, što ga je skupo koštalo.

"Bio sam mlad, trčao sam za ženom. Hteo sam samo da je vidim, pa da se vratim. Uhvatili me, oterali na sud. Nisam imao advokata, otkud to sirotinji? Odredili mi po dužnosti nekog kapetana za branioca, a on ni reč nije rekao u moju korist. Tužilac me napao, rek’o da sam nemoralan, da takvi ljudi ne treba da žive, da sam izdao zemlju.... Puklo mi nešto u glavi, skočio sam i povikao: Nem’o da laješ, bre! Ne možete vi mene da osudite, kol’ko mogu da izdržim!", pričao je on u intervjuu.

Kazna od tri godine produžena mu je na pet godina i završio je na Golom otoku. Muke koje je tamo doživeo, kako je tvrdio, nikada nije zaboravio.

"Napravio sam grešku koju sam platio više nego što je trebalo, ali, sa druge strane, možda je tako Bog odredio. Na Golom otoku sam završio fakultet. Pročitao sam nebrojeno mnogo knjiga, naučio da sviram i pišem muziku. Tamo sam propevao", pričao je.

Nakon robije je počeo da peva, a bio je i strastveni kockar.

Na jednom ciganskom balu upoznao je četrnaestogodišnju Milicu Simić, Romkinju iz Kragujevca, kojom se i oženio. Zajedno su pobegli u Beograd. Nije krio da je pred kraj života živeo u siromaštvu, star i bolestan. Samo dva dana pred smrt, 8. juna 2008, Šaban Bajramović je rekao: "Star sam, bolestan i siromašan i to ne mogu da promenim. A kad bih se ponovo rodio, ništa ne bih menjao, opet bih pevao. Četvoro dece i dvanaestoro unučadi sam izdržavao, pa sam morao sve da trpim. To pevanje po svadbama me je i ubilo", rekao je kralj romske pesme.

Preminuo je u 73. godini života u niškom kliničkom centru od posledica infarkta. Sahranjen je na Niškom novom groblju. Sahrani su pored mnogobrojnih Nišlija prisustvovali Boris Tadić, tada Predsednik Republike Srbije, Rasim Ljajić, ministar rada i socijalne politike Republike Srbije, Zoran Živković bivši premijer Republike Srbije, Goran Paskaljević, filmski režiser i pevač Željko Samardžić.

Snimio je 20 albuma i oko pedeset singlova, a napisao je i komponovao više od sedamsto pesama. Njegovi ljubitelji ga opisuju kao izvanrednog pevača vrhunskog kvaliteta, "pevača iz srca i duše". O kvalitetu njegovih pesama donekle govori i činjenica da je njegovo izvođenje pesme "Đelem, đelem“ izabrano za himnu svih Roma sveta.

Bonus video

VALJA IĆI ZGODAN NA IBICU: Kaja skinula šminku i bacila se na vežbanje! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.