GDE SU I ŠTA RADE SVI JUNACI ŽIKINE DINASTIJE: Marija je u Londonu, Boba drži agenciju, a Dara je doživela tužnu sudbinu... (FOTO)
Žika (Gidra) i Milan (Milan Todorović) u filmu "Kakav deda, takav unuk", Foto: Printscreen

obeležili su naše detinjstvo

GDE SU I ŠTA RADE SVI JUNACI ŽIKINE DINASTIJE: Marija je u Londonu, Boba drži agenciju, a Dara je doživela tužnu sudbinu... (FOTO)

Žikina dinastija" je sedmi nastavak filmskog serijala "Lude godine", režisera Zorana Čalića, s Gidrom Bojanićem, Nikolom Kojom i Markom Todorovićem u glavnim ulogama, snimljen 1985. godine

Objavljeno: 18:02h

Naziv serijala osmišljen je kao parodija na popularnu američku seriju "Dinastija", koja je sredinom '80-ih osvojila gledatelje s područja tadašnje Jugoslavije.

Bio je to kultni film, a i danas, 32 godine nakon snimanja, često ćete čuti citate iz tog filma u svakodnevnom govoru.

Gde su danas i šta rade neki od likova iz Žikine dinastije?

Dragomir Bojanić Gidra (Žika Pavlović) je bio je jedan od najpoznatijih glumaca u bivšoj SFRJ. Glumio je u mnogobrojnim filmovima, ali slavu je stekao ulogom Žike Pavlovića u devet nastavaka filmskog serijala "Lude godine".

Preminuo je 11. novembra 1993. godine u Beogradu.

Marko Todorović (Milan Todorović) naš glumac, rodio se 1929. godine u opštini Prnjavor. Glumio je u više desetina filmova, a široj publici je postao poznat nakon uloge Josipa Broza Tita u filmu "Užička republika" iz 1974.

Slavu je stekao ulogom Milana Todorovića u devet nastavaka "Ludih godina".

Umro je u avgustu 2000. godine u Beogradu.

Jelena Žigon (Jelena Todorović) rođena je 3. novembra 1933. godine u Beogradu. Nakon uloge Žikine pre imala niz angažmana u domaćim filmovima i TV serijama, ali čini se da je publici ipak ostala najdraža kao Jelena Todorović.

Bila je udata za glumca Stevu Žigona sve do njegove smrti 2005. godine, i sa njim je dobila ćerku Ivanu, takođe glumicu. Jelena danas ima 83 godine i živi u Beogradu.

Dara Čalenić (Dara Pavlović) rođena je 18. jula 1934. godine u Novom Sadu. Mlađim generacijama, kada kažete njeno ime, morate da dodate i ono "ljubi ga majka", jer je poznaju samo kao Žikinu Daru iz "Ludih godina" i drugih filmova o Mariji i Bobi. Oni stariji setiće je se i kao Juliške u "Putu oko sveta" i kao Švabice i kao Sonje Petrov u filmu "Nož", našem prvom krimiću.

Dara je napustila Jugoslaviju početkom 70-ih i preselila se u Ameriku, gde je njen suprug Vlada Petrić predavao filmsku režiju na čuvenom Harvardu.

U Beograd se vratila turistički pre dve godine i ostala neplanirano duže zbog moždanog udara. Pala je u kolica i njen oporavak ide sporo, ali uz svog voljenog supruga nada se da će iz ove bitke izaći kao pobednik.

Dara Čalenić
Dara Čalenić foto: Damir Dervišagić

Rialda Kadrić (Marija) danas ima 54 godina. Kao devojčica je bila član dramskog studija Bate Miladinovića i tako je dobila šansu da igra u pomenutom serijalu, iako je prvobitno reditelj Zoran Čalić u planu za lik Marije imao Sonju Savić.

Devedesetih je napustila zemlju i otišla u Sjedinjene Američke Države, gde je radila kao novinarka Glasa Amerike. Danas živi u Londonu i navodno je udata za vlasnika nekoliko hotela.

Vladimir Petrović (Boba) danas ima 62 godine. Davno se povukao iz glumačkog posla. Suvlasnik je Radio Indeksa i vlasnik Reklamne agencije. Bavi se marketingom i već tridesetak godina kreira reklamne poruke.

U pauzi snimanja "Žikine dinastije" svirao je bubnjeve (jedno vreme i u bendu Olivera Mandića), a dve godine je režirao i legendarno Indeksovo radio pozorište s originalnom postavom u kojoj su bili Mićko Ljubičić, Bićko, Petrući, Zvonimir Šimunec i ostali.

Nikola Kojo (Miša) je na filmu debitovao s nepunih 11 godina, ulogom dečaka Ivana u filmu "Rad na određeno vreme". Tokom 1980-ih, odigrao je zapažene uloge u filmu "Igmanski marš" (1983), TV seriji "Sivi dom" (1984), i jednu od glavnih uloga u tri nastavka "Šta se zgodi kad se ljubav rodi" - 1984, "Žikina dinastija" - 1985, "Druga Žikina dinastija" - 1986 veoma popularnog filmskog serijala "Lude godine", što ga je profiliralo u jednog od najpoznatijih glumaca mlađe generacije u tadašnjoj Jugoslaviji.

Godine 1992. odigrao je glavnu ulogu u filmu Srđana Dragojevića "Mi nismo anđeli" po kojoj ostaje zapažen. Iako mu je sve to donelo ogromnu popularnost i veliku medijsku pažnju, nastavio je da sa sve većim uspehom gradi ozbiljnije i izazovnije uloge, poslednjih godina uglavnom na filmu, jer se iz pozorišta povukao na neodređeno vreme.

Oženjen je Aleksandrom s kojom ima ćerku Anu (2008) i dve ćerke bliznakinje (2013).

Nikola Kojo sa suprugom Aleksandrom
Nikola Kojo sa suprugom Aleksandrom foto: Dragana Udovičić

Bonus video

Espreso Tviter, glumica Ivana Dudić

(Espreso.co.rs/ Izvor: Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.