POSLEDNJE ZBOGOM DONI ARES, SUZE I MUK NA KOMEMORACIJI: Ceo Bihać plače za pevačicom! (FOTO)(VIDEO)
Foto: Dragana Udovičić

ovo je previše potresno

POSLEDNJE ZBOGOM DONI ARES, SUZE I MUK NA KOMEMORACIJI: Ceo Bihać plače za pevačicom! (FOTO)(VIDEO)

U sali Kulturnog centra Bihać održana je komemoracija Azri Kolaković, poznatijoj kao Dona Ares

Objavljeno: 04.10.2017. 16:56h
  • 61

Komemoraciji je prisustvovao veliki broj njenih kolega, njeni bivši profesori, rodbina prijatelji, i brojni njeni sugrađani.

Trg slobode, na kojem je postavljena fotografija Azre Kolaković - Done Ares, Bišćani posećuju od jutarnjih sati. Povodom smrti kantautorice, danas u 11 održana je komemoracija u Domu kulture, dok je Donina sahrana planirana za 16 sati.

Iako je Donin život bio protkan muzikom, ona se ne čuje ni u jednom ugostiteljskom objektu u Bihaću. Na istom trgu u galeriji upisuju se u knjigu žalosti. Donini sugrađani ostavili su poslednje poruke heroini koja je otišla nakon duge i teške bolesti. Iako su bili svesni koliko je bila bolesna, s nevericom su primili vest o njenoj smrti.

Pre komemoracije, uža rodbina i najbliži Donnni prijatelji ispred Doma kulture izražavali su saučešće njenoj neutešnoj majci Ajki i sestri Almi, koje i dalje ne mogu verovati da ih je njihova heroina zauvek napustila.

Na početku komemoracije, kako to i priliči ovakvim skupovima, svi prisutni, među kojima su članovi porodice, prijatelji, ali i sugrađani još jednom su se prisetili svoje Done.

"Kada smo ovih dana odsanjali početak jeseni, san se pretvori u noćnu moru, otvori se nebo i odnese nam našu vilu. Iako smo strepili, nadali smo se da neće, da neće barem sada... Ostaju nam sećanja na osobu plemenite duše i srca, plemenitog druga. Od rođenja do preranog kraja - sve može stati samo u jednu reč - muzika", rečeno je na početku komemoracije.

Prva se od Done, sa suzama u očima, oprostila njena profesorka, mentorka i prijateljica Vesna Kečalović.

foto: Printscreen

"Opraštam se od Azre, u ime starijih kolega, mlađih kolega, koji su duboko dirnuti njenom smrću. U ime dece naših kolegica i kolega koji su je obožavali, uvek je imala vremena i poneki CD ili poklon. U ime svih koji su se imali priliku na neki način upoznati s njom", kazala je Kečalović. Navodi kako se od Done oprašta, iako to ne želi.

"U mom srcu je imala posebno mesto koje će ostati samo za nju. Sećaću je se kao prijateljice, kao učenice srednje muzičke škole... Znala je da je rođena za pozornicu. Dada je stigla do cilja i ispunila svoja očekivanja, zadesila ju je bolest. Oprostiti se od nje zaista je teško", rekla je Vesna.

Nažalost, dodala je, u Donninim najlepšim godinama došao je rat, ali njena snaga joj nije dozvolila da se i dalje ne bavi muzikom.

"Postala je poznata, ali za nas je ostala naša mala Azra. Svi smo se ponosili njenim uspesima, bila je neiscrpni stvaralac muzike. Želeli smo svim srcem da ozdravi. Nažalost, u tome nije uspela. Neka nam naša draga Azra počiva u miru", kazala je Vesna Kečalović.

Nakon Vesne, prisutnima se obratio direktor Kulturnog centra Bihać Alen Zulić .

foto: Printscreen

"Karijeru je radila hrabro i sama. Bila je veliki umetnik. Da se bavila bilo kojim žanrom, bila bi jednako uspešna. Otišla je kao oni iz holivudskih filmova, živela je brzo i otišla mlada", rekao je Zulić. Naglasio je kako je za njega ostala upečatljiva Donnina ljubav prema gradu i ljudima.


"Uvek je bila tu kad je trebalo. Bila je dobra osoba i to je njena najveća vrlina. Nadam se da se za tebe sprema neki drugi, bolji svet", poručio je Donni Zulić.

Ado Iftić, osnivač grupe "Kamino Verde", prisetio se Donninih početaka dok je bila članica ovog muzičkog sastava.

"Svima nam je teško, posebno je teško grupi "Kamino Verde. Otišao nam je još jedan član koji je nezamenjiv. Da se napravi ovakav talenat, treba najmanje 30 godina. Ljudi pričaju da nas pjevače pamte po našim pesmama, onda će našu Azru pamtiti dugo vremena. Danas nisam došao da se oprostim od nje, jer se sa prijateljima ne oprašta. Trudiću se da ubuduće pevam dosta njenih pjesama, čuvaću je u srcu i u nekoj će se pesmi sigurno pojaviti", dodao je Zulić.

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, kazao je kako je ovaj grad ponosan što je imao Donu.

foto: Printscreen

"Ako pogledate te oči, oblik usta, pogled i poruku koju šalje, videćete koliku lepotu isijava iz mke. To je ono što Bihać krasi i čime se mi ponosimo. Izdigla nas je i izdvojila u oblasti kulture i muzike. Uvek kad odemo negde drugde, ponosimo se reći da je Dnna iz Bihaća", kazao je Fazlić.

Komemoracija Doni Ares okončana je njenim rečima napisanim na poslednjoj strani njene knjige "Soba za nikoga": "Svi ćemo jednom umreti, samo je pitanje hoćemo li svi svoje živote proživeti? Dok jedni razmišljaju o drugima i tuđe živote žive, drugima život prolazi u strahu šta će neko reći i dok bolesni čekaju konačna izlečenja, ja nisam gubila vreme i živela sam punim plućima u svim uslovima. Ovde i sada. Da sam sedila i čekala da izlečim rak i tek onda nastavim sa životom, nikada ne bih saznala ovo što znam danas. Zašto kad imamo sve nemamo ništa i onda kad izgubimo tek počinjemo voleti život?".

(Espreso.rs/ Izvor: Avaz.ba)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media