PRVI GEJ LIK U SRPSKOM FILMU: Milan je bio odbačen, isfeminiziran, a danas je čovek za svako poštovanje! (FOTO)(VIDEO)
Foto: Printscreen

čovek kome skidamo kapu

PRVI GEJ LIK U SRPSKOM FILMU: Milan je bio odbačen, isfeminiziran, a danas je čovek za svako poštovanje! (FOTO)(VIDEO)

Krajem šezdesetih, u domaćem filmu je bilo nerealno očekivati bilo kakav otvoreniji prikaz nečije homoseksualnosti

Objavljeno:

Milan Jelić ušao je u istoriju jugoslovenskog i srpskog filma kao glumac koji se prvi na našem prostoru pojavio u gej ulozi na velikom platnu.

Reč je o turobnoj drami "Vrane" autora Ljubiše Kozomare i Gordana Mihića, ostvarenju koje važi za jedno od ključnih u okviru tzv. "crnog talasa". To je priča o grupi marginalaca, među kojima je i od društva odbačeni, feminizirani baletan.

Milan Jelić, tada neafirmisani glumac, krajem sedamdesetih godina počinje da se, sa promenljivim uspehom, bavi filmskom režijom (jedan od njegovih zapaženijih filmova je "Nedeljni ručak").

Scena iz filma 'Vrane
Scena iz filma "Vrane" foto: Printscreen

Razume se da je u to vreme, krajem šezdesetih, u domaćem filmu bilo nerealno očekivati bilo kakav otvoreniji prikaz nečije homoseksualnosti. U "Vranama” autori su naznačili sklonosti pomenutog junaka na indirektan način, naglašavajući njegovu feminiziranost kao svima razumljiv kontekst.

Na posletku, tada je gej orijentacija bila inkriminisana i apsolutno neprihvatljiva sa moralnog stanovišta. Uprkos svemu, ovaj film je, ne samo zbog Jelićevog baletana i njegovih sklonosti, zauzeo značajno mesto u antologiji domaćeg filma.

Milan je danas jedno od značajnijih imena naše kinematografije. Proslavio se kao reditelj i dramski pisac, ali godinama se nije oglašavao u javnosti.

Bonus video

Glossy lično – Marko Mandić: Ne bih muvao zauzetu devojku... Valjda!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.