POČEO JE KARIJERU ZBOG 500 DINARA, A OTIŠAO KAO LEGENDA: Joksimović o Sinanu ispričao NAJLEPŠU PRIČU
Foto: Dragan Kadić

Pevao je svaki put kao da mu je poslednji

POČEO JE KARIJERU ZBOG 500 DINARA, A OTIŠAO KAO LEGENDA: Joksimović o Sinanu ispričao NAJLEPŠU PRIČU

Kada je pevao on je na sceni davao ne 100 posto sebe nego 120 sebe, priča Sinanov cenjeni kolega

Objavljeno:

Sinan Sakić je pevač narodne i folk muzike. Rođen je 13. oktobra 1956. godine u Loznici u jednoj romskoj porodici. Preminuo je u 62. godini života, 1. juna 2018. godine u Beogradu. Karijeru je započeo 1978. godine, a do 2017. objavio je 29 albuma. Iza sebe ima na desetine hitova koje rado slušaju svi obožavaoci folk muzike u zemljama bivše Jugoslavije.

Živeo je i radio u Beogradu. Da, to je kratka biografija velikog pevača, legende. Ali ono što ne može da se opiše rečima jesu ti trnci koji bi prolazili kroz telo, to uzbuđenje, lupanje srca koje bi se javljalo, kada bi Sinan Sakić uzimao mikrofon u ruke. Njegova tajna nije bila jednostavna. To je ljubav, to je emocija.

- Sinan Sakić je toliko emotivno proživljavao svaku pesmu dok je interpretirao... To nikada nisam video. Uopšte nije bitno da li volite tu muziku, taj žanr. Ti moraš da razumeš emociju koju nosi, moraš to da prepoznaš. To nesebično davanje na sceni. Tu ekstazu - kaže Željko Joksimović koji je svoju tugu zbog Sinanovog odlaska podelio i na društvenim mrežama.

Muzika Sinanu nikada nije bila strana, ali se ispred mikrofona, u početku, nije video. Godinama je sedeo za bubnjevima i svirao.

Pred kraj 70-ih godina radio je kao konobar u jednoj kafani, a zarada nije bila velika. Drugovi su mu govorili da se okrene ka pevanju, jer su verovali da bi od pevanja mogao da živi. Takvu ideju Sinan je u samom početku odbacio jer je govorio da on ne zna da peva. Možda bi na tome i ostalo da, kako je ispričao u jednom intervjuu, nije dobio ponudu od jednog čoveka koji mu je dao 500 dinara samo da ga čuje kako peva.

Nije se mnogo dvoumio, ipak su to bile dve konobarske plate. Čovek se oduševio njegovom izvedbom i dao mu je novac. Od tada je odlučio da uči i peva narodne pesme. Učio je i po pet pesama dnevno, a na reprtoaru su se našle pesme Tome Zdravkovića, Šabana Šaulića i drugih. Imao je tu sreću da su ga čuli iskusni autori Radoje Mitrović, Miodrag M. Ilić i drugi. Sinanovo neobično pevanje dopalo se Iliću.

Nije prošlo mnogo vremena od tada, a Sinan je u studiju već snimio svoju prvu pesmu koja se zvala "Rastanak kraj reke". Bilo je to 1978. godine. Pesma je bila hit na prvo slušanje, a već 1979. godine snimio je još dve pesme i to "Kulu gradim" i "Jedna tuga za dva druga" koje su odlično prošle kod publike. Bila je to i svojevrsna garancija da mu se smeši uspešna muzička karijera.

- Pevao je svaki put kao da je poslednji, a opet poslednje koncerte je imao kao da je prvi put na sceni koliko se davao. Jedno je kad pevate u studiju i pružite maksimum. Ali pevaš hiljaditi put istu pesmu i ponovo to radiš sa emocijom koju prepoznaju i oni koji možda ne razumeju tvoj jezik. To je bio Sinan. I to je za iskreno i duboko poštovanje i nezaborav - kaže Željko Joksimović.

Željko se duboko divio Sinanovom radu
Željko se duboko divio Sinanovom radu foto: Filip Plavčić

Bonus video

JECAJI ISPRATILI SINANA U LOZNICU: Izgubili smo velikog prijatelja i umetnika... Čim mi je Sabina javila DOLETEO SAM U STAN

(Espreso.co.rs/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.