POZNATI U PANICI! Kremu srpske estrade preti kazna i do 10 godina robije, od 1. avgusta počinje njihov PAKAO! (FOTO)
Foto: Profimedia, Aleksandar Jovanović Cile, Dragan Kadić, Damir Dervišagić

ne bismo im bili u koži

POZNATI U PANICI! Kremu srpske estrade preti kazna i do 10 godina robije, od 1. avgusta počinje njihov PAKAO! (FOTO)

Estradnjaci su u totalnom šoku i ne veruju šta ih je snašlo

Objavljeno: 16:22h

Pevači će za svaki nastup morati da potpišu ugovor, pa će oni koji najviše zarađuju morati da plate porez na ekstradohodak ili da se suoče sa zatvorskom kaznom.

Estradni umetnici od 1. avgusta neće više moći da izmiču plaćanju poreza, pošto će za svaki nastup morati da sklope ugovor sa vlasnikom kluba ili restorana, u kom će precizno biti navedeno koliko su plaćeni, a novac neće dobijati od gazde na ruke u kešu, već na račun u banci.

Novine u kafanski život uvešće odluka Vlade o primeni posebnog kolektivnog ugovora za angažovanje estradnih umetnika, a Žarko Šakić, generalni sekretar za članstvo iz Unije sindikata, objašnjava da to znači da će ugostitelji ubuduće morati da za svakog pevača kojeg angažuju plate poreze i doprinose, a platu da mu isplate na račun u banci.

Ipak, novom odlukom najviše će biti pogođen krem estradnog neba, koji se hvali kupljenim nekretninama, jahtama, luksuznim automobila, firmiranim krpicama i tašnicama od po nekoliko desetina hiljada evra. Sav prihod od tezgeranja oni će morati da prijave poreznicima, pa će oni koji najviše zarađuju i da plaćaju godišnji porez na dohodak građana. Ukoliko to ne urade, zaprećena im je kazna od šest meseci do čak 10 godina zatvara, u zavisnosti od utajenog poreza.

Miroslav Ilić

- Taj predlog zagovaram već milion godina unazad. Ta oblast treba da se reguliše na pravi način i uvek sam bio za to. Nema laži, nema prevare. Toliko od mene.

foto: Stefan Jokić

Šaban Šaulić

- Godinama poslujem preko firme, tako da mene to ništa ne dotiče. Redovno plaćam porez i apsolutno podržavam da deo novca mora da se da državi.

foto: Damir Dervišagić

Milica Pavlović

- U mom slučaju je sve to regulisano od samog početka. Imam direktora Sašu Popovića iza sebe, koji je veoma odgovorna osoba, pa smo i svi mi s njim na čelu.

foto: Dragan Kadić

Snežana Đurišić

- Radim i pevam na isti način i kada postoji honorar i kada ga uopšte nema, jer smatram da tako treba. Ne smatram da će se nešto značajno promeniti, a nekih novih uredbi i zakona će uvek biti. Što se mene lično tiče, posla imam dovoljno, toliko i da nemam vremena da se žalim kakve god se promene unosile.

foto: Dragana Udovičić

KAZNE ZA UTAJU POREZA

Ako iznos izbegnutog poreza prelazi 150.000 dinara, predviđena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina i novčana kazna.

Ako iznos izbegnutog poreza prelazi 1,5 miliona dinara, predviđena je kazna zatvora od godinu do osam godina i novčana kazna.

Ako iznos izbegnutog poreza prelazi 7,5 miliona dinara, predviđena je kazna zatvora od dve do 10 godina i novčana kazna.

(Espreso.co.rs/ Izvor: Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.